Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 4. 19:53 Tech

Ceruzahegynél kisebb mikrocsippel szállták meg kínai kémek a legnagyobb amerikai cégeket

Egy milliméteres mikrocsip beépítésével a kínai hadsereg kémei rést ütöttek a legnagyobb amerikai vállalatok kibervédelmén – ezt állítja egy elképesztő cikk, ami a Bloomberg Businessweeken jelent meg, és amit a körömszakadtukig tagadnak az érintett vállalatok, köztük az Amazon és az Apple.

A történet szerint az Amazon három évvel ezelőtt nézette át biztonsági szempontból egy lehetséges üzleti partnere, az amerikai Elemental egyik hardverét, amit egy másik amerikai cég, a Supermicro szállított be. Az Elemental olyan intézményeknek is dolgozott, mint a CIA, a NASA vagy az amerikai haditengerészet, a Supermicro pedig piacvezető a speciális alaplapok gyártásában.

A Kínában gyártott áramkörökből az USA-ban összeszerelt szerveralaplapon az Amazon külső szakértői meglepő módon találtak egy ártatlannak tűnő, parányi csipet, ami nem volt része az eredeti terveknek. Némi vizsgálat után kiderült, hogy a csip mégsem volt olyan ártatlan: parancsokat küldhetett az alaplap magjának, és így belépési pontot teremthetett külső támadóknak. Mivel a szerverek hatalmas mennyiségű adatot továbbítanak nap mint nap, ezért nem is tűnhetett fel senkinek az általuk bonyolított adatforgalom.

A három éve kezdődött amerikai nemzetbiztonsági nyomozás a cikk szerint még nem zárult le. De a lapnak nyilatkozó források biztosak benne, hogy a kínai hadsereg tisztjei állnak a hardverhekkelős támadás mögött. A céljuk az lehetett, hogy hozzáférést nyerjenek egyrészt az amerikai állam titkaihoz, másrészt az amerikai nagyvállalatok legféltettebb szellemi tulajdonához.

A megnevezett cégek egyébként hevesen tagadnak, a Businessweek külön cikket szentelt a cáfolataiknak. Igaz, a cikk szerint jó okuk van erre: az amerikai nemzetbiztonság ugyanis titokként kezeli a támadást, és ezért felszólította a cégeket, hogy semmiképpen ne erősítsenek meg semmit az esettel kapcsolatban.

A történet legfontosabb tanulsága, hogy a világ áttekinthetetlenül összetett lett, ez viszont sebezhetővé is teszi a rendszert. Egyik bonyolultabb technológiákat gyártó cég sem tudja ellenőrizni egész ellátási láncot, ezért jelentős mértékben nem tehet mást, mint hogy a bizalomra támaszkodjon. De a bizalomról könnyen kiderülhet, hogy alaptalan volt.

Szakértők korábban szinte lehetetlennek tartottak egy sikeres hardveres kibertámadás kivitelezést, pedig a kémek valószínűleg erősen vágynak erre, mivel a szoftveres támadásoknál jóval nagyobb kárt lehet ezen az úton okozni. Ugyanakkor tény, hogy ha van ország, amely képes lehet egy ilyenre, az csakis Kína lehet – ahol a világ áramkör- és félvezető-termelésének túlnyomó többsége koncentrálódik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech hardver kiberbiztonság kibertámadás Kína mikrocsip Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.