Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. október 3. 20:38 Élet

Miután zenében sorra dönti a rekordokat, Taylor Swift most Hollywoodot és az NFL-t emelheti új dimenzióba

Talán soha nem volt olyan hatása egy művésznek az amerikai társadalomra és popkultúrára, mint idén Taylor Swift amerikai popsztárnak: miközben minden idők legnagyobb koncertturné-bevétele felé menetel, az ország két ikonikus intézménye, az NFL és Hollywood számára is új dimenziókat – és pénzcsapokat – nyithat meg.

  • Az amerikai média központi témája az elmúlt napokban, hogy Swift összejött az egyik legnagyobb amerikaifoci-sztárral, Travis Kelce-vel. A liga (NFL) rögtön meglátta a lehetőséget Swiftben: tíz TikTok-videóban is beszámolt Swift múlt heti meccsnézéséről és még egy külön reklámot is készített róla.
  • Nemrég jelentették be, hogy október közepétől vetítik az Eras nevű turnéjáról készült koncertfilmet, ami már most rekordokat döntött: egy nap alatt még soha nem adtak el annyiért mozijegyet előzetesen, mint most Swift filmjére (amelyet Magyarországon is lehet majd látni). 

 

Számokban: a tavasszal indult Eras Tour koncertjeire órákon belül elkeltek a jegyek, 146 fellépése várhatóan 1,4 milliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) bevételt generál. A világkörüli turné árbevétele minden korábbi rekordot megdönthet, a másodpiacon van, hogy 2 millió forintnyi dollárért árultak jegyeket. 

  • A múlt heti NFL-meccset – amelyen először tűnt fel Swift Kelce anyja mellett – 63 százalékkal több 18-49 közötti nő nézte egy átlagosnál. Kelce-nek egy nap alatt 300 ezer új közösségi média követője lett, 400 százalékkal nőttek merch bevételei, testvérével közös podcastja pedig hirtelen a leghallgatottabb lett az Apple listáján az USA-ban.
  • Swift befolyását szemlélteti, hogy 35 ezren regisztrálták magukat új szavazóként egy Instagram-posztja után, amelyben arra biztatott, hogy minél többen éljenek szavazójogukkal. 

Tágabb kontextus: Swift elképesztő sikerei amiatt is érdekesek, mert a legbefolyásosabb amerikai zenészként nyíltan szembemegy a szórakoztatóipar hagyományos működésével. Miután úgy érezte, átverte a kiadója, újra felvette és kiadta saját zenéit, és mostanra csak saját magával versenyez: az elmúlt évtizedben öt lemez érte el az első héten az egymilliós határt, ebből három az övé volt. 

  • A mostani koncertfilmjét szintén úttörő módon nem nagy stúdiók terjesztik, hanem az AMC, a világ legnagyobb mozilánca. A koncertfilmek általános előretörésével – Beyoncé is készített egyet – ez a megállapodás hátrányosabb helyzetbe hozhatja a nagy stúdiókat, mint az Universal Pictures vagy az MGM.
  • A Swift-hatás sokat köszönhet a koronavírus utáni keresleti sokknak, a huszonévesek több ezer dollárt sem sajnálnak felhalmozott megtakarításukból, hogy végre élőben láthassák kedvencüket, míg a fiatalabbaknak szüleik állják a cechet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok popzene Taylor Swift Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.