Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. október 3. 20:38 Élet

Miután zenében sorra dönti a rekordokat, Taylor Swift most Hollywoodot és az NFL-t emelheti új dimenzióba

Talán soha nem volt olyan hatása egy művésznek az amerikai társadalomra és popkultúrára, mint idén Taylor Swift amerikai popsztárnak: miközben minden idők legnagyobb koncertturné-bevétele felé menetel, az ország két ikonikus intézménye, az NFL és Hollywood számára is új dimenziókat – és pénzcsapokat – nyithat meg.

  • Az amerikai média központi témája az elmúlt napokban, hogy Swift összejött az egyik legnagyobb amerikaifoci-sztárral, Travis Kelce-vel. A liga (NFL) rögtön meglátta a lehetőséget Swiftben: tíz TikTok-videóban is beszámolt Swift múlt heti meccsnézéséről és még egy külön reklámot is készített róla.
  • Nemrég jelentették be, hogy október közepétől vetítik az Eras nevű turnéjáról készült koncertfilmet, ami már most rekordokat döntött: egy nap alatt még soha nem adtak el annyiért mozijegyet előzetesen, mint most Swift filmjére (amelyet Magyarországon is lehet majd látni). 

 

Számokban: a tavasszal indult Eras Tour koncertjeire órákon belül elkeltek a jegyek, 146 fellépése várhatóan 1,4 milliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) bevételt generál. A világkörüli turné árbevétele minden korábbi rekordot megdönthet, a másodpiacon van, hogy 2 millió forintnyi dollárért árultak jegyeket. 

  • A múlt heti NFL-meccset – amelyen először tűnt fel Swift Kelce anyja mellett – 63 százalékkal több 18-49 közötti nő nézte egy átlagosnál. Kelce-nek egy nap alatt 300 ezer új közösségi média követője lett, 400 százalékkal nőttek merch bevételei, testvérével közös podcastja pedig hirtelen a leghallgatottabb lett az Apple listáján az USA-ban.
  • Swift befolyását szemlélteti, hogy 35 ezren regisztrálták magukat új szavazóként egy Instagram-posztja után, amelyben arra biztatott, hogy minél többen éljenek szavazójogukkal. 

Tágabb kontextus: Swift elképesztő sikerei amiatt is érdekesek, mert a legbefolyásosabb amerikai zenészként nyíltan szembemegy a szórakoztatóipar hagyományos működésével. Miután úgy érezte, átverte a kiadója, újra felvette és kiadta saját zenéit, és mostanra csak saját magával versenyez: az elmúlt évtizedben öt lemez érte el az első héten az egymilliós határt, ebből három az övé volt. 

  • A mostani koncertfilmjét szintén úttörő módon nem nagy stúdiók terjesztik, hanem az AMC, a világ legnagyobb mozilánca. A koncertfilmek általános előretörésével – Beyoncé is készített egyet – ez a megállapodás hátrányosabb helyzetbe hozhatja a nagy stúdiókat, mint az Universal Pictures vagy az MGM.
  • A Swift-hatás sokat köszönhet a koronavírus utáni keresleti sokknak, a huszonévesek több ezer dollárt sem sajnálnak felhalmozott megtakarításukból, hogy végre élőben láthassák kedvencüket, míg a fiatalabbaknak szüleik állják a cechet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok popzene Taylor Swift Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.