Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 24. 12:35 Élet

A magyar Netflix felhozatala a minőséget nézve az egyik legjobb a világon

A Netflix országonként eltérő kínálata miatt sok előfizető próbál a szolgáltatás más területeken elérhető változataihoz hozzáférni, a magyar felhasználók azonban egyáltalán nem panaszkodhatnak az itthon elérhető műsorok minőségére, legalábbis a brit Uswitch elemzése szerint. A filmek és sorozatok IMDb értékelésein, díjazásain, illetve jelölésein alapuló szeptemberi adatok szerint a magyar repertoár a hatodik helyre került a Netflix-lokalizációk rangsorában.

A különbségek hátterében a filmgyártókkal és forgalmazókkal kötött megállapodások állnak, akik az egyes piacokon eltérő feltételek mellett, akár más-más szolgáltatókkal szerződve bocsátják a közönség elé a műveiket. Az egyik viszonylag ismert példa a Star TrekDiscovery esete: a világ nagy részén a Netflixen keresztül közvetített sci-fi sorozat Észak-Amerikában a CBS platformján tekinthető meg. Régebbi filmekkel is előfordul ilyesmi, például A remény rabjai – amit az IMDb-felhasználók a legmagasabbra pontoztak – megjelenik a még a magyarországinál is színvonalasabb cseh netflixes kínálatban, a hazai felhozatalból azonban jelenleg hiányzik.

Jól látszik az ábrán továbbá, hogy épp az Egyesült Államokban szerényebb a kínálat – az USA az összesített toplista 29. helyén található –, hiába alapították itt az eredetileg DVD-kölcsönzéssel és árusítással foglalkozó Netflixet a kilencvenes évek végén. A nagyobb vásárlóerejű észak- és nyugat-európai országok közül pedig több még csak fel sem tűnik a rangsor első harminc helyezettje között, például a skandináv országok vagy Ausztria. A visegrádi régióban élő előfizetők ugyanakkor viszonylag egyöntetűen szerencsések.

A felhasználók persze nem tűrik tétlenül a regionális eltéréseket, és igyekeznek kijátszani a Netflix rendszerét. Részben ennek is köszönhető az internetes szolgáltatók által észlelt tartózkodási hely megváltoztatására alkalmas, többnyire havidíjért cserébe elérhető VPN-kiszolgálók megjelenése és térnyerése. Ezek közül sok kifejezetten a Netflix területi különbségeit ígéri eltüntetni – vagyis hogy beléphetünk úgy például Amerikában, hogy közben azt színleljük, hogy Magyarországon vagyunk. Az amerikai streaming szolgáltató folyamatosan dolgozik a VPN-szervereken keresztül érkező felhasználók kiszűrésén, ez végső soron egyfajta technológiai versenyhez vezet a Netflix és a VPN-szolgáltatók között.

Élet film imdb netflix streaming Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2021. október 27. 10:03 Élet

Minőségi Újságírásért Díjat kapott a G7 energiaárak elszabadulásáról szóló cikksorozata

Megosztva Jandó Zoltán kollégánknak ítélte a szeptemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.

Avatar
2021. október 22. 14:49 Élet

A Kádár-kockák tengerében hogyan zöldülhetne a magyar épületállomány?

Évente több mint 100 ezer épületet kellene felújítani Magyarországon, hogy elérjük a karbonsemlegességi céljainkat, de mit is takar pontosan az, hogy zöld épület? - teszi fel a kérdést szakértő szerzőnk.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.