Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 20. 17:03 Élet

Lakások és autók után már úszómedencék bérbe adásával is lehet pénzt keresni

A megosztás alapú gazdaság az autók és a lakások esetében már túl is lépett az eredeti koncepción, hiszen sokan világszerte a megélhetésüket alapozzák arra, hogy autójukkal taxisofőrré váljanak (Uber), vagy direkt erre a célra vett lakásokat adjanak ki rövid távra (Airbnb). Az Egyesült Államokban azonban most egyre növekszik egy olyan platform népszerűsége, amely a sharing economy eredeti filozófiájához visszakanyarodva kínál mellékkeresetet, méghozzá kellően ki nem használt kerti úszómedencék tulajdonosai számára.

A Wall Street Journal cikkében egy olyan házaspár példáján keresztül mutatja be a jelenséget, akiknek a portlandi úszómedencéjét senki sem használta, amióta legkisebb lányuk is elköltözött otthonról két évvel korábban. Tavaly szeptemberben aztán a családfő gondolt egyet, és meghirdette a privát úszómedencék bérbe adására szakosodott Swimply oldalán, és két óra alatt három foglalás is érkezett.

Az azóta eltelt kevesebb mint egy év alatt 2700 vendég fordult meg az úszómedencéjükben, és számításaik szerint a nyár végéig a bevételeik elérik a 111 ezer dollárt (közel 34 millió forint), amely egy kicsit még több is, mint amennyiért nyolc éve megépíttették.

A kerti úszómedencék Airbnb-jeként emlegetett Swimply felületén már 13 ezer amerikai kínálja az úszómedencéjét alkalmi használatra, és a vállalat tájékoztatása szerint 2020 eleje óta 122 ezer foglalást intézek az ügyfelek. Az üzlet felfutásának igencsak jót tett a koronavírus-járvány, hiszen a nyilvános uszodák rengeteg helyen bezártak, és sokan a nyitás után sem szerettek volna tömegbe menni.

Közben az úszómedencék tulajdonosai a fenntartás drágulásával szembesültek a fertőtlenítőszerek áremelkedése miatt, mivel a járvány ebben az ágazatban is megzavarta a gyártást és az ellátási láncokat. A Swimply társalapítója azt mondta az amerikai üzleti lapnak, hogy a járvány előtt heti 45 dollárt költött a medencéje fenntartására – leginkább fertőtlenítőszerre –, manapság viszont már 85-öt.

Az úszómedencék tulajdonosai saját maguk szabják meg a tarifát – jellemzően óránként 35 és 50 dollár között –, a közvetítő platform tőlük 15 százalék, míg a vendégektől 10 százalék jutalékot szed. A dolog persze munkával is jár, hiszen rendszeresen takarítani kell nemcsak a medencét, hanem a mellékhelyiségeket is a vendégek után.

Mivel a jelek szerint viszonylag sok pénzt lehet keresni ezen a módon, érdekes lesz megfigyelni, hogy vajon lesznek-e direkt kiadásra épített úszómedencék, és persze azt is, hogy ez a trend is megtalálja-e majd az útját Magyarországra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a repüléshez nem kell repülőt venni, akkor a telefonáláshoz miért kell telefont vásárolni?Az unió megy előre a körforgásos gazdaság modelljével, bár ebből a mindennapokban még vajmi keveset érzékelünk. Viszont van már működő modell.

Élet megosztásos gazdaság sharing economy úszómedence Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Amikor nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett.

Tóth István György
2021. július 22. 06:46 Élet

Esélyeink a negyedik hullámmal szemben

Az oltással kapcsolatban passzívabbak a férfiak, a budapestiek és az alacsonyabb társadalmi státusúak. Egy részüket meg lehet győzni, csak nem plakátokkal.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.