Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. június 11. 09:31 Élet, Fizetett hirdetés

Napelem családi házra – jó befektetés vagy csapda?

A családi házak napelemmel való felszerelése már évek óta kérdés a tulajdonosok fejében. Megéri kiépíteni a rendszert? Tényleg nagyon sokáig tart, mire megtérül a befektetett pénz? Vegyek fel rá hitelt? Van rá bármilyen támogatás? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a napelemrendszerek installációja előtt. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy vajon megéri-e napelemmel ellátni egy családi ingatlant, vagy csak egy csapda az egész, amivel adósságokba verhetjük magunkat.

Kép: Flatfy

Napelem mint befektetés a jövőbe

A magyar családi ingatlanokra telepített napelemrendszerek száma az elmúlt 5 évben ugrásszerűen emelkedett. A 2015-ös adatokhoz képest négyszer annyi napelem van kertes házakon ma. Az ingatlanárakat is befolyásoló napelemrendszereket azonban sokan nem is befektetési célzattal vásárolják. A legtöbb telepítő annyi napelemet vásárol, amennyivel saját (háztartáson belüli) áramszükségletét el tudja látni. Ezt általában egy hőszivattyúval kombinálva próbálják elérni. A beruházás kezdeti költségei sokakat eltántoríthatnak attól, hogy napelemrendszert telepítsenek, ez azonban orvosolható. Az egyik tavaly indult EU-s pályázat keretein belül, idén márciustól egészen június 30-ig 0%-os THM-ű hitel igényelhető napelemrendszerek telepítésére és egyéb energetikai felújításokra. Ebbe beletartozhat tehát a nyílászárók cseréje is, de szigetelés vagy akár napelemrendszer telepítése is beleférhet. A hitel különösen népszerű Budapest agglomerációjában. A hitel maximális mértéke 5 millió forint, és 20 éves futamidőre igényelhető.

Családi ház – napelemmel vagy anélkül?

A kertes házak ingatlanpiaci árát nagyban befolyásolja a ház energetikai tanúsítványa. Egy napelemekkel ellátott, saját áramszükségleteit biztosítani képes családi ingatlan természetesen többért kel el, mint egy napelem nélküli. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy megéri napelemrendszerbe fektetni pénzünket. Az eladó budapesti házak áraiban például nem mutatkozik számottevő különbség a napelemes ingatlanok és az átlagos kertes házak között. Ezen felül pedig fontos észben tartani a napelemrendszerek magas beszerelési költségein felüli kiadásokat is. A napelemtáblák tisztítása, az inverter amortizációja, a rendszerre kötendő biztosítás – és még sorolhatnánk – is mind pénzbe kerülnek. Így tehát érdemes átgondolni, hogy szeretne-e napelem rendszert telepíteni a házára.

Élet Fizetett hirdetés közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében.

Stubnya Bence
2021. szeptember 16. 13:11 Élet

Az otthonról dolgozók kétszer akkora eséllyel szaladnak bele hatnapos munkahétbe

Szlovákiában például már törvényt is hoztak annak érdekében, hogy ne lehessen negatív következménye, ha valaki nem elérhető online a munkaidején kívül.

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Fontos

Hobot Péter
2021. szeptember 22. 17:44 Világ

A Csendes-óceánon nyíltan izmozik egymással a világ két legnagyobb gazdasági hatalma

A kínai fegyverkezést az ország gazdasági növekedése hajtja, ami nyugatról nézve most már komolyan fenyegető lett.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 22. 06:34 Adat

A média kormányzati elfoglalása nagyon betett az amúgy is vergődő napilappiacnak

A járvány is megtépázta a nyomtatott lapok piacát, de ennél látványosabb, hogy ha kormányközeli kézbe kerül egy termék, akkor csökken a példányszám.

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.