Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. június 11. 09:31 Élet, Fizetett hirdetés

Napelem családi házra – jó befektetés vagy csapda?

A családi házak napelemmel való felszerelése már évek óta kérdés a tulajdonosok fejében. Megéri kiépíteni a rendszert? Tényleg nagyon sokáig tart, mire megtérül a befektetett pénz? Vegyek fel rá hitelt? Van rá bármilyen támogatás? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a napelemrendszerek installációja előtt. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy vajon megéri-e napelemmel ellátni egy családi ingatlant, vagy csak egy csapda az egész, amivel adósságokba verhetjük magunkat.

Kép: Flatfy

Napelem mint befektetés a jövőbe

A magyar családi ingatlanokra telepített napelemrendszerek száma az elmúlt 5 évben ugrásszerűen emelkedett. A 2015-ös adatokhoz képest négyszer annyi napelem van kertes házakon ma. Az ingatlanárakat is befolyásoló napelemrendszereket azonban sokan nem is befektetési célzattal vásárolják. A legtöbb telepítő annyi napelemet vásárol, amennyivel saját (háztartáson belüli) áramszükségletét el tudja látni. Ezt általában egy hőszivattyúval kombinálva próbálják elérni. A beruházás kezdeti költségei sokakat eltántoríthatnak attól, hogy napelemrendszert telepítsenek, ez azonban orvosolható. Az egyik tavaly indult EU-s pályázat keretein belül, idén márciustól egészen június 30-ig 0%-os THM-ű hitel igényelhető napelemrendszerek telepítésére és egyéb energetikai felújításokra. Ebbe beletartozhat tehát a nyílászárók cseréje is, de szigetelés vagy akár napelemrendszer telepítése is beleférhet. A hitel különösen népszerű Budapest agglomerációjában. A hitel maximális mértéke 5 millió forint, és 20 éves futamidőre igényelhető.

Családi ház – napelemmel vagy anélkül?

A kertes házak ingatlanpiaci árát nagyban befolyásolja a ház energetikai tanúsítványa. Egy napelemekkel ellátott, saját áramszükségleteit biztosítani képes családi ingatlan természetesen többért kel el, mint egy napelem nélküli. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy megéri napelemrendszerbe fektetni pénzünket. Az eladó budapesti házak áraiban például nem mutatkozik számottevő különbség a napelemes ingatlanok és az átlagos kertes házak között. Ezen felül pedig fontos észben tartani a napelemrendszerek magas beszerelési költségein felüli kiadásokat is. A napelemtáblák tisztítása, az inverter amortizációja, a rendszerre kötendő biztosítás – és még sorolhatnánk – is mind pénzbe kerülnek. Így tehát érdemes átgondolni, hogy szeretne-e napelem rendszert telepíteni a házára.

Élet Fizetett hirdetés közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Avatar
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A szegényebb családok gyerekeinek már egész korán is sokat segíthetne abban, hogy ne kezdjék hátrányból az iskolát.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.