Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

A művész és a kutató is egyforma folyamaton mennek át, az új dolgokat keresik, gondolatilag és formailag is, azt, amit még senki nem csinált előttük – és megpróbálják ezt saját eszközeikkel kifejezni – magyarázta Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató a Telekom innovációs rendezvénysorozata, a Most Fórum októberi előadásán. Amikor például egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazásnak azt a feladatot adták, hogy találja meg a remekműveket egy sok festményt tartalmazó adatbázisban, nem igazán boldogult a problémával.

Azonban amint arra kérték, hogy válogassa ki azokat az alkotásokat, amelyeknek a korábbiaktól eltérő, újító formai jellemzői vannak, rögtön felfedezte a korszakos műveket. Ha pedig tévedett néhány esetben, akkor kiderült a képekről, hogy a valódi készítési időpontjuknál korábbra voltak datálva, ezért tartalmazhatták a formabontónak számító jegyeket, amelyeket az algoritmus keresett.

Barabási Albert-László egy adatszobor mellett a Ludwig Múzeumban. A 3D-s nyomtatók megjelenése új távlatokat nyitott a hálózatok vizualizációjában. Forrás: Magyar Telekom.

Az általa vezetett, Bostonban működő BarabásiLabben több tudományterület tudósai dolgoznak együtt művészekkel és tervezőkkel, designerekkel a hálózatok közös vizuális szókincsének megalkotásán. Az utóbbi 25 év hálózatkutatási projektjei mellé azért készítettek adatvizualizációkat is, hogy ők maguk jobban megértsék a folyamatokat, amiket vizsgálnak, nem azért, hogy majd egy kiállításon mutassák be a látogatóknak. Most mégis megnyílt a Ludwig Múzeumban a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című tárlat, ami a világon az első ebben a műfajban.

A labor egyik legtöbbet reprodukált vizualizációja a betegségek genetikai alapjainak összefüggéseit ábrázoló adatvizualizáció – a csomópontok betegségek, a huzalok pedig összekötik azokat a betegségeket, amelyeknek hasonló genetikai alapjuk van.

Az emberi betegségek hálózata, 2017. Forrás: barabasilab.com

Ez a szimbolikus tartalommal is bíró vizualizáció lett a hálózatkutatás kapuja a művészeti világba, még tíz évvel ezelőtt. Azóta a BarabásiLab elkészítette a világ legismertebb tudományos szaklapja, a Nature címlapját a magazin 150 éves jubileumára, amelyen a másfél évszázad alatt megjelent cikkek kereszthivatkozási hálózatát jelenítette meg egy színes tűzijátékhoz hasonló látványos, 3 dimenziós hálózattérképen, amely ennek a cikknek a nyitóképe is.

Bár hálózatelméletinek tekintett cikkeket már az 1950-es évek végén írtak, az 1990-es évek végére fejlődött addig a számítógépes kapacitás, hogy első alkalommal sikerüljön vizualizálni, láthatóvá tenni a legkülönfélébb területeken, kiterjedt adatgyűjtések eredményeképp létrejött hálózatokat – mondta el Barabási Albert-László a Telekom Magenta podcast sorozatának legújabb részében. Az adás ide kattintva hallgatható meg:

A társadalmi, gazdasági folyamatok mind rendkívül összetettek, nem fekete-fehér a kép. A politikában és a vállalatirányításban is létezik a hálózati döntéshozatal elmélet – azaz nem egy ember egy ötlete alapján dől el, hogy mi legyen, hanem rengeteg inputot és véleményt kell integrálni, egyéni és közösségi érdeket összehangolni. Állandó a konszenzuskeresés – ez a döntésfolyamat hálózaton keresztül történik, ahol a döntések is visszahatnak a hálózatra.

Bár ez inkább egy ideális világban lehet így – a Fehér Háznak is készítettek jóslást, lehetséges forgatókönyveket a koronavírus-járvány terjedéséről. Megkeresték ugyan a hálózatkutatókat, de Barabási Albert-László elmondása szerint nem hallgatnak rájuk, mert amit csinálni kellene, nem lenne jó a gazdaságnak és különösen rossz volna a politikának.

Az amerikai elnök azonban nem csak, hogy nem indította el, vagy legalább hagyta volna a maguk útján menni a kormányon belül létező kríziskezelési csoportokat, hanem leállította azokat. Most már késő visszafordítani a folyamatot a kutatók szerint, megállítani pedig csak 3-4 hét drasztikus leállással lehetne. Ráadásul a vakcina megtalálása sem enyhíti érdemben a helyzetet szerinte, mert elindul a vakcinaháború – a verseny, hogy ki gyártja, ki kapja meg az ellenanyagot.

Álhír-hálózat, 2018 A.-L. Barabási, M. Martino, N. Dehmami, O. Varol. Forrás: Ludwig Múzeum.

Pedig érdemes volna jobban figyelni a hálózatkutatás eredményeire, amely a jövőkutatástól sem áll messze: a BarabásiLab egy 10 évvel ezelőtti projektjében mobiltelefonok segítségével tanulmányozták egy vírus terjedését, öt éve pedig, amikor leginkább az ebolától tartott a világ, a kontaktkutatás, az emberi mobilitás hálózatelméleti eszközökkel való kutatásának fontosságára hívta fel a figyelmet, amely, ma már tudjuk, sokat segíthet a vírusok terjedésének megakadályozásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Támogatói tartalom Barabási Albert-László hálózatkutatás Magyar Telekom művészet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?