Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. április 23. 17:44 Élet

A nyugdíjasok egészsége is fontos, nem csak a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága és a várható élettartam növekedése miatt a nyugdíjkorhatár is egyre inkább kitolódik a fejlett országokban. Ennek azonban nemcsak pénzügyi következményei vannak, hanem egészségi hatással is van a dolgozókra.

Mateo Picchio és Jan von Ours holland adatokat vizsgálva arra volt kíváncsi, hogy milyen mentális és fizikai egészségi hatásai vannak a nyugdíjba vonulásnak. Ha ugyanis a nyugdíjas lét egészségjavulást hoz magával, akkor a folyamatos nyugdíjkorhatár-emelés jóléti csökkenést von maga után.

Egy olyan módszert használtak a nyugdíjazás hatásának mérésére, ami kiszűri azt, hogy milyen körülmények miatt döntenek a nyugdíjba vonulás mellett a dolgozók. Ezzel elkerülik azt, hogy olyan tényezők befolyásolják az egészséget, ami a dolgozók döntését is meghatározza. Például ne azért mutasson romlást az egészségi állapot, mert a beteg emberek választják a nyugdíjba vonulást; vagy pont fordítva, azok, akiknek unokái születnek, ami önmagában javítja a mentális egészségüket.

Ez a módszer a nyugdíjkorhatárt még el nem érőket és a korhatárt pont átlépőket hasonlítja össze, azt feltételezve, hogy ők nagyon hasonlóak egymáshoz, ezért a háttérben meghúzódó tényezők és döntések nem befolyásolják az egészségi állapotukat. Ezen kívül külön elemezték a házas és az egyedülálló dolgozókat, ráadásul a házasok esetén a házastárs egészségét is vizsgálták.

Az egyértelműen látszik, hogy a nyugdíjba vonulás valószínűsége, bár folyamatosan nő az emberek korával,

nagyon megugrik, amikor a dolgozók elérik a nyugdíjkorhatárt.

Ez a hatás nem olyan erős a párkapcsolatban élő nőknél, de rajtuk kívül mindenkinél 90 százalék fölé ugrik a valószínűsége, hogy a nyugdíjat választja, amikor eléri a hivatalos korhatárt. Ez is mutatja, hogy a hollandoknál ritka a korai nyugdíj, viszont a korhatár elérésénél a legtöbben a nyugdíjat választják. *Sok cégnél ki van kötve, hogy addig szól a munkaviszony, amíg el nem érik ezt az életkort.

Ami viszont fontosabb, hogy az adatok szerint

a nyugdíjba vonulás után a házas férfiaknak és feleségeiknek is javul a mentális egészsége.

Ez a hatás erős és szignifikáns, és ugyanúgy igaz az – önbevallással felmért – fizikai egészségükre is. Velük ellentétben azonban az egyedülálló férfiaknak nagyon erősen romlik a mentális és a fizikai egészsége is azután, hogy nyugdíjba mennek. Míg a házas férfiaknak nagyjából 20-30 százalékponttal javul a mentális egészsége, az egyedülállóké 40 százalékponttal csökken. Ez főleg annak tulajdonítható, hogy náluk nagyon megnő a magányosság érzése.

A nőknél, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy egyedülállók, nem jelentkezik szignifikáns változás a mentális vagy fizikai egészségben, és a házastársaiknak sem befolyásolja az életét, hogy a párjuk nyugdíjba vonul.

Ebből az látszik, hogy nagyon változatos a nyugdíjba vonulás hatása nemtől és élethelyzettől függően, ezért nehéz megmondani, hogy a nyugdíjkorhatár kitolása milyen társadalmi, egészségügyi hatással jár. Az egyedülálló férfiak jólétét növelheti, ha későbbre tolódik a nyugdíjba vonulás, de rajtuk kívül másoknak nem kedveznek ezek a változások, így a pénzügyi elemzések mellett ezt is figyelembe kell venni, amikor a korhatár emelése mellett döntenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyugdíjrendszer szinte összes elemét újra ki kellene találniBárhová nyúlunk, problémába ütközünk.

Élet egészség korai nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.