Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. március 22. 14:40 Élet

Az influenza legyőzésében segíthet a jó idő, de a koronavírusnál ez még bizonytalan

A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy amennyire tud, mindenki zárkózzon el és maradjon otthon, miközben a hatóságok kompetens módon felkészülnek a várhatóan hamarosan fokozódó járványhelyzet kezelésére.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a napfénynek és az ezáltal beinduló D-vitamin termelésnek sok jótékony hatása van, legalábbis más betegségeknél – a koronavírus ugyanis annyira új, hogy nem lehet még tudományosan megalapozott dolgokat mondani a viselkedéséről vagy a szezonalitásáról.

David Slusky és Richard J. Zeckhauser azt nézte meg tanulmányában, hogy a nagyobb mértékű napsütéses vajon csökkenti-e az influenza megbetegedések számát. 2008 és 2016 között heti adatok álltak rendelkezésükre a napsütés erősségéről az USA területén, amit akár irányítószám szerinti szinten is külön tudtak vizsgálni. Emellett szintén hozzáfértek a területi regisztrált influenza megbetegedések adatbázisához, így tudták nézni azt is, hogy hányan fordultak orvoshoz influenzával.

Több módszerrel is megközelítették az ok-okozati kapcsolat felderítését. Elsősorban fontos kiemelni, hogy télen és nyáron nem vizsgálták az adatokat, mivel ekkor az influenzások számában nincs nagy különbség az évek között, ahogy a napsütéses mértéke is hasonló ezekben az időszakokban minden évben.

Elemzésüket késő tavaszra és kora őszre korlátozták,

mert ekkor a napsütés mértékében is jelentős volatilitás van és ugyanígy az is sokat tud ingadozni, hogy mikor hány influenza megbetegedést regisztrálnak.

Elsősorban az államok szintjén vizsgálták a megbetegedések alakulását, kontrollálva arra, hogy egy-egy állam más hatással lehet a megbetegedésekre. Az előzetes eredmények alapján a megbetegedésben fontos tényező, hogy melyik államban laknak az emberek, ezért ezt fix hatások módszerével kiszűrték. Viszont miután ezt megtették, továbbra is szignifikáns eredményeket kaptak a napsütés hatásának vizsgálatakor*kontrollálva más időjárási hatásokra, mint a hőmérséklet vagy a páratartalom..

Az az eredményük a legmeggyőzőbb, amikor azt nézték meg, hogy az adott állam átlagos napsütésétől eltérő napsütéses időszakban az átlagos megbetegedésnél mennyivel betegedtek meg többen vagy kevesebben. Ez alapján egy

egyértelmű negatív kapcsolat van a napsütés mértékének növekedése és a megbetegedések száma között.

Tehát minél jobban süt a nap, annál kevesebben lesznek influenzások.

Ugyanezt megnézték New York államban irányítószám alapú területi bontásban is, hiszen így még közvetlenebb hatását mérhetik a napsütésnek. Az eredményeik nagyon hasonlóak voltak, itt is egyértelműen csökkent az influenzás megbetegedések száma, amikor megnőtt a napsütés mértéke.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ezeket

az eredményeket nagymértékben a 2009-es madárinfluenza adatai erősítik fel,

mivel a többi évben nincs akkora különbség az influenza lefolyásában. Azonban a sok megbetegedésnek és a szerencsés módon váltakozó napsütéses időnek köszönhetően a 2009-es adatok megmutatják, hogy erős az összefüggés és ebből az is látszik, hogy akár járvány esetén is sokat számíthat, hogy mennyi nap ér minket.

A szerzők szerint a napsütés azért csökkenti a megbetegedések számát, mert beindítja a D-vitamin termelését. Kísérleti eredményekkel korábban már bizonyították, hogy a D-vitamin bevitel segít az influenza elleni immunitás erősítésében, de még ha ugyanolyan hatékony is lenne D-vitamint szedni, mint a nap által termelt vitamin, akkor sem engedheti meg mindenki magának, hogy D-vitaminra költsön. Ezért a nagyobb nyájimmunitást azzal lehet elérni, ha akinek lehetősége akad, az igyekszik valamennyi időt napon tölteni, ezzel hatékonyan és olcsón megtermelve a szükséges D-vitamin mennyiséget.

Természetesen a kutatóknak nem volt még ideje megvizsgálni, hogy a napsugárzás a jelenlegi vírussal szemben is hatékonyan növeli az immunitást. Ez további kutatást igényel, így

a legfontosabb továbbra is, hogy minimálisra csökkentsük az emberi találkozások számát,

ezért fontos, hogy ne menjünk zsúfolt parkokba vagy ne kiránduljunk tömegesen a napfény kedvéért. De aki teheti, annak – akár csak az általános egészség miatt is – érdemes minél többet lenni a kertben, a gangon, vagy akár csak a nyitott ablaknál, mert a D-vitamin alaphelyzetben erősíti az immunrendszerünk működését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet influenza napsugárzás nyájimmunitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.