Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 11. 09:11 Élet

Továbbtanulással védhetők ki a női-férfi bérkülönbségek

Világszerte jellemző, hogy a férfiak átlagosan jobban keresnek a nőknél, és Magyarországon sincs ez másképp – igaz, a magyar keresetkülönbségek viszonylag alacsonyak a többi OECD-tagországban mértekhez képest. A különbségek alapvetően két okra vezethetők vissza: egyrészt a férfiak jellemzően jobban fizetett állásokat töltenek be, másrészt pedig egy adott pozícióban is a nőkhöz képest magasabb bért kapnak. Takács Olga és Vincze János nemrégiben megjelent tanulmánya szerint azonban vannak Magyarországon belül olyan foglalkozási csoportok, amelyekben a nemek közötti bérdifferencia szinte jelentéktelen.

 

A kutatók eredményei szerint a magasabb képzettséget igénylő állások azok, amelyekben a béreket sokkal inkább a munkahely tulajdonságai határozzák meg (például a cég mérete és a külföldi tulajdonrész hányada), miközben a dolgozó neme elenyésző hatással bír. Munkavállalói oldalról ezekben az állásokban inkább az iskolázottságból eredő bérprémium jelentősége emelhető ki. A képzetlen vagy kevésbé képzett munkaerőt igénylő munkakörökben azonban meghatározó tényezővé válik a dolgozó neme.

A továbbtanulással és a magas képzettséget igénylő munkahely megválasztásával tehát megvédhetik magukat a nők a bérdiszkriminációtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb nő kap fizetésemelést, mint férfiMiközben ugyanannyian kérnek. Előléptetést viszont nagyobb arányban kapnak a nők.

Többször foglalkoztunk már az iskolázottság társadalmi hatásaival. A már-már triviálisnak tekinthető munkaerőpiaci előnyök mellett a képzettség pozitívan hat például a környezettudatosságra, és a szavazói magatartást is alapvetően befolyásolja – ez utóbbi akár magyarázat is lehet arra, hogy az elmúlt években miért bontakoztak ki kedvezőtlen tendenciák a magyar népesség iskolázottságával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs nagyobb nemzetstratégiai közérdek az oktatásnál, a kormánynak mégsem fontosA gazdaságot is az vinné előre, ha minél képzettebb lenne a népesség. A kormány valamiért mégis aláássa az ügyet.

Élet bérkülönbség jövedelemkülönbségek munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Váczi István
2019. június 22. 07:31 Élet

Gaztengerben rozsdásodva ér véget a kínai buszok magyarországi karrierje

Egy évtizeden keresztül százezreket szállítottak, tavalyi kivonásuk óta egy Fejér megyei telepen várják további sorsukat a King Longok.

Fontos

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.