Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 24. 07:55 Élet

Megosztott az ország, ha a halászlé és a töltött káposzta között kell dönteni

Van néhány étel, ami rendszerint karácsonykor kerül az étkezőasztalra Magyarországon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden év decemberében hirtelen megugrik az érdeklődés iránta az interneten. A Google kereséseken jól látszik, hogy az olyan karácsonyi klasszikusok után, mint a halászlé, a pulyka, a lazac, a töltött káposzta és a bejgli, minden év decemberében kutatnak leginkább a magyar internetezők.



Az is szembetűnő a fenti ábrán, hogy bár az utóbbi években a bejgli iránti érdeklődés hatalmasat ugrott, a vizsgált ételek közül mégiscsak a töltött káposzta, a halászlé és a pulyka beütését regisztrálta a legtöbbször a Google 2004 óta. E három ételre koncentrálva pedig feltűnik egy újabb érdekes tendencia, miszerint a 2010-es évektől kezdve a karácsonyi szezonokban a halászlé és a töltött káposzta egyre jobban izgatta a magyar internetezőket, míg a pulyka háttérbe szorult. Tavaly decemberben például a töltött káposztát, ha csak egy hajszálnyival is, de többször ütötték be a Google-ba, mint Orbán Viktor nevét az idei országgyűlési választás hónapjában.



Területi szempontból is érdekes különbségek mutatkoznak az országon belül. Az alábbi térképen jól látszik*A 2004. január és 2018. november közötti összes keresést nézve kaptuk ezeket az eredményeket, tehát nem csak a karácsonyi szezonra vonatkoznak a térképek., hogy a megyéket külön vizsgálva a töltött káposzta-halászlé-pulyka hármasból az ország döntő részén a káposztát övezi a legnagyobb érdeklődés. Ugyanakkor van négy déli megye, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád, ahol a halászlét részesítik előnyben az internetezők.



Érdemes végül megfigyelni az alábbi térképen azt is, hogy Magyarországon kívül hogy alakul ezeknek az ételeknek a keresettsége*Itt is a magyar megnevezésüket vizsgáltuk, tehát az eredmények az adott országokban magyarul beszélőkre vonatkoztathatók.. Szembetűnik ugyanis, hogy a halászlé csak szláv országokban (Csehország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) tör az élre, míg a többi országban, ahonnan értékelhető mennyiségű adatot gyűjtött a Google, a töltött káposzta vezet. Az egyetlen kivétel Románia, ahol a pulyka izgatja a leginkább a magyarul tudó internetezőket.


G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet étel Google Trends karácsony Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.