Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

Mindössze minden hatodik brit szeretne örökké élni, még akkor is, ha garantálnák neki, hogy élete végéig egészséges marad. Ez derül ki a YouGov nevű közvélemény-kutató még áprilisban végzett, de a közelmúltban publikált felméréséből. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az emberek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt 40 százalékuk száz évig sem élne.

Érdekes, hogy a legerősebb életvágy nem a legfiatalabb megkérdezett korosztályban volt, hanem a 25 és 34 év közöttiekben. Ebben a körben a felmérésbe bevontak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha garantálnák neki a megfelelő szellemi és fizikai állapotot, akkor legalább 200 évig élne, közel negyedük pedig soha nem szeretne meghalni.

 


A kor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken az extra hosszú életre vágyók aránya. Kifejezetten érdekes, hogy a 65 év felettieknek csak a harmada szeretné elérni a 100 évet, 2 százalékuk pedig már 70 éves kora előtt, tehát legfeljebb 5 éven belül meghalna, ha ő dönthetne.

Jelentős különbséget mutatott a Yougov felmérése a nemek szerint is: a férfiak jóval hosszabb távra terveznek, mint a nők. Míg előbbi körben 21, utóbbiban csak 12 százalék mondta azt, hogy soha nem akar meghalni. Ezzel szemben a 100. életév eléréséről a nők 45 százaléka, a férfiaknak viszont a harmada mondana csak le. Mindez azért is érdekes, mert az országok többségében a nők várható élettartama magasabb, azaz valószínűleg ők fognak tovább élni.

 

A briteknél egyébként a 90-100 év elérése egyáltalán nem irreális, különösen a mai fiatalok számára. Az ENSZ becslése szerint jelenleg az országban mindössze 16 ezer 100 évnél idősebb él, mire azonban a mai 30-as, 40-es korosztály ebbe a korba jut, már nagyjából 200 ezren lesznek. Aki jelenleg 30 és 34 év között van, 43 százalék eséllyel éri el a 90-et, és nagyjából egy az öthöz a sansz rá, hogy még 95 gyertyát is megpróbálhat elfújni a tortán.

 

Itthon ennél kicsit rosszabb a helyzet, de a következő évtizedekben az idősebb kort megélők aránya Magyarországon is jelentősen nőni fog. Nálunk egy jelenleg 30-34 év közötti fiatalnak az ENSZ becslése szerint közel 25 százalék esélye van, hogy megünnepelheti a 90. születésnapját.

Élet örök élet várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.