Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

Mindössze minden hatodik brit szeretne örökké élni, még akkor is, ha garantálnák neki, hogy élete végéig egészséges marad. Ez derül ki a YouGov nevű közvélemény-kutató még áprilisban végzett, de a közelmúltban publikált felméréséből. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az emberek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt 40 százalékuk száz évig sem élne.

Érdekes, hogy a legerősebb életvágy nem a legfiatalabb megkérdezett korosztályban volt, hanem a 25 és 34 év közöttiekben. Ebben a körben a felmérésbe bevontak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha garantálnák neki a megfelelő szellemi és fizikai állapotot, akkor legalább 200 évig élne, közel negyedük pedig soha nem szeretne meghalni.

 


A kor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken az extra hosszú életre vágyók aránya. Kifejezetten érdekes, hogy a 65 év felettieknek csak a harmada szeretné elérni a 100 évet, 2 százalékuk pedig már 70 éves kora előtt, tehát legfeljebb 5 éven belül meghalna, ha ő dönthetne.

Jelentős különbséget mutatott a Yougov felmérése a nemek szerint is: a férfiak jóval hosszabb távra terveznek, mint a nők. Míg előbbi körben 21, utóbbiban csak 12 százalék mondta azt, hogy soha nem akar meghalni. Ezzel szemben a 100. életév eléréséről a nők 45 százaléka, a férfiaknak viszont a harmada mondana csak le. Mindez azért is érdekes, mert az országok többségében a nők várható élettartama magasabb, azaz valószínűleg ők fognak tovább élni.

 

A briteknél egyébként a 90-100 év elérése egyáltalán nem irreális, különösen a mai fiatalok számára. Az ENSZ becslése szerint jelenleg az országban mindössze 16 ezer 100 évnél idősebb él, mire azonban a mai 30-as, 40-es korosztály ebbe a korba jut, már nagyjából 200 ezren lesznek. Aki jelenleg 30 és 34 év között van, 43 százalék eséllyel éri el a 90-et, és nagyjából egy az öthöz a sansz rá, hogy még 95 gyertyát is megpróbálhat elfújni a tortán.

 

Itthon ennél kicsit rosszabb a helyzet, de a következő évtizedekben az idősebb kort megélők aránya Magyarországon is jelentősen nőni fog. Nálunk egy jelenleg 30-34 év közötti fiatalnak az ENSZ becslése szerint közel 25 százalék esélye van, hogy megünnepelheti a 90. születésnapját.

Élet örök élet várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.