Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

Mindössze minden hatodik brit szeretne örökké élni, még akkor is, ha garantálnák neki, hogy élete végéig egészséges marad. Ez derül ki a YouGov nevű közvélemény-kutató még áprilisban végzett, de a közelmúltban publikált felméréséből. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az emberek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt 40 százalékuk száz évig sem élne.

Érdekes, hogy a legerősebb életvágy nem a legfiatalabb megkérdezett korosztályban volt, hanem a 25 és 34 év közöttiekben. Ebben a körben a felmérésbe bevontak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha garantálnák neki a megfelelő szellemi és fizikai állapotot, akkor legalább 200 évig élne, közel negyedük pedig soha nem szeretne meghalni.

 


A kor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken az extra hosszú életre vágyók aránya. Kifejezetten érdekes, hogy a 65 év felettieknek csak a harmada szeretné elérni a 100 évet, 2 százalékuk pedig már 70 éves kora előtt, tehát legfeljebb 5 éven belül meghalna, ha ő dönthetne.

Jelentős különbséget mutatott a Yougov felmérése a nemek szerint is: a férfiak jóval hosszabb távra terveznek, mint a nők. Míg előbbi körben 21, utóbbiban csak 12 százalék mondta azt, hogy soha nem akar meghalni. Ezzel szemben a 100. életév eléréséről a nők 45 százaléka, a férfiaknak viszont a harmada mondana csak le. Mindez azért is érdekes, mert az országok többségében a nők várható élettartama magasabb, azaz valószínűleg ők fognak tovább élni.

 

A briteknél egyébként a 90-100 év elérése egyáltalán nem irreális, különösen a mai fiatalok számára. Az ENSZ becslése szerint jelenleg az országban mindössze 16 ezer 100 évnél idősebb él, mire azonban a mai 30-as, 40-es korosztály ebbe a korba jut, már nagyjából 200 ezren lesznek. Aki jelenleg 30 és 34 év között van, 43 százalék eséllyel éri el a 90-et, és nagyjából egy az öthöz a sansz rá, hogy még 95 gyertyát is megpróbálhat elfújni a tortán.

 

Itthon ennél kicsit rosszabb a helyzet, de a következő évtizedekben az idősebb kort megélők aránya Magyarországon is jelentősen nőni fog. Nálunk egy jelenleg 30-34 év közötti fiatalnak az ENSZ becslése szerint közel 25 százalék esélye van, hogy megünnepelheti a 90. születésnapját.

Élet örök élet várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Avatar
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A szegényebb családok gyerekeinek már egész korán is sokat segíthetne abban, hogy ne kezdjék hátrányból az iskolát.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.