Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

Mindössze minden hatodik brit szeretne örökké élni, még akkor is, ha garantálnák neki, hogy élete végéig egészséges marad. Ez derül ki a YouGov nevű közvélemény-kutató még áprilisban végzett, de a közelmúltban publikált felméréséből. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az emberek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt 40 százalékuk száz évig sem élne.

Érdekes, hogy a legerősebb életvágy nem a legfiatalabb megkérdezett korosztályban volt, hanem a 25 és 34 év közöttiekben. Ebben a körben a felmérésbe bevontak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha garantálnák neki a megfelelő szellemi és fizikai állapotot, akkor legalább 200 évig élne, közel negyedük pedig soha nem szeretne meghalni.

 


A kor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken az extra hosszú életre vágyók aránya. Kifejezetten érdekes, hogy a 65 év felettieknek csak a harmada szeretné elérni a 100 évet, 2 százalékuk pedig már 70 éves kora előtt, tehát legfeljebb 5 éven belül meghalna, ha ő dönthetne.

Jelentős különbséget mutatott a Yougov felmérése a nemek szerint is: a férfiak jóval hosszabb távra terveznek, mint a nők. Míg előbbi körben 21, utóbbiban csak 12 százalék mondta azt, hogy soha nem akar meghalni. Ezzel szemben a 100. életév eléréséről a nők 45 százaléka, a férfiaknak viszont a harmada mondana csak le. Mindez azért is érdekes, mert az országok többségében a nők várható élettartama magasabb, azaz valószínűleg ők fognak tovább élni.

 

A briteknél egyébként a 90-100 év elérése egyáltalán nem irreális, különösen a mai fiatalok számára. Az ENSZ becslése szerint jelenleg az országban mindössze 16 ezer 100 évnél idősebb él, mire azonban a mai 30-as, 40-es korosztály ebbe a korba jut, már nagyjából 200 ezren lesznek. Aki jelenleg 30 és 34 év között van, 43 százalék eséllyel éri el a 90-et, és nagyjából egy az öthöz a sansz rá, hogy még 95 gyertyát is megpróbálhat elfújni a tortán.

 

Itthon ennél kicsit rosszabb a helyzet, de a következő évtizedekben az idősebb kort megélők aránya Magyarországon is jelentősen nőni fog. Nálunk egy jelenleg 30-34 év közötti fiatalnak az ENSZ becslése szerint közel 25 százalék esélye van, hogy megünnepelheti a 90. születésnapját.

Élet örök élet várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.