Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

Mindössze minden hatodik brit szeretne örökké élni, még akkor is, ha garantálnák neki, hogy élete végéig egészséges marad. Ez derül ki a YouGov nevű közvélemény-kutató még áprilisban végzett, de a közelmúltban publikált felméréséből. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az emberek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt 40 százalékuk száz évig sem élne.

Érdekes, hogy a legerősebb életvágy nem a legfiatalabb megkérdezett korosztályban volt, hanem a 25 és 34 év közöttiekben. Ebben a körben a felmérésbe bevontak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha garantálnák neki a megfelelő szellemi és fizikai állapotot, akkor legalább 200 évig élne, közel negyedük pedig soha nem szeretne meghalni.

 


A kor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken az extra hosszú életre vágyók aránya. Kifejezetten érdekes, hogy a 65 év felettieknek csak a harmada szeretné elérni a 100 évet, 2 százalékuk pedig már 70 éves kora előtt, tehát legfeljebb 5 éven belül meghalna, ha ő dönthetne.

Jelentős különbséget mutatott a Yougov felmérése a nemek szerint is: a férfiak jóval hosszabb távra terveznek, mint a nők. Míg előbbi körben 21, utóbbiban csak 12 százalék mondta azt, hogy soha nem akar meghalni. Ezzel szemben a 100. életév eléréséről a nők 45 százaléka, a férfiaknak viszont a harmada mondana csak le. Mindez azért is érdekes, mert az országok többségében a nők várható élettartama magasabb, azaz valószínűleg ők fognak tovább élni.

 

A briteknél egyébként a 90-100 év elérése egyáltalán nem irreális, különösen a mai fiatalok számára. Az ENSZ becslése szerint jelenleg az országban mindössze 16 ezer 100 évnél idősebb él, mire azonban a mai 30-as, 40-es korosztály ebbe a korba jut, már nagyjából 200 ezren lesznek. Aki jelenleg 30 és 34 év között van, 43 százalék eséllyel éri el a 90-et, és nagyjából egy az öthöz a sansz rá, hogy még 95 gyertyát is megpróbálhat elfújni a tortán.

 

Itthon ennél kicsit rosszabb a helyzet, de a következő évtizedekben az idősebb kort megélők aránya Magyarországon is jelentősen nőni fog. Nálunk egy jelenleg 30-34 év közötti fiatalnak az ENSZ becslése szerint közel 25 százalék esélye van, hogy megünnepelheti a 90. születésnapját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet örök élet várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.