Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 15. 13:30 Élet

Feltalálták a széken halmozódó félszennyes ellenszerét

Talán mindenki, de egy magamfajta millenial számára biztosan hétköznapi dilemma, hogy mit kezdjünk egy egyszer/párszor viselt nadrággal vagy pulcsival. Még nem igazán piszkos vagy büdös, mégsincs az az érzete, mint egy frissen mosott ruhának. Ezért nem dobjuk ki a szennyesbe, de nem is tesszük vissza a szekrénybe, hanem kiszervezzük a problémát egy rendszeretőbb hozzátartozónknak vagy a pár nappal későbbi önmagunknak.

Így ezek a párszor használt ruhák leginkább egy széken vagy egy fotelban végzik, és saját tapasztalatom alapján elképesztő ütemben képesek szaporodni, ha kicsit kihagy a figyelmünk. A jelenségnek már van angol elnevezése is, chardrobe, amit ha nagyon le szeretnénk fordítani, akkor kénytelenek lennénk a székrény kifejezést használni.

A jelenség annyira elterjedt, hogy a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket*mint például a Knorrt, a Ramát vagy a Domestost gyártó és forgalmazó vállalata, az Unilever is elkezdte kutatni. Arra jutott, hogy az Y-generáció tagjainak (angolul leginkább millenials, nagyjából a nyolcvanas évek eleje és a kilencvenes évek közepe között születettek) 60 százalékánál megszokott tevékenység a ruhák székekre tornyosítása.

A jelenség leginkább arra vezethető vissza, hogy egyre több ruhánk van, viszont egyre kevesebb időnk, legalábbis egyre kevesebb időt szeretnénk szánni a mosásra. A Reuters szerint az Y-generáció tagjainál az idő mellett fontos szempont, hogy környezetkímélőbbek legyenek.

Egy ilyen tömeges és lényegében megoldatlan gyakorlat egyben óriási üzleti lehetőség is a világ vezető mosószergyártóinak. Az ilyen cégek a korábbi évtizedekben leginkább azon versenyeztek, hogy minél hatékonyabb és kímélőbb mosószereket gyártsanak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg fehérebb lesz tőle a zokni? Bejutottunk a mosóporok csúcslaborjábaAzt hiszed, a mosás egyszerű dolog, és már mindent kitaláltak benne, aztán kiderül, hogy mérnökök hada dolgozik új technológiákon, és óriási pénzért kutatják, hogy milyen mosószert veszel majd méginkább.

 

Az elmúlt években viszont már azzal is próbálkoznak, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott igényekhez. Az Unilever most előállt egy Day2-nak elnevezett spray-vel, amely három dologra jó: illatosít, elsimítja a gyűrődéseket és lágyítja a ruha szövetét. A mosást nem helyettesíti, mert a foltokat és a szennyeződéseket nem távolítja el, csak lényegében felfrissíti a ruhákat.


A spray használata

Egy doboz spray ára 7,5 font (2730 forint), és egyelőre csak az Egyesült Királyságban kapható (illetve az Amazonon). A gyártó szerint a Day2 amellett, hogy időt spórol meg a mosással, környezetkímélő is. Egy doboz spray-vel egy teljes mosást ki tud váltani, amihez 60 liter víz szükséges. Jelenlegi ára azonban nem versenyképes egy mosáséval, ugyanis egy mosókapszula ára általában kevesebb száz forintnál.

Élet mosópor unilever Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.