Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 15. 13:30 Élet

Feltalálták a széken halmozódó félszennyes ellenszerét

Talán mindenki, de egy magamfajta millenial számára biztosan hétköznapi dilemma, hogy mit kezdjünk egy egyszer/párszor viselt nadrággal vagy pulcsival. Még nem igazán piszkos vagy büdös, mégsincs az az érzete, mint egy frissen mosott ruhának. Ezért nem dobjuk ki a szennyesbe, de nem is tesszük vissza a szekrénybe, hanem kiszervezzük a problémát egy rendszeretőbb hozzátartozónknak vagy a pár nappal későbbi önmagunknak.

Így ezek a párszor használt ruhák leginkább egy széken vagy egy fotelban végzik, és saját tapasztalatom alapján elképesztő ütemben képesek szaporodni, ha kicsit kihagy a figyelmünk. A jelenségnek már van angol elnevezése is, chardrobe, amit ha nagyon le szeretnénk fordítani, akkor kénytelenek lennénk a székrény kifejezést használni.

A jelenség annyira elterjedt, hogy a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket*mint például a Knorrt, a Ramát vagy a Domestost gyártó és forgalmazó vállalata, az Unilever is elkezdte kutatni. Arra jutott, hogy az Y-generáció tagjainak (angolul leginkább millenials, nagyjából a nyolcvanas évek eleje és a kilencvenes évek közepe között születettek) 60 százalékánál megszokott tevékenység a ruhák székekre tornyosítása.

A jelenség leginkább arra vezethető vissza, hogy egyre több ruhánk van, viszont egyre kevesebb időnk, legalábbis egyre kevesebb időt szeretnénk szánni a mosásra. A Reuters szerint az Y-generáció tagjainál az idő mellett fontos szempont, hogy környezetkímélőbbek legyenek.

Egy ilyen tömeges és lényegében megoldatlan gyakorlat egyben óriási üzleti lehetőség is a világ vezető mosószergyártóinak. Az ilyen cégek a korábbi évtizedekben leginkább azon versenyeztek, hogy minél hatékonyabb és kímélőbb mosószereket gyártsanak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg fehérebb lesz tőle a zokni? Bejutottunk a mosóporok csúcslaborjábaAzt hiszed, a mosás egyszerű dolog, és már mindent kitaláltak benne, aztán kiderül, hogy mérnökök hada dolgozik új technológiákon, és óriási pénzért kutatják, hogy milyen mosószert veszel majd méginkább.

 

Az elmúlt években viszont már azzal is próbálkoznak, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott igényekhez. Az Unilever most előállt egy Day2-nak elnevezett spray-vel, amely három dologra jó: illatosít, elsimítja a gyűrődéseket és lágyítja a ruha szövetét. A mosást nem helyettesíti, mert a foltokat és a szennyeződéseket nem távolítja el, csak lényegében felfrissíti a ruhákat.


A spray használata

Egy doboz spray ára 7,5 font (2730 forint), és egyelőre csak az Egyesült Királyságban kapható (illetve az Amazonon). A gyártó szerint a Day2 amellett, hogy időt spórol meg a mosással, környezetkímélő is. Egy doboz spray-vel egy teljes mosást ki tud váltani, amihez 60 liter víz szükséges. Jelenlegi ára azonban nem versenyképes egy mosáséval, ugyanis egy mosókapszula ára általában kevesebb száz forintnál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet mosópor unilever Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.