Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 29. 11:26 Élet

Nem csak azért hosszabb a sor a női WC-nél, mint amire először gondolsz

Megszokott látvány fesztiválokon, szórakozóhelyeken, mozik előterében a női toalett előtt kígyózó sor, várakozás közben pedig bőven van idő elgondolkozni azon, miért jutnak be sokkal nehezebben, mint a férfiak.

A biológiai okok kézenfekvők. A nők körülbelül fele olyan korú (12 és 52 év közötti), amikor menstruál, és egy adott időpontban legalább ötödük a havi ciklus vérzéssel járó időszakában van. Az ezzel járó tevékenységek pedig szinte mindig időigényesebbek, mint a WC-re járás egyéb okai. Ezen kívül a nők a férfiakhoz képest nagyobb arányban fertőződnek meg olyan baktériummal, amely miatt gyakrabban kell kiüríteni hólyagjukat.

A terhesség alatt szintén sűrűbben kell felkeresni a mosdókat, és a kisgyermekeket ugyancsak a nők viszik nagyobb arányban WC-re. Ha nincs külön rész a gyerekek számára, akkor ez is a női sor haladását lassítja.

A biológiai okokon túl azonban még van sok egyéb tényező. Míg a legtöbb férfi a kérdéses területen csak két réteg ruhát hord, a nőknél gyakori a három vagy még annál is több, részben praktikus okokból, részben a divat miatt. Jellemzően szintén csak a nőknek kell megküzdeniük azzal a problémával, hogy hová tegyék a táskájukat.

A Conversation cikke szerint kifejezetten a zárt ajtó mögött

a nők átlagosan 90 másodpercet töltenek el, a férfiak 60-at.

 

A mosdó egészét tekintve növeli a különbséget, hogy – legalábbis egy majd 10 évvel ezelőtti ausztrál felmérés szerint – a férfiak közel harmada nem mos kezet WC-zés után, a nőknél viszont 10 százalék alatti ez az arány. Emellett a smink megigazítása is időigényes lehet.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mellékhelyiségek kialakítása is hozzájárul a sorok eltérő hosszához: a piszoárok miatt egységnyi területen több férfi végezheti el a dolgát. Hongkongban épp ezért három éve úgy változtatták meg az előírásokat, hogy egy férfi WC-re 1,6 nőinek kell jutnia az új és felújított plázákban, mozikban, szórakozóhelyeken.

Fesztiválokon egyébként még egy befolyásoló tényező van: ha már besötétedett, vagy akad kellően dús növényzet, akkor a férfiak egy része nem ragaszkodik a WC-k használatához. A különösen szorult helyzetben lévő nők nagy örömére, már amennyiben nem riasztja el őket a férfi mobil WC higiéniai állapota.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet férfiak nők nyilvános WC Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.