Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. július 13. 09:46 Élet

Világbajnok lehetne, de nem volt hajlandó beállni öt percre

A futballtörténelem egyik legfurcsább vesztese az oroszországi vb-ről hazaküldött csatár, Nikola Kalinic. Akinek paradox módon mégis komoly szerepe lehet abban horvát lapok szerint, hogy a döntőig menetelt a horvát válogatott.

A legutóbbi szezont a Milannál töltő Kalinicot az első, Nigéria elleni meccs után dobták ki a horvát keretből. Zlatko Dalic szövetségi kapitány akkor azt mondta: csereként küldte volna be a játékost az utolsó öt percre, aki viszont hátfájdalomra hivatkozva nem volt hajlandó beállni.

Korábban ugyanez történt a brazilok elleni felkészülési meccsen is. Kalinic akkor állítólag a meccs után számon kérte a kapitányon, hogy miért Kramaric játszott helyette. Dalic megpróbálta neki elmagyarázni a taktikai szempontokat, és a játékosokat is összehívta, hogy megnyugtassa őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA foci-vb-k történetének legnagyobb csodája a horvátok döntőbe jutásaHorvátország szerdai vb-döntőbe jutása jó eséllyel a valaha volt legnagyobb teljesítmény a foci-vb-k történetében. Teljesen valószínűtlen eredmény, hogy a vb-ről vb-re egyre kiegyensúlyozottabb mezőnyben egy esélytelennek tartott, ráadásul világgazdasági szempontból jelentéktelen ország csapata idáig meneteljen.

Mivel a vb-n csak az első meccs előtt 24 órával lehet cserélni a keretben sérülés esetén, Dalic szó szerint könyörgött a játékosainak, hogy mondják el, ha nem érzik magukat teljesen egészségesnek, de senki, így Kalinic sem jelentkezett. “Nekem olyan játékosokra van szükségem, akik egészségesek és készen állnak a játékra, így döntést kellett hoznom” – mondta Dalic, miután az első meccs után hazaküldte Kalinicot.

A világbajnokságok történetében több hasonló eset is történt, bár a horvát csatáron kívül csak egy játékos csúszott le emiatt vb-döntőről. A hazaküldött játékosok:

  • Sigmund Haringer (Németország), 1934 – állítólag azért kellett kihagynia a bronzmeccset, mert az olaszországi vb-n engedély nélkül evett meg egy narancsot egy vasútállomáson, bár a német szövetség szerint csak beteg volt.
  • Ernst Jean-Joseph (Haiti), 1974 és Willie Johnston (Skócia), 1978 – megbuktak a doppingteszten.
  • Uli Stein (NSZK), 1986 – a kieséses szakasz során küldték haza a cserekapust, mert beszólt a csapattársainak, Franz Beckenbauer szövetségi kapitányt pedig nevetségesnek nevezte. Emiatt csúszott le a döntőről, bár minden bizonnyal nem játszott volna.
  • Stefan Effenberg (Németország), 1994 – egy győztes meccsen való lecserélése után középső ujjával bemutatott a szurkolóknak, amiért azonnal kirakták a keretből. Több csapattársa nem értett egyet a döntéssel, de nem tudták meggyőzni a szövetséget. A németek gyorsan kiestek a bolgárok ellen, Effenbergnek pedig lényegében véget ért a válogatott pályafutása.
  • Diego Maradona (Argentína), 1994 – szintén egy Nigéria elleni meccs után bukott, bár ő a drogteszten hasalt el, és a mostani vb-n sem mutat túl jól
  • Roy Keane (Írország), 2002 – a felkészülés alatt folyamatosan ostorozta a szövetséget, a kapitánnyal is csúnyán összeveszett, még a torna indulása előtt elhagyta a csapatot.
  • Zlatko Zahovic (Szlovénia), 2002 – a szlovének legjobbját azért tették ki a keretből, mert összeveszett a kapitánnyal, amiért lecserélte az egyik meccsen.
  • Nicolas Anelka (Franciaország), 2010 – a Mexikó elleni meccs szünetében szólt be Domenech kapitánynak, ezért repülnie kellett

A felsorolt játékosok olyan sokat azért nem veszítettek, Kalinicot azonban attól fosztotta meg a sértettsége, hogy most a világbajnoki döntőre készüljön. Bár Kalinic miatt csak 22-en maradtak a horvátok, a helyi média szerint Dalicnak az egyik legjobb húzása volt hazaküldeni a csatárt.

Több lap szerint Dalic a közösség érdekében feláldozta egyik legjobb csatárát, ezzel megerősítette a csapatszellemet és saját autoritását is. Az egyik horvát lap egyenesen azt írta, hogy ha a politikai elit hasonló határozottsággal és következetességgel bánna a magukat a közösségnél többet gondolókkal, akkor nem itt tartana a horvát gazdaság.

A lépés után úgy tűnt, a játékosai is kiálltak mellette. “A legfontosabb a csapat, az egóját mindenkinek félre kell tennie ilyenkor” – mondta Milan Badelj, aki szerint az öltözői egység és a hangulat kulcsfontosságú egy ilyen tornán. “Egységesnek kell lennünk, amikor az országunkat képviseljük, mindenkinek tiszteletben kell tartani az edző döntéseit” – mondta Mateo Kovacic.

A játékuk alapján ezek valóban nem tűnnek üres szavaknak.

A vb-k történetében példátlan, hogy egy csapat a kieséses szakaszban mindhárom meccsén hátrányból nyerjen.

Ráadásul kétszer mentek tovább tizenegyesekkel, amire eddig csak Argentína volt képes 1990-ben. A horvátokat még az sem törte meg, hogy a dánok elleni nyolcaddöntőben kihagytak egy tizenegyest a hosszabbítás utolsó perceiben.

Az nem egyértelmű, hogy Kalinic kap-e érmet arra, hogy nem volt hajlandó beállni egy meccsre, majd hazament. A FIFA szabályzata csak annyit rögzít, hogy az első három helyezett 50-50-50 érmet kap, így minden bizonnyal a horvát szövetség dönti majd el, hogy jár-e érem Kalinicnek.

A horvát játékos karrierjének azonban úgy tűnik, nem ártott az eset, a több csapat is érdeklődik iránta, többek között az Atlético Madrid és a Sevilla is szeretné megszerezni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet foci foci vb Horvátország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.