Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 19. 10:20 Élet

Amíg ilyen rossz a magyar futball, addig senki nem dönti meg a vb-rekordunkat

Egyetlen grafikonban foglalta össze a világbajnokságok történetének összes gólját az Economist. Bár első ránézésre azt gondolnánk, hogy sok értelme nincs egy ilyen ábrának, a lapnak sikerült elég jól vizualizálnia a témát, és aki szeret játszani a számokkal, kifejezetten sok érdekességet találhat benne.

Tegnapig a vb-k történetében összesen 2410 gólt lőttek, ami meccsenként 2,84-es átlagot jelent. A találatok közül 179 született büntetőből, és 41 volt öngól. A legtöbb gólt a brazilok jegyezték, szám szerint 222-őt, de az Economist külön kezeli Németországot, illetve az egyesítés előtti két államot az NSZK-t és az NDK-t. Márpedig, ha a nyugatnémetek 1990 előtti, és a németek azóta lőtt góljait összeadjuk, akkor már ők állnak az élen, igaz csak két találattal előzik meg a brazilokat.

Ami azonban ennél is érdekesebb, van egy olyan magyar vb-rekord, ami jelen állás szerint lényegében megdönthetetlennek tűnik.

A magyar válogatott a világbajnoki meccsein átlagban 2,72 gólt szerzett, sokkal többet, mint bármelyik más ország csapata. A még létező országok közül ezen a listán a második helyen a brazilok állnak 2,11-es átlaggal.

 

A brazilok azonban nem érhetnek utol minket, mert annyira sok vb-meccset játszottak már, hogy ha tízesével rugdalnák a gólokat, akkor is majdnem két végigjátszott vb-re lenne szükségük, hogy behozzák a lemaradásukat. Ha pedig csak öt gólt szereznek egy mérkőzésen, akkor több, mint négy vb-n keresztül kellene így játszaniuk. Az elmúlt időszakban azonban inkább csökken a meccsenkénti gólátlag a vb-ken, így erre lényegében semmi esély nincs.

Azt, hogy a 2,72-es gólátlag mennyire magas, jól mutatja, hogy mindössze 18 olyan ország van, amely 1,5 feletti mutatóval rendelkezik, ezek közül három pedig már nem is létezik. A másfél tucat országból matematikailag a legkönnyebben Kuba érhetne utol minket, hiszen ők 3 meccsen rúgtak 5 gólt, azaz, ha egyszer kijutnak és minden csoportmeccsen lőnek négyet, akkor már nagyon közel lesznek a magyar rekordhoz. Túl sok jel azonban nem utal arra, hogy Kuba belátható időn belül vb résztvevő lesz, és ott mindenkit földbe döngöl.

Mindez azt jelenti, hogy egészen addig biztosan lesz egy vb-rekordunk, amíg ki nem jutunk újra a vb-re.

Ezt a hatalmas előnyt ugyanis reálisan csak úgy van esélyünk elbukni, ha többször egymás után kiharcoljuk a részvételt a világbajnokságokon, de ott egyáltalán nem rúgunk gólokat, lehúzva ezzel az átlagunkat. Ennek viszont talán még annál is kisebb a sansza, mint annak, hogy Kuba megelőz minket.

Az Economist grafikájából egyébként az is kiderül, hogy a legtöbb találat a vb-meccseken a második félidő 75. percében született, a legkevesebb pedig az első játékrész 41. percében. Utóbbinál még a rendes játékidőhöz hozzáadott hosszabbítások elején is több gólt lőttek, pedig az ilyen ráadások sokáig egyáltalán nem voltak jellemzőek.

A magyar válogatott, amíg kijutott a vb-kre, addig a félidők elején volt igazán veszélyes, az első játékrész nyolcadik, és a második félidő kilencedik percében például egyaránt 4-4 gólt lőttünk, a találataink hatodát pedig a meccs első 10 percében szereztük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gólátlag labdarúgó vb magyar rekord világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.