Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 8. 12:53 Élet

Van egy válogatott, ami kevesebbet ér, mint Neymar kislábujja, de kijutott a vb-re

Kijutott a jövő évi oroszországi labdarúgó világbajnokságra Panama, aminek tejes kerete a Transfermarkt becslése szerint 5,65 millió dollárt ér. A 21 futballista tehát együttvéve ér annyit, mint Neymar negyvened-huszonhatod része (a brazil futballista 222 millióért szerződött Barcelonából Párizsba a nyáron, de a Transfermarkt szerint 150 millió eurót érhet).

Ennek fényében már nem meglepő, hogy a legnagyobb és a legkisebb értékű válogatott (Panama és Brazília) között közel 120-szoros a különbség, de a francia és a német keret is több mint százszorosát éri a panamainak. A spanyolok és az argentinok ettől némileg elmaradnak, de a válogatott játékosait esetükben sem lehetne megvásárolni félmilliárd euróért (jelenlegi áron 157 milliárd forintért).

 

A kis közép-amerikai ország (amelynek legjobb játékosánál, a csatár Gabriel Torresnál még a magyar keretben is hat többre tartott focista van) egyébként úgy jutott ki a vb-re, hogy mások mellett az Egyesült Államokat is megelőzte selejtezőcsoportjában. Pedig az USA kerete is közel 45 millió eurós, a FIFA világranglistán pedig még így a selejtezők után is 32 hellyel előrébb állnak.

Ha Transfermarkt által becsült piaci érték alapján jutnának ki a csapatok a vb-re, akkor nem csak Panama, hanem az USA sem lenne ott. A 32. hely megcsípéséhez ugyanis itt közel 85 millió eurós keret kellene. Ez persze azt is jelenti, hogy számos ennél többre tartott csapat sem jutott ki. Közülük a rekorder 461 millió euróval Olaszország, de a szégyenlistán második Hollandia kerete is közel 300 milliós.

Magyarország természetesen – ahogy a pályán sem sikerült – így sem tudná kiharcolni a vb-részvételt. A 22 fős keretünk ugyanis mindössze 20,85 millió eurót ér, ami a 68. helyre elegendő. Persze az is igaz, hogy papíron ennél gyengébb kerettel is ki lehetett jutni, és ezt nem csak Panama, hanem Japán és Szaúd-Arábia is bizonyította.

A keretek értéke elég jól meghatározza azt is, hogy a fogadóirodák milyen esélyt adnak az egyes válogatottaknak a végső győzelemre. A legnagyobb sansz egy brazil vagy német győzelemre van, de eléggé elől szerepelnek a listán a Transfermarkt rangsorában is előkelő helyen álló franciák, spanyolok és argentinok is.

 

A legtöbbet Panama, Szaúd-Arábia és Ausztrália győzelme hozná: ezeknél az országoknál van olyan fogadóiroda, amely a feltett összeg 1500-szorosát adná vissza, ha megnyernék a vb-t.

A korreláció, mint a lenti ábrán is látható, elég szoros. Néhány ország talán egy picivel esélyesebb, mint amennyire a keret értéke diktálná (Németország, Oroszország, Uruguay, Kolumbia, Svédország), néhány pedig fordítva, értékesebb, mint amennyire esélyes (Belgium, Horvátország, Szerbia, Szenegál), de nincsenek csodák.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet foci futball labdarúgás sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.