Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 22. 14:26 Adat

Nem Románia lépett el mellőlünk leginkább az utóbbi években

Európai uniós mezőnyben a második negyedéves magyar növekedési adat gyengének számít, ha az első negyedévhez, és erősebbnek, ha a tavalyi második negyedévhez képest nézzük – írtuk a friss Eurostat-adatok alapján. Érdemes azonban kicsit hosszabb távon is megnézni a magyar gazdaság teljesítményét.

  • A 2020-at megelőző öt évben (2015 és 2019 között) a magyar gazdaság évente átlagosan 4,1 százalékkal növekedett, ami több mint duplája volt az eurózóna növekedési átlagának, és meghaladta némileg a visegrádi négyek átlagos növekedését.
  • A 2020-tól kezdődő öt évben (2020 és 2024 között) a magyar növekedési átlag az előző időszak átlagának kevesebb, mint fele lesz (1,7 százalék), ha idénre az Európai Bizottság (optimista) előrejelzését vesszük irányadónak.
  • Az eurózóna átlagát meghaladná, de nem duplázná, és pont a V4-átlaggal egyezne meg ez a teljesítmény.
  • A román és lengyel teljesítmény mindkét időszakban erősebb a magyarnál, a szlovák viszont gyengébb. A leglátványosabb változás a cseh gazdaság lefulladása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan gyenge az európai gazdaság, hogy a magyar növekedés is beférhet az élmezőnybeA gyenge második negyedéves magyar GDP-adat az elemzőket is meglepte, és az előző negyedévhez képes csak két uniós tagállam teljesítménye nézett ki csúnyábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfeleződött a kormányzati optimizmus, csak az önfényezés töretlenMegfeleződött az idei gazdasági növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás. Nagy Márton minisztériuma szerint ugyanakkor így is sikeres a gazdaságpolitika.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságonNagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Csehország eurózóna GDP-növekedés Lengyelország Románia Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.