Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 31. 16:10 Adat

A magyar infláció harmada-negyede is túl sok az eurózónának

A vártnál erőteljesebben lassul az infláció az euróövezetben.

Számokban: a friss, előzetes Eurostat-adatok alapján októberben az éves infláció 4,3 százalékról 2,9 százalékra esett. Ez legfőképpen az energiaárak 11,1 százalékos csökkenésének köszönhető.

  • A fő mutatónál ugyanakkor erőteljesebben drágultak az iparcikkek (3,5%), a szolgáltatások (4,6%), valamint az élelmiszerek és dohánytermékek (7,5%). Ugyanakkor ezeknél is fékeződött az áremelkedés üteme szeptemberhez képest.

Alulnézet: Hollandiában és Belgiumban már csökkentek az árak, a legmagasabb adat Szlovákiából érkezett, ott 7,8 százalékos az októberi éves infláció.

Miért fontos? A 2,9 százalék Magyarországon már az inflációs cél elérését jelentené, az Európai Központi Bank azonban 2 százalékra céloz, vagyis még ez az érték is túl magas. Ugyanakkor a tendencia kedvező, így legutóbb az EKB már nem emelt kamatot, 4 százalékon hagyta az irányadó szintet.

  • Az infláció elleni harcot szolgáló kamatemelések teljesen lefékezték az euróövezet gazdaságát, amely egy éve lényegében stagnál. A szintén ma közölt előzetes adat szerint negyedéves alapon 0,1 százalékkal csökkent az eurózóna gazdasága, míg 2022 harmadik negyedévéhez képest 0,1 százalékkal nőtt a GDP.

Magyarországhoz képest: idehaza még csak a szeptemberi infláció ismert (12,2%). Ahogy jó ideje megszokott, ez az egész EU-ban messze a legmagasabb inflációs adat volt.

  • Jó eséllyel még októberben is ez lesz a helyzet, mert bár idehaza is gyorsan csökken az infláció, de például az MBH Bank elemzői csak novemberre várják az egy számjegyű ráta elérését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon drágulnak legjobban a telefonszámlák, miután az állam elkezdte uralni a piacotÖsszességében ebben is sikerült elérni az uniós vezető pozíciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak három élelmiszer olcsóbb, mint két éve, pedig már eltűnt az infláció a boltokból tavalyhoz képestCsak lassan megy lefelé az élelmiszerek ára a 2022-es nagy felfutás után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félnünk az olajárak emelkedésétől?Az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságokban nem okoz nagy problémát, azonban a kisebb országok - mint például Magyarország - jobban ki vannak szolgáltatva az áremelkedéseknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ekb euróövezet infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.