Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 31. 16:10 Adat

A magyar infláció harmada-negyede is túl sok az eurózónának

A vártnál erőteljesebben lassul az infláció az euróövezetben.

Számokban: a friss, előzetes Eurostat-adatok alapján októberben az éves infláció 4,3 százalékról 2,9 százalékra esett. Ez legfőképpen az energiaárak 11,1 százalékos csökkenésének köszönhető.

  • A fő mutatónál ugyanakkor erőteljesebben drágultak az iparcikkek (3,5%), a szolgáltatások (4,6%), valamint az élelmiszerek és dohánytermékek (7,5%). Ugyanakkor ezeknél is fékeződött az áremelkedés üteme szeptemberhez képest.

Alulnézet: Hollandiában és Belgiumban már csökkentek az árak, a legmagasabb adat Szlovákiából érkezett, ott 7,8 százalékos az októberi éves infláció.

Miért fontos? A 2,9 százalék Magyarországon már az inflációs cél elérését jelentené, az Európai Központi Bank azonban 2 százalékra céloz, vagyis még ez az érték is túl magas. Ugyanakkor a tendencia kedvező, így legutóbb az EKB már nem emelt kamatot, 4 százalékon hagyta az irányadó szintet.

  • Az infláció elleni harcot szolgáló kamatemelések teljesen lefékezték az euróövezet gazdaságát, amely egy éve lényegében stagnál. A szintén ma közölt előzetes adat szerint negyedéves alapon 0,1 százalékkal csökkent az eurózóna gazdasága, míg 2022 harmadik negyedévéhez képest 0,1 százalékkal nőtt a GDP.

Magyarországhoz képest: idehaza még csak a szeptemberi infláció ismert (12,2%). Ahogy jó ideje megszokott, ez az egész EU-ban messze a legmagasabb inflációs adat volt.

  • Jó eséllyel még októberben is ez lesz a helyzet, mert bár idehaza is gyorsan csökken az infláció, de például az MBH Bank elemzői csak novemberre várják az egy számjegyű ráta elérését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon drágulnak legjobban a telefonszámlák, miután az állam elkezdte uralni a piacotÖsszességében ebben is sikerült elérni az uniós vezető pozíciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak három élelmiszer olcsóbb, mint két éve, pedig már eltűnt az infláció a boltokból tavalyhoz képestCsak lassan megy lefelé az élelmiszerek ára a 2022-es nagy felfutás után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félnünk az olajárak emelkedésétől?Az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságokban nem okoz nagy problémát, azonban a kisebb országok - mint például Magyarország - jobban ki vannak szolgáltatva az áremelkedéseknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ekb euróövezet infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Stubnya Bence
2023. december 7. 16:38 Adat

Újabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártól

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

Stubnya Bence
2023. december 7. 11:21 Adat, Élet

A magyarok negyven százaléka dolgozik olyan munkabeosztásban, ami megnehezíti a szociális életét

Az uniós átlag 32 százalék, ennél jóval több magyar dolgozik rendszeresen hétvégén vagy éjszaka, vagy kiszámíthatatlanul változó beosztás szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.