Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 28. 09:53 Adat

Mintegy 80 százalékos kihasználtságot hozott az atlétikai vb, jöhet a helyén az új Margitsziget

Vasárnap este véget ért Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai vb, amely az olimpia és a foci-vb után a harmadik legnagyobb sportrendezvény a világon.

Számokban: a záróbeszédek alapján több mint 400 ezer jegyet adtak el. Bár erről hivatalosan nem kommunikáltak, a stadion befogadóképessége (37 ezer) és a versenyprogramok száma (14) alapján a kihasználtság 75-80 százalék körül alakulhatott.

  • Míg a kilencnapos esemény első napjain látványosan sok üres hely maradt a stadionban, az utolsó napokra egyre nehezebben lehetett jegyet szerezni, például a zárónapra a jegyek másodpiacán is lényegében lehetetlen volt belépőt venni.
  • A nyár eleje óta tartó intenzív reklámkampány mellett a viszonylag magas kihasználtsághoz az is hozzájárulhatott, hogy viszonylag könnyen lehetett piaci ár alatti jegyekhez jutni, például a vb kezdete előtt egy nappal – amikor “több mint 300 ezer” jegyeladásnál tartottak – féláron lehetett jegyet venni.

Felülnézet: az USA nagy fölénnyel végzett az éremtáblázat élén. Az érmek számát tekintve a kevesebb mint 3 millió lakosú Jamaica lett a második, az Egyesült Királyság és Kenya pedig a harmadik.

  • A táblázatban látható 13 ország szerzett legalább három érmet. Összesen 46 ország szerzett érmet, köztül Halász Bence kalapácsvető révén Magyarország egy bronzot, Neeraj Chopra gerelyhajító pedig megszerezte a világ legnépesebb országa, India történetének első aranyérmét.

Alulnézet: az egyetemes sporttörténelemben is kivételes az a végletesség, amely a holland sztárfutó, Femke Bol vébéjét keretezte. A nyitónapon a 4×400-as vegyesváltó utolsóként futó tagjaként hiába vezetett, méterekkel a cél előtt elesett. A vb utolsó futamában pedig a 4×400-as női váltó befutójaként őrületeset futott: az utolsó száz méteren nagyjából 6-8 métert hozva egy méterrel a vége előtt vette át a vezetést, és nyert.

 

Mi következik? A közel 250 milliárd forintba kerülő stadiont részben lebontják, befogadóképessége kevesebb mint felére, 15 ezerre csökkent. A környékén 50 ezer négyzetméteres szabadidőparkot hoznak létre, amely a kivitelezők szerint olyan népszerű rekreációs helyszínné válhat, mint a Margitsziget vagy a Normafa. Az ideiglenes nézőtér helyén pedig “Európa egyik legszebb futóköre”  jöhet létre. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyobb állami szerepvállalással sem lett megfizethetőbb a magyar atlétikai világbajnokság, mint az amerikaiMegnéztük, hogy olcsók vagy drágák-e a jegyek Budapesten a korábbi vb-helyszínekhez képest, ha mindenhol a helyi keresetekhez viszonyítjuk az árakat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat atlétika világbajnokság atlétikai stadion Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.