Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. július 11. 10:21 Adat

Hozzá kell szokni, hogy egy ezressel drágább a munkahelyi ebéd

Májusban zsinórban negyedik hónapja mért 30 százalék feletti inflációt a statisztikai hivatal a munkahelyi vendéglátóhelyeken. Három év alatt már közel 60 százalékos drágulást mutatnak az adatok, amely még a hagyományos éttermek áremelkedését is meghaladja. Hasonló a helyzet az alternatívaként szóba kerülő ételszállító cégeknél is.

Mi történt? A korábbi hónapokhoz hasonlóan májusban is csökkent a hazai vendéglátóhelyek forgalma. Legalábbis mennyiségben: a kevesebb vásárlás az árak drasztikus emelkedése miatt az egy évvel korábbinál így is közel 40 milliárd forinttal nagyobb bevételt hozott az éttermeknek.

  • A kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátóhelyeknél ezúttal ellentétes trendek érvényesültek. Míg előbbieknél mennyiségben közel öt százalékos csökkenést mutattak az adatok, a munkahelyi kantinok forgalma érezhetően nőtt.
  • Utóbbiban biztosan van szerepe annak, hogy a munkahelyi étkeztetést a világjárvány szinte lenullázta, és a korábbinál szélesebb körű home office miatt ebben a szegmensben a pandémia utáni visszarendeződés is lassabb volt.

Számokban: a május egyébként rekordköltést hozott a munkahelyi vendéglátóhelyeken: a közel 23 milliárd forintos bevételnél soha nem értek még el magasabbat az ilyen éttermek. Más kérdés, hogy mennyiségben még egész biztosan messze vagyunk a rekordtól, már csak azért is, mert a szabadságolások miatt hagyományosan azért nem május a legerősebb hónap ebben a szegmensben.

  • Az áremelkedés azonban hatalmasat dobott a kantinok bevételén is. A májusi infláció 31 százalékos volt, csak egy hajszállal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. 2020 májusa óta pedig 58,5 százalékkal emelkedtek az árak.

Felülnézet: az éttermi árakat az emelkedő bérköltségek mellett az elszálló élelmiszerárak hajtották az elmúlt hónapokban. Ez azonban nem csak a munkahelyi vendéglátóhelyekre volt jellemző, lényegében a vendéglátás minden szegmenségben drasztikus drágulást láthattunk.

  • A munkahelyi éttermek egyik alternatívája az ételszállítás esetén is nagyon látványosan emelkedtek az árak. Összevetettük az ilyen cégek kínálatában szereplő néhány tipikus fogás árát a három évvel ezelőttiekkel, és az látszik, hogy a főzelékek 50, a levesek 40-70, a főételek 40-80 százalékkal drágultak ebben az időszakban.

Mi várható? A élelmiszerinfláció az elmúlt hónapokban már láthatóan lassult, és a jelek szerint a hagyományos éttermeknél is túl vagyunk az inflációs csúcson. A munkahelyi vendéglátóhelyeknél most tetőzhet az áremelkedés üteme.

  • Persze ez nem azt jelenti, hogy csökkennének az árak, sőt egy ideig még várhatóan tovább emelkednek csak már lassabban, mint eddig. Így hozzá kell szoknunk, hogy egy ebédmenüért simán 800-1000 forinttal is többet elkérhetnek, mint három évvel ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.