Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 2. 04:34 Adat

Sokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőért

Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, közérthetően mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.

A magyar importon belül is láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz a más forrásból származónál. Az eltéréseket részben az eltolt árazás magyarázza, de ha ezt a hatást kiszűrjük, úgy is kifejezetten sokba kerül az orosz gáz, amelynek elsődleges vevői a különböző állami szereplők.

Máshogy áraznak

Tavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gáz átlagárának. Októberben és novemberben az orosz energiahordozó köbméterenként átlagosan több mint ezer forintért érkezett Magyarországra, miközben a más irányokból befutó import esetében 500 forint körüli ár volt jellemző.

A kiugró eltérést elsősorban a beszerzési szerződések különbségei magyarázhatják. Korábban többször írtunk róla, és a sorozatunk előző részében is bemutattuk, hogy az orosz gázbeszerzések nagyrészt a magyar állami szereplőkhöz köthetőek, így ezeknek a szereplőknek a szerződései határozzák meg az import átlagárát is. A legnagyobb vevő egész biztosan az állami energiaóriás MVM, amely évi 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol a Gazpromtól.

Bár a Gazprom és az MVM közötti hosszútávú szerződés titkos, annyit tudunk róla, hogy a beszerzési ár a tőzsdei jegyzést követi, méghozzá két hónapos eltolással. Ez az eltolt együttmozgás pedig az orosz importgáz árán is nagyon jól lekövethető. Részben ez a magyarázata az orosz és egyéb importból származó energiahordozónál tapasztalható árkülönbségnek is. Utóbbinál ugyanis a jelek szerint nem ilyen eltolt árazás a jellemző, hanem nagyobb részben az aktuális tőzsdei áron köttetnek az üzletek.

Persze ezeknél a beszerzéseknél jóval több variáció képzelhető el, hiszen nem egy piaci szereplő felelős a behozatal zöméért, mint az orosz gáznál, hanem számos, kisebb mennyiségben vásároló kereskedő beszerzéseiből tevődik össze az import. Így az átlagárakat sem egy adott szerződés árképlete befolyásolja, hanem több megállapodásé együttesen. Ezért tűnhet úgy a fenti ábrán, hogy esetenként együtt mozog a piaci jegyzésekkel a nem orosz import ára, máskor pedig mintha egy hónappal eltolva követné. Valószínűleg ugyanis a piacon azonnali ügyletek és hosszabb távú megállapodások is vannak, így többféle árazás is elképzelhető.

Rugalmatlanabb a hosszútávú szerződés

Az eltolt árazásból eredő különbség azt is jelenti, hogy bár most a más forrásból származó gáz sokkal olcsóbb, mint az orosz, de vannak olyan időszakok is, amikor ez megfordul. Jól látszik, hogy a tőzsdei árak felfutása idején ez volt a jellemző: 2021 nyaráról egészen a háború 2022. februári kirobbanásáig az orosz behozatal ára volt kedvezőbb.

Igen ám, de

hosszabb időtávon is az látszik, hogy más irányból olcsóbban jön a gáz.

Ha a teljes 2022-es évet nézzük, akkor 16 százalékkal volt drágább az orosz gáz, mint a más forrásból származó, az új hosszútávú szerződés 2021. októberi megkötése óta pedig még nagyobb, 20 százalékos az eltérés.

Ennek magyarázata részben vélhetően az, hogy a piaci megállapodásoknál, különösen az egyszeri ügyleteknél nagyobb a vevők mozgástere a beszerzés időzítésében: tudnak akkor vásárolni, amikor alacsonyabbak az árak. Az MVM-nek ilyen lehetősége a jelek szerint csak nagyon korlátozottan lehet. Bár az éves mennyiséget nem egyenletesen szállítják az oroszok, de az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a magyar félnek nincs sok ráhatása az adott havi mennyiségre. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy az oroszok döntenek arról, mikor mennyi gáz érkezik. Legalábbis tavaly év végén a drágább időszakokban volt magasabb az import, míg az árak csökkenésével a behozatal is visszaesett, ami egyértelműen a Gazpromnak kedvez.

A sorozat eddigi cikkei:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt százszorosára drágult, majd hatodára értékelődött le a földgázEmberemlékezet óta nem volt olyan nyugalom a gázpiacon, mint az elmúlt hetekben. Ez azonban hamar változhat, az európai helyzet ugyanis továbbra sem stabil.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország eldobta a gázfegyvertEgy évig játszottak a gáz árával az oroszok, mostanra azonban annyira keveset szállítanak Európába, hogy esélyük sincs érdemben felhajtani az árakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszáltak tavaly a gázon Európában az oroszok, de év végén jött az összeomlásKevesebb gázárt sokkal több pénzt kaphattak Európában az oroszok 2022-ben, mint a korábbi években. Tavaly év végén azonban már változott a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárultIdén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltásaA korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Magyarország osztja szét az orosz földgáztAz orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázár gazprom mvm orosz gázimport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.