Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 22. 16:09 Adat

Hatalmasat kaszáltak tavaly a gázon Európában az oroszok, de év végén jött az összeomlás

Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, rövid cikkekben mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.

Hiába szállítottak 2022 második felében sokkal kevesebb gázt Európába az oroszok, mint amit az előző években megszokhattunk, az elszálló árak miatt így is sokkal több pénzhez juthattak ebből, mint bármikor korábban. A gázbevételek valójában már 2021 őszén a korábbi három-négyszeresére ugrottak, és csökkenő szállítások mellett maradtak nagyjából ezen a szinten egész 2022-ben. Év végére azonban az árak zuhanása változtatott a helyzeten. Így, ha Oroszország nem pörgeti fel az európai exportot, akkor az itt eladott gázból származó bevétele a covid időszakon kívül nem igazán látott visszaesésével kell számolnia.

Kevesebbet drágábban

Ahogy a sorozat korábbi cikkeiben is írtuk, az oroszok az energiaválság kezdete óta játszottak az Európába szállított gáz mennyiségével annak érdekében, hogy minél kedvezőbb árakat alakítsanak ki a piacon. Ez egészen tavaly nyárig működött, akkor azonban olyan alacsony szintre csökkent az orosz behozatal, amivel már érdemi hatást nem igazán tudtak a piacra gyakorolni. Nagyjából szeptemberig azonban az árak emelkedése olyan ütemű volt, hogy messze túlkompenzálta a mennyiség csökkenését, azaz összességében nőtt az oroszok európai gázbevétele.

Méghozzá nem is ki mértékben. Ha az aktuális piaci árakkal számolunk (tehát azt feltételezzük, hogy az oroszok a tőzsdei áron értékesítették az adott hónapban Európába hozott gázt), akkor 2019 januárja, és a gázválság 2021 őszi kezdete között havi szinten átlagosan durván 1,8 milliárd eurós bevétele lehetett az oroszoknak az Európában eladott gázból.

Persze ebben az időszakban is elég jelentős volt a szórás. A világjárvány idején, amikor hatalmasat zuhant a kereslet és az árak is történelmi mélypontra süllyedtek, alig 500-600 millió euró lett volna ez az összeg, 2021 nyarán a dinamikus drágulás időszakában azonban már 3,5 milliárd.

Ez utóbbi is eltörpül azonban ahhoz az összeghez képest, amit 2021 végén és 2022-ben kaphattak volna piaci áron az oroszok az Európában eladott gázért. Ebben a szűk másfél évben a havi átlag közel 7 milliárd euró volt, de akadtak olyan hónapok, amikor a tőzsdei árfolyamon számolt potenciális bevétel a 12 milliárdot is meghaladta.

Százmilliárd euró

Más kérdés, hogy ez tényleg csak egy elméleti szám, hiszen az oroszok az Európába szállított gáz nagy részét azért nem piaci áron értékesítik. Ahogy több korábbi cikkünkben is írtuk, a külkereskedelmi adatok alapján úgy tűnik, hogy a legtöbb szerződés kéthónapos csúszással követi a piaci árakat. Azaz az európai partnerek minden hónapban a két hónappal korábbi tőzsdei jegyzést, vagy egy ahhoz közeli árat fizetnek a Gazpromnak.

Az adatokból az látszik, hogy az uniós országok – Magyarország kivételével – valamennyire ki is használják az előre kalkulálható árat, és a drágább hónapokban kevesebbet vásárolnak. Ennek megfelelően, ha ezzel az eltolt árazással számolunk, akkor némileg kisebb bevétel adódik, ám még így is sokkal magasabb, mint a korábbi években. Ez alapján a havi átlag durván 5,6 milliárd euró volt, közel 11 milliárdos csúccsal 2022 májusában.

2021 augusztusa és 2022 decembere között pedig összesen 95-115 milliárd euró bevétele származhatott Oroszországnak az európai gázszállításokból.

Az előző hónapok adatai azonban már érezhető visszaesést mutatnak. A piaci árral számolva október óta, a vélhetően reálisabb képet mutató eltolt árazás alapján pedig december-januárban lehetett kifejezetten alacsony a gázból származó bevétel. Az árak és a szállítási mennyiség alakulása alapján pedig a következő hónapokban ebben nem is lesz látványos változás.

A sorozat eddigi cikkei:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt százszorosára drágult, majd hatodára értékelődött le a földgázEmberemlékezet óta nem volt olyan nyugalom a gázpiacon, mint az elmúlt hetekben. Ez azonban hamar változhat, az európai helyzet ugyanis továbbra sem stabil.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország eldobta a gázfegyvertEgy évig játszottak a gáz árával az oroszok, mostanra azonban annyira keveset szállítanak Európába, hogy esélyük sincs érdemben felhajtani az árakat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gáz gázár orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.