Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 27. 06:57 Pénz, Vállalat

Olcsóbban jött Magyarországra az orosz gáz márciusban

Ahogy arra a korábbi adatokból már számítani lehetett, köbméterre vetítve olcsóbban érkezett az orosz gáz Magyarországra a háború első teljes hónapjában, mint az azt megelőzőben. Az árak szinte minden uniós országban csökkentek, de eléggé eltérő mértékben, így a februári jelentős különbségek sok esetben eltűntek. A hazaihoz nagyon hasonlóan alakultak az árak a balti államokban, Olaszországban, Szlovákiában és Szlovéniában is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak mítosz a kormány által hangoztatott olcsó orosz gázJelenleg alsó hangon háromszor többet fizetünk az orosz gázért, mint amennyit az elmúlt durván negyed évszázadban bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBrutálisan drágán jön az orosz gáz MagyarországraFebruárban még az aktuális piaci árnál is sokkal többet fizettünk az orosz gázért. Ha az egészet a lakosság vásárolja meg, akkor csak ebben az egy hónapban 140 milliárdot bukhatott az állam.

Több orosz gázt vett Európa

Az Eurostat külkereskedelmi adatai szerint azokban az uniós tagállamokban, amelyek megosztanak ilyen mélységű adatokat, nőtt az orosz gázimport a háború kirobbanását követően. Az adatbázisban szereplő 11 ország összesen 4,5 milliárd köbméter egyértelműen orosz eredetű gázt vásárolt*Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az Eurostat adatbázisának vannak korlátai. Egyrészt egyes országok – mint például az EU legnagyobb földgázfelhasználója, Németország – egyáltalán nem teszik közzé ezeket a számokat (legalábbis az Eurostatnál). Másrészt nem minden tagállam részletezi, hogy mely partnerországból szerzi be a gázt, és akik részletezik, azok sem biztos, hogy teljesen azonos módszertan szerint. A többségnél valószínűleg nem az eredeti küldő ország számít, hanem az, hogy a gázt az adott ország fogyasztójának értékesítő kereskedővállalat székhelye hol van. Így ha közvetlenül a Gazpromtól vásárol valaki, akkor az orosz importként jelenik meg, ha azonban egy német kereskedőtől veszi meg ugyanezt az orosz eredetű gázt, akkor már valószínűleg nem., ami szinte pontosan egymilliárd köbméterrel haladja meg a februári mennyiséget. Magyarország esetében arányaiban ugyan kisebb volt a növekedés, de nálunk is magasabb volt a korábbinál az orosz import: a valamivel több mint félmilliárd köbméteres behozatal a februári szintet nagyjából 100, a korábbi években ilyenkor megszokottat pedig durván 70 millió köbméterrel haladja meg.

A nagyobb mennyiségért azonban összességében is kevesebbet fizettek a magyarországi vevők, mint februárban. Az Eurostat adatai alapján a hazai orosz import euróban kifejezett átlagára így egy hónap alatt nagyjából 30 százalékkal csökkent. Mivel azonban időközben a magyar deviza sokat gyengült, forintban kisebb mértékű volt a visszaesés. Egy köbméterre vetítve ugyanakkor még ez is több mint százforintos áresést jelentett februárhoz képest. Más kérdés, hogy az átlagos importár így is több mint a négyszerese volt annak, amennyiért a lakosság vásárolja a földgázt.

Elkezdtek összeérni az árak

A trendek az egész EU-ban hasonlóak voltak, azzal a különbséggel, hogy a tagállamok többségében nem volt ilyen mértékű a csökkenés. Egyetlen országban drágult az orosz gázimport: Szlovéniában, de náluk februárban rendkívül alacsony árat mutattak a külkereskedelmi adatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlagEgyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Az eltérő változások eredményeként a tagállamok többségében elkezdtek összeérni az importárak. Akad azonban néhány kivétel. Romániában és Csehországban például a februári alacsony szintről is tovább csökkent az egy köbméterért fizetendő átlagos összeg, így az Eurostat adatai alapján ezekbe az országokba továbbra is sokkal olcsóbban érkezik az orosz gáz, mint Magyarországra vagy épp Szlovákiába.

A hazai importárak esése egyébként nem volt meglepő, a februári adatokról szóló cikkünkben is jeleztük, hogy március-áprilisban olcsóbban jöhetett az orosz gáz. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az Eurostat adataiból számolható átlagos importár nem azonos azzal, amennyiért az állami MVM a hosszútávú szerződés keretében veszi a földgázt a Gazpromtól. A kettő azonban nem is független egymástól.

Alapesetben az összevont külkereskedelmi adatokból nem lehet megállapítani, hogy pontosan mely cégek és milyen szerződés alapján szerezték be az adott hónapban a gázt. Itthon azonban biztosan az az MVM az orosz gáz legnagyobb vevője, amely évi 4,5 milliárd köbméter leszállítására szerződött le tavaly a Gazprommal.

A hasonló szerződések részleteit – ahogy ezt Szijjártó Péter legutóbbi cikkünkre reagálva is elmondta – mindig titkosan kezelik a felek, ám az MVM-Gazprom megállapodásról annyit már korábban is elárult a feltételeket letárgyaló külügyminiszter, hogy esetünkben is valójában egy árképletről van szó. Az elmúlt hónapok adatai alapján pedig úgy tűnik, hogy a magyar szerződéses ár valamilyen módon nagyjából két hónapos csúszással követheti a tőzsdei jegyzéseket (ez látható a fenti ábrán). Mivel a tőzsdei árak a decemberi tetőzés után január-februárban ereszkedtek, számítani lehetett rá, hogy – két hónapos eltolódással – a februári csúcsot követően március-áprilisban a Magyarországra érkező orosz gáz is olcsóbb lesz. Májusban azonban újabb drágulás jöhetett a háború kirobbanását követő piaci káosz miatt.

Pénz Vállalat gazprom import mvm orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. december 4. 09:17 Pénz, Támogatói tartalom

Egy kis hibán is könnyen elúszhat a 3 milliós támogatás

Az utolsó nagy hajrá indulhat a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásért, jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az állami dotáció jövőre már nem lesz elérhető. Ha valaki most kezdene bele otthona szépítésébe, vagy épp energetikai korszerűsítésbe, akkor az egyszerűbb munkáknál is nagyon kell már figyelnie, hogy ne csússzon ki a határidőkből. A támogatásigénylés dokumentációja ugyanis nem egyszerű, ráadásul a munkákat év végéig le is kell zárni, ami most különösen nagy kihívás lehet. Ha valaki nem végez mindennel december 31-ig, az nagyon sok pénzt bukhat.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Fontos

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.