Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 25. 04:34 Adat

Csak mítosz a kormány által hangoztatott olcsó orosz gáz

Az elmúlt hetekben erősen rájátszott a magyar kormány arra az általános tévhitre, hogy tartósan alacsony fix gázárat sikerült kialkudnia az oroszoktól. A háború kirobbanását követően az volt a Fidesz egyik fő érve az energiaipart érintő szankciók ellen, hogy azok veszélyeztetnék ezt a kedvező árat és így a rezsicsökkentést is. Az elmúlt hetekben már változott a kormányzati szóhasználat. Ez pedig nem véletlen, az importadatokból ugyanis nagyon jól látszik, hogy jelenleg alsó hangon háromszor többet fizetünk az orosz gázért, mint amennyit az elmúlt durván negyed évszázadban bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy nagyon aktuális ábra arról, hogy miért van halálra ítélve a rezsicsökkentésEgy köbméter gáz, amiért a magyar lakosság 66 forintot fizet az állami szolgáltatónak, a tőzsdén jelenleg több mint 800 forintba kerül.

A jobb szerződés

A hazai gázellátást 2015-ig egy még a Horn-kormány által a 90-es évek második felében az oroszokkal – rendkívül rossz feltételekkel – megkötött hosszútávú szerződés biztosította. Az akkori kormányzat masszívan túlbecsülte az ország jövőbeli gázigényét, és olyan megállapodást írt alá, amelyben azt vállalta, hogy a következő 20 évben viszonylag nagy mennyiséget biztosan átvesz a Gazpromtól. Ha pedig mégsem, az át nem vett mennyiséget akkor is kifizeti. Viszonylag gyorsan kiderült azonban, hogy az országnak nem lesz szüksége annyi gázra, amennyinek a megvásárlását vállalta, így amikor 2015-ben lejárt a szerződés, reális esély volt rá, hogy több ezer milliárd forintot követelnek majd rajtunk az oroszok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKörbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikbaGázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

A megoldás végül az lett, hogy a beragadt mennyiséget a következő években vettük át. Hogy erről már Orbán Viktornak sikerült megállapodnia Vlagyimir Putyinnal, vagy a korábbi kormányzatok is kezelték a helyzetet, az nem egyértelmű, a szerződés részleteit ugyanis hétpecsétes titokként őrizték a felek.

Ugyanez a helyzet azzal a hosszútávú megállapodással is, amit a beragadt mennyiség kifuttatása után, nagyjából három éve az Orbán-kormány kötött. A szerződésről mindössze annyit lehet tudni, hogy – a tavalyi módosítás után – 10+5 éves és évi 4,5 milliárd köbméterről szól, ami a hazai igény nagyjából szűk felét fedezi, a lakossági keresletet pedig teljes egészében lefedi. Az árazásról pedig annyit árultak el hivatalosan, hogy sokkal jobb, mint az előző hosszútávú szerződésé, illetve, hogy ez biztosítja majd a rezsicsökkentés fenntartását.

A „formula”

A háború kirobbanását követően nagyjából ez az üzenet került a kormányzati kommunikáció középpontjába. A kabinet képviselői rendszeresen hangoztatták, hogy

nem lehet szankciókat kivetni az orosz energiahordozókra, mert ezek biztosítják a lakosság alacsony rezsiköltségeit.

Vélhetően emiatt elég általánosan elterjedt tévhit, hogy a piaci/tőzsdei gázárak alakulásától nagyjából függetlenül Magyarország olcsón kapja Oroszországtól az energiahordozót. Ez azonban nincs így. A lapunknak nyilatkozó szakértők egybehangzóan azt állították, hogy a szerződéses ár biztosan a tőzsdei jegyzésekhez van kötve, a kérdés csak az, hogy hogyan. A magyar fél alkupozíciójától függően lehet némileg kevesebb vagy több, illetve valószínűleg nem azonnal, hanem némi időeltolódással követi le a piaci árat.

Frissítés 2022.03.25. 8:39: a fenti grafikonnal utólag egészítettük ki a cikket. Az ábrán látszik, hogy az orosz import ára 2-3 hónapos eltolódással követi a TTF-et, és vélhetően épp ezért némileg kevésbé volatilis.

Ezt erősíti meg egyébként az is, hogy

Szijjártó Péter külügyminiszter a szerződésről tartott sajtótájékoztatón többször is „formulaként” hivatkozott a kialkudott árra,

azaz indirekt módon elismerte, hogy az valamihez kötve van. Mivel pedig a piacon a holland tőzsdei ár, a TTF az irányadó, ez a valami szinte biztosan az.

Nagyon látványos a drágulás

Így nem meglepő, hogy a Magyarországra érkező orosz gáz a tőzsdei árak megugrásával párhuzamosan szintén rohamtempóban kezdett emelkedni. Az Eurostat minden termékre részletes külkereskedelmi adatokat közöl mennyiségben és értékben is, így ezekből elég könnyen ki lehet számolni, hogy egy adott hónapban mennyi volt a hazánkba behozott orosz gáz átlagára. Januárban például köbméterenként nagyjából 270 forint, közel háromszor magasabb, mint 1999 és 2021 közepe között bármikor.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a szerződéses ár. Az importnak ugyanis csak egy része (bár elég jelentős része) érkezik a hosszútávú megállapodás alapján, az egyéb keretek között behozott gáz ára pedig eltorzíthatja az átlagot. A fenti grafikon azonban így is erős bizonyítéka annak, hogy az orosz gáz minden, csak nem olcsó, és nem képes biztosítani a rezsicsökkentés fenntartását sem (a rezsicsökkentett lakossági árat feketével jelöltük az ábrán*A becsült rezsicsökkentett gázár nagyjából 66 forint, a lakosság által fizetett számlán azonban nem csak ez szerepel, hanem a gáz eljuttatásának költsége, az úgynevezett hálózati díj, illetve az áfa is, így egy lakossági fogyasztó egy köbméterért nagyjából 110 forintot fizet.).

A kormány és a miniszterelnök kicsit át is kalibrálta az üzenetet, amely most már inkább az, hogy „az energiapiaci szankciók aránytalanul nagy terhet jelentenének Magyarország számára”. Az ár helyett pedig inkább az ellátásbiztonság került a kommunikáció homlokterébe.

Az olcsó orosz gáz mítoszát azonban elég jól sikerült elhinteni, pedig mostanra minden bizonnyal a kormányzat is látja, hogy csak nagyon nagy költségekkel lenne fenntartható a rezsicsökkentés. Már a januári árkülönbség mellett is nagyjából 700-800 milliárdos veszteséggel lehet számolni a teljes évre, azóta pedig biztosan tovább nőtt az orosz import ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül a rezsicsökkentés jutott rögtön Orbán Viktor eszébe a háborúrólHa az Oroszország elleni szankciók miatt még tovább emelkedne a gáz ára, lényegében fenntarthatatlanná válna a rezsicsökkentés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost már látszik, hogy az orosz gázszállítások előrejelezték a háborútA szerződések alapján a Gazpromnak meghatározott mennyiséget kell szállítania. Ettől eltérhet ugyan, de később pótolnia kell. Az elmúlt napokban ez történik, a korábbi ár dupláján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg elfogyhat a gáz Európában az orosz-ukrán háború miatt?A rövid válasz az, hogy igen, a hosszabb ennél azért bonyolultabb. Rövidtávon nem kell hiánytól tartani, de elhúzódó konfliktus esetén az árak elszállása a jobbik forgatókönyv.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gáz Oroszország rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.