Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 7. 15:01 Adat

Egy nagyon aktuális ábra arról, hogy miért van halálra ítélve a rezsicsökkentés

Egy köbméter gáz, amiért a magyar lakosság 66 forintot fizet az állami szolgáltatónak, a tőzsdén jelenleg több mint 800 forintba kerül. A rezsicsökkenés bevezetése óta egészen egy évvel ezelőttig a piaci ár végig a lakossági körül ingadozott, sőt gyakrabban volt alatta, mint fölötte. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban tartósan ez volt a helyzet, akkor rengeteget nyerhetett a magyar állam a piacinál sokkal magasabb lakossági árakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évigHa igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt azonban a tőzsdei jegyzések átlépték a rezsicsökkentett árat, és azóta sem kerültek vissza ez alá*Itthon egy lakossági fogyasztó köbméterenként nagyjából 66 forintot fizet magáért a gázért. A gázszámlán azonban más tételek is vannak, például a gáz eljuttatásának díja és az áfa is. Mindennel együtt a lakossági ár köbméterenként 110 forint körül van.. Július közepe óta nem fordult elő, hogy a piaci ár elmaradt volna a hazai lakossági duplájától, szeptember közepe óta pedig egyszer csökkent a négyszerese alá. Az elmúlt fél évben az átlag 350 forint volt*Természetesen a holland tőzsdei árakat nem forintban és még csak nem is köbméterre vetítve adják meg, hanem euró/megawattórában, de ezt átszámoltuk az itthon is értelmezhető mértékegységre., most pedig az orosz-ukrán háború miatt ennek is a kétszeresére ugrott.

Elméletileg előfordulhat, hogy az állami energiaóriás, az MVM bevédte magát olyan ügyletekkel, amelyek révén egy darabig még olcsón veheti a gázt. Erre utaló jelek azonban a cég legutóbbi beszámolójában nem voltak, és korábban az ezt feszegető kérdéseinkre sem válaszoltak a vállalatnál. De még ha voltak is ilyen ügyletek, idővel ezek is kifutnak, és biztosan nem a teljes igényt fedezték le velük*Már csak azért sem, mert van egy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződésünk is..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost látszik igazán, miért nem csökkentette a kormány még jobban a rezsitTavaly lehetett volna egy újabb rezsicsökkentés, de a kormány nem lépte meg. Az akkor felhalmozott tartalék - ha van - most hatalmas szolgálatot tehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Így elég valószínűnek tűnik, hogy a társaság már most is nagyon komolyan ráfizet a rezsicsökkentésre, a jövőben pedig teljesen fenntarthatatlan lesz a 2010-es évek egyik legsikeresebb politikai terméke. Rövid és középtávon ugyanis szinte biztosan nem lesz érdemi gázárcsökkenés. Sőt, a mostani fejlemények miatt valószínűleg Európában még erősebb igény mutatkozik majd arra, hogy a kontinens csökkentse függőségét az orosz gáztól. Ez pedig a következő évekre akkor is folyamatos gázszűkösséget és így magas árakat vetít előre, ha a háború véget ér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gázár rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.