Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 7. 15:01 Adat

Egy nagyon aktuális ábra arról, hogy miért van halálra ítélve a rezsicsökkentés

Egy köbméter gáz, amiért a magyar lakosság 66 forintot fizet az állami szolgáltatónak, a tőzsdén jelenleg több mint 800 forintba kerül. A rezsicsökkenés bevezetése óta egészen egy évvel ezelőttig a piaci ár végig a lakossági körül ingadozott, sőt gyakrabban volt alatta, mint fölötte. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban tartósan ez volt a helyzet, akkor rengeteget nyerhetett a magyar állam a piacinál sokkal magasabb lakossági árakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évigHa igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt azonban a tőzsdei jegyzések átlépték a rezsicsökkentett árat, és azóta sem kerültek vissza ez alá*Itthon egy lakossági fogyasztó köbméterenként nagyjából 66 forintot fizet magáért a gázért. A gázszámlán azonban más tételek is vannak, például a gáz eljuttatásának díja és az áfa is. Mindennel együtt a lakossági ár köbméterenként 110 forint körül van.. Július közepe óta nem fordult elő, hogy a piaci ár elmaradt volna a hazai lakossági duplájától, szeptember közepe óta pedig egyszer csökkent a négyszerese alá. Az elmúlt fél évben az átlag 350 forint volt*Természetesen a holland tőzsdei árakat nem forintban és még csak nem is köbméterre vetítve adják meg, hanem euró/megawattórában, de ezt átszámoltuk az itthon is értelmezhető mértékegységre., most pedig az orosz-ukrán háború miatt ennek is a kétszeresére ugrott.

Elméletileg előfordulhat, hogy az állami energiaóriás, az MVM bevédte magát olyan ügyletekkel, amelyek révén egy darabig még olcsón veheti a gázt. Erre utaló jelek azonban a cég legutóbbi beszámolójában nem voltak, és korábban az ezt feszegető kérdéseinkre sem válaszoltak a vállalatnál. De még ha voltak is ilyen ügyletek, idővel ezek is kifutnak, és biztosan nem a teljes igényt fedezték le velük*Már csak azért sem, mert van egy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződésünk is..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost látszik igazán, miért nem csökkentette a kormány még jobban a rezsitTavaly lehetett volna egy újabb rezsicsökkentés, de a kormány nem lépte meg. Az akkor felhalmozott tartalék - ha van - most hatalmas szolgálatot tehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Így elég valószínűnek tűnik, hogy a társaság már most is nagyon komolyan ráfizet a rezsicsökkentésre, a jövőben pedig teljesen fenntarthatatlan lesz a 2010-es évek egyik legsikeresebb politikai terméke. Rövid és középtávon ugyanis szinte biztosan nem lesz érdemi gázárcsökkenés. Sőt, a mostani fejlemények miatt valószínűleg Európában még erősebb igény mutatkozik majd arra, hogy a kontinens csökkentse függőségét az orosz gáztól. Ez pedig a következő évekre akkor is folyamatos gázszűkösséget és így magas árakat vetít előre, ha a háború véget ér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gázár rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.