Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 7. 15:01 Adat

Egy nagyon aktuális ábra arról, hogy miért van halálra ítélve a rezsicsökkentés

Egy köbméter gáz, amiért a magyar lakosság 66 forintot fizet az állami szolgáltatónak, a tőzsdén jelenleg több mint 800 forintba kerül. A rezsicsökkenés bevezetése óta egészen egy évvel ezelőttig a piaci ár végig a lakossági körül ingadozott, sőt gyakrabban volt alatta, mint fölötte. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban tartósan ez volt a helyzet, akkor rengeteget nyerhetett a magyar állam a piacinál sokkal magasabb lakossági árakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évigHa igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt azonban a tőzsdei jegyzések átlépték a rezsicsökkentett árat, és azóta sem kerültek vissza ez alá*Itthon egy lakossági fogyasztó köbméterenként nagyjából 66 forintot fizet magáért a gázért. A gázszámlán azonban más tételek is vannak, például a gáz eljuttatásának díja és az áfa is. Mindennel együtt a lakossági ár köbméterenként 110 forint körül van.. Július közepe óta nem fordult elő, hogy a piaci ár elmaradt volna a hazai lakossági duplájától, szeptember közepe óta pedig egyszer csökkent a négyszerese alá. Az elmúlt fél évben az átlag 350 forint volt*Természetesen a holland tőzsdei árakat nem forintban és még csak nem is köbméterre vetítve adják meg, hanem euró/megawattórában, de ezt átszámoltuk az itthon is értelmezhető mértékegységre., most pedig az orosz-ukrán háború miatt ennek is a kétszeresére ugrott.

Elméletileg előfordulhat, hogy az állami energiaóriás, az MVM bevédte magát olyan ügyletekkel, amelyek révén egy darabig még olcsón veheti a gázt. Erre utaló jelek azonban a cég legutóbbi beszámolójában nem voltak, és korábban az ezt feszegető kérdéseinkre sem válaszoltak a vállalatnál. De még ha voltak is ilyen ügyletek, idővel ezek is kifutnak, és biztosan nem a teljes igényt fedezték le velük*Már csak azért sem, mert van egy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszállítási szerződésünk is..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost látszik igazán, miért nem csökkentette a kormány még jobban a rezsitTavaly lehetett volna egy újabb rezsicsökkentés, de a kormány nem lépte meg. Az akkor felhalmozott tartalék - ha van - most hatalmas szolgálatot tehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Így elég valószínűnek tűnik, hogy a társaság már most is nagyon komolyan ráfizet a rezsicsökkentésre, a jövőben pedig teljesen fenntarthatatlan lesz a 2010-es évek egyik legsikeresebb politikai terméke. Rövid és középtávon ugyanis szinte biztosan nem lesz érdemi gázárcsökkenés. Sőt, a mostani fejlemények miatt valószínűleg Európában még erősebb igény mutatkozik majd arra, hogy a kontinens csökkentse függőségét az orosz gáztól. Ez pedig a következő évekre akkor is folyamatos gázszűkösséget és így magas árakat vetít előre, ha a háború véget ér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gázár rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?