Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, közérthetően mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz. Az importárak Európa-szerte csökkentek, ami nem meglepő, hiszen a gáz tőzsdei jegyzése is jóval alacsonyabb lett az elmúlt hónapokban, márpedig jellemzően az orosz gáz díja is ehhez van kötve.

Tartósan a legdrágább

Korábban többször írtunk róla, hogy 2022-ben Magyarország más országoknál is sokkal drágábban kapta az orosz gázt. Ebben januárban sem volt változás. Bár a köbméterenként 556 forintos átlagár alig több mint fele az októberi szintnek, az Eurostat adatai szerint így is a legmagasabb volt az EU-ban*A gázimport adatokat nem közli ilyen részletességgel minden tagállam. Ahogy a sorozat egy korábbi cikkében is jeleztük már, a legfontosabb hiányzó valószínűleg Ausztria, amely Magyarországhoz hasonló mennyiségben importálhat orosz földgázt.. Az uniós átlag közel 30 százalékkal maradt el ettől, de még a második legdrágábban vásároló szlovákok is csak 491 forintot fizettek egy köbméternyi orosz importgázért.

A most már nemzetközi összevetésben is tartósan magas hazai ár minden bizonnyal a kedvezőnek éppen nem mondható állami megállapodások következménye. Az átlagos importár elvileg nem azt mutatja, hogy a magyar állami szereplők – mint például az MVM – mennyiért veszik a gázt a Gazpromtól, hiszen nem csak ők vásárolhatnak Oroszországból, hanem bármely hazai kereskedő. A gyakorlatban azonban az orosz behozatal átlagárát egyértelműen az állami beszerzések határozzák meg. A szerződésekből ismert információk és a vezetékek áramlási adatai alapján ugyanis

az állam részesedése valószínűleg a 90 százalékot is meghaladja az orosz gázimportból.

Ez az állami beszerzés az elmúlt hónapokban két részből tevődött össze. Az egyik az MVM és a Gazprom közötti szerződés keretében érkező gáz. Ezt a megállapodást 2021 őszén véglegesítették a felek, és a magyar energiacég elvileg évi 4,5 milliárd köbmétert vásárol orosz partnerétől. A szerződés részleteit titkosan kezelik, de az elmúlt másfél évben annyi kiderült, hogy a Gazpromnak fizetendő ár két hónapos eltolással a holland tőzsdei árat követi.

Jobbnál jobb megállapodások

Azt nem tudni, hogy ehhez a tőzsdei árhoz képest milyen diszkontot vagy inkább felárat tartalmaz az árképlet. Első ránézésre többet kell fizetnie az MVM-nek a tőzsdei árnál, méghozzá nem is kevéssel, ám az előző néhány hónap adatai csalókák lehetnek.

Ennek az oka pedig az állami beszerzés másik része. Nyár végén ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter letárgyalt egy külön megállapodást is Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a szerződött mennyiség felett további 700 millió köbméter gáz beszerzéséről. Ezt nem az MVM, hanem az állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség hozza/hozta be.

Méghozzá valószínűleg rendkívül drágán. Információink szerint erre a mennyiségre fixen a kifejezetten magas nyári árat rögzítették be. A beszerzést szabályozó kormányrendelet alapján a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozták, amiből köbméterenként 1000 forint feletti vételár adódik.

Mivel azóta csökkent az MVM vásárlásait is meghatározó tőzsdei ár, így logikusan ez az utólag letárgyalt többletmennyiség felfelé húzta az átlagos importárat is. Ez magyarázná, hogy miért ősz óta kiugróan drága nemzetközi összevetésben a magyar behozatal. Más kérdés, hogy olcsó korábban sem volt:

a hazai importár többnyire a nyári külön megállapodás előtt is meghaladta az uniós átlagot.

Ez arra utal, hogy az MVM szerződése sem lehet különösebben jó árazású. Az elképzelhető, hogy – a kormányzat állításának megfelelően – az előző, 1990-es évek közepén kötött megállapodásnál jobb konstrukció, de a mostaniaknál láthatóan nem. Ráadásul a korábbi árazási modellek a mostani piaci környezetben sokkal alacsonyabb árat eredményeznének. Valószínűleg ezt láthatjuk Csehországban, ahova jelenleg is a magyar ár negyedéért érkezik az orosz gáz.

A sorozat eddigi cikkei:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt százszorosára drágult, majd hatodára értékelődött le a földgázEmberemlékezet óta nem volt olyan nyugalom a gázpiacon, mint az elmúlt hetekben. Ez azonban hamar változhat, az európai helyzet ugyanis továbbra sem stabil.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország eldobta a gázfegyvertEgy évig játszottak a gáz árával az oroszok, mostanra azonban annyira keveset szállítanak Európába, hogy esélyük sincs érdemben felhajtani az árakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszáltak tavaly a gázon Európában az oroszok, de év végén jött az összeomlásKevesebb gázárt sokkal több pénzt kaphattak Európában az oroszok 2022-ben, mint a korábbi években. Tavaly év végén azonban már változott a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárultIdén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltásaA korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Magyarország osztja szét az orosz földgáztAz orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázimport gazprom orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.