Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 14. 15:04 Adat

Magyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója Európában

Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, rövid cikkekben mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.

Bár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt Magyarországon, mint Európa más államaiban. Ennek eredményeként hihetetlen mértékben megnőtt hazánk részesedése az uniós orosz gázimportból. Olyannyira, hogy – az elérhető adatok alapján – 2022 végén már Magyarország volt az orosz vezetékes földgáz legnagyobb európai felvevőpiaca.

A csap, amit csak óvatosan tekergettek az oroszok

Korábban ebben a sorozatban is bemutattuk már, hogyan fogta vissza 2022-ben európai földgázexportját Oroszország. Miközben a korábbi években heti durván 3 milliárd köbmétert szállítottak a kontinensre befutó vezetékeken, szeptember óta ez a mennyiség jellemzően 500 millió köbméter körül alakul.

A szállítások persze nem egyformán estek vissza a különböző vezetékeken. A Lengyelországba befutó Jamalon már tavaly májusban leállították a szállításokat az oroszok, augusztus végén pedig a korábbi legfontosabb útvonalon, a Balti-tenger alatt Németországba gázt szállító Északi Áramlaton is felfüggesztették az exportot. Bár az Ukrajnán keresztüli tranzit is láthatóan csökkent, teljesen azonban nem szűnt meg, a Magyarországra befutó déli útvonalon pedig végig kifejezetten nagy mennyiség érkezett.

Ez persze nem jelenti törvényszerűen azt, hogy minden esetben Magyarország volt az orosz gázszállítások végállomása. Az európai hálózatban vannak ugyan szűk keresztmetszetek, de ettől függetlenül gond nélkül tovább lehetett volna tőlünk szállítani az energiahordozót lényegében bármely szomszédos országba, hiszen hazánknak Szlovénia kivételével most már minden környező állammal van vezetékes összeköttetése.

Ám nem ez történt. Az elmúlt hónapokban kifejezetten alacsony volt a magyarországi gáztranzit, azaz a beérkező mennyiség nagy része itt is maradt. Mivel pedig más országokba a korábbinál kevesebb orosz gáz érkezett, ez látványosan megdobta Magyarország részesedését a teljes európai behozatalon belül is.

Hat helyett ötven százalék

Teljes képet azért nehéz alkotni, mert az Eurostatnak van ugyan egy termékszintű külkereskedelmi kimutatása, ebben azonban nem szerepel minden ország*Az adatbázisban nincsenek például adatok Németországra, amely sokáig messze a legnagyobb vevője volt Európában az orosz gáznak. Szerencsére azonban a németeknek van saját gázforgalmi kimutatása is, sőt 2022 eleje óta lényegében valós idejű adatokat is közzétesznek.. Az elérhető számokból azonban így is jól kivehetőek a trendek.

A vizsgált körben a háború kirobbanása előtti tíz évben Magyarország részesedése 6,5 százalék volt, azaz az orosz gáz nagyjából tizenötöd része jött hazánkba. A háború kirobbanása óta azonban ez az arány már több mint 20 százalék, szeptember és december között pedig ennek is közel duplája volt. Sőt, októberben – amikor a rendkívül magas árak miatt az európai vevők többsége visszafogta oroszországi beszerzéseit – a teljes behozatal több mint fele Magyarországon landolt.

Ebben komoly szerepe van annak, hogy Németország az Észak Áramlat leállása óta egyáltalán nem vásárol vezetékes orosz gázt, és a korábbi nagyobb vevők közül kiestek a románok és nagyrészt a balti országok, a csehek, illetve a bolgárok is.

A kimutatásból az egyetlen valószínűleg nagyon fontos hiányzó Ausztria, amely minden bizonnyal hazánkhoz hasonlóan továbbra is jelentős vevője az orosz gáznak, csak épp erről nem közöl adatokat az Eurostattal*Illetve a földgázimportra vonatkozó részletes adatokat a helyi statisztikai hivatal adatbázisában sem sikerült megtalálnunk.. Reinhard Florey, az OMV pénzügyi igazgatója néhány hete azt nyilatkozta, hogy a Gazprom szállításai tavaly egy időre ugyan számottevően visszaestek, mostanra azonban visszatértek a korábbi szintre. Decemberben például a teljes osztrák földgázimport 71 százaléka érkezett Oroszországból.

A sorozat eddigi cikkei:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt százszorosára drágult, majd hatodára értékelődött le a földgázEmberemlékezet óta nem volt olyan nyugalom a gázpiacon, mint az elmúlt hetekben. Ez azonban hamar változhat, az európai helyzet ugyanis továbbra sem stabil.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország eldobta a gázfegyvertEgy évig játszottak a gáz árával az oroszok, mostanra azonban annyira keveset szállítanak Európába, hogy esélyük sincs érdemben felhajtani az árakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszáltak tavaly a gázon Európában az oroszok, de év végén jött az összeomlásKevesebb gázárt sokkal több pénzt kaphattak Európában az oroszok 2022-ben, mint a korábbi években. Tavaly év végén azonban már változott a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz orosz gáz orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.