Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 16. 17:17 Adat

A gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárult

Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, rövid cikkekben mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.

Miközben egy évvel ezelőtt komoly problémákat okozott az európai gáztárolók nem megfelelő töltöttsége, az idén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon. Ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát: az agresszív ütemű betárolás nagyban hozzájárult a gázárak nyár végi elszállásához.

Rekordtartalék

Szakértői körökben elég általános vélemény, hogy az energiaválság kezelésére hozott uniós intézkedések közül a legfontosabb talán a tárolók stratégiai feltöltésére vonatkozó rendelet volt. Ennek értelmében a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig kellett feltölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően, az idén pedig 90 százalékos telítettséget kell elérni a fűtési szezon kezdetére.

Az intézkedésnek, a kereslet visszaesésének és az enyhe idei télnek köszönhetően jelenleg is rekordmennyiségű gáz van az európai tárolókban. A töltöttség szintje meghaladja az 56 százalékot, ami közel 60 milliárd köbméternyi készlet, miközben az évnek ebben a szakaszában átlagosan 25 milliárd köbméterrel alacsonyabb szokott lenni a tartalék.

A tárolókban lévő mennyiség a teljes európai fogyasztáshoz viszonyítva sem kevés. Az energiaválságot megelőzően az EU éves felhasználása 400 milliárd köbméter körül alakult, mostanra azonban ez nagyjából 50 milliárddal csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a betárolási időszak kezdetén, azaz március-április fordulóján is már nagyjából kéthavi tartaléka lesz az uniós országoknak.

Sokba került

A tavalyi készletfelhalmozásnak, illetve annak, hogy erről az EU kifejezetten későn döntött, megvolt azonban az ára. Ahogy a Magyar Energiakereskedők Szövetségének konferenciáján is elhangzott: a nyár végi, kifejezetten gyors ütemű betárolás hozzájárult az árak drasztikus emelkedéséhez. Az egyes országoknak – és különösen Németországnak – hirtelen kellett nagy volument vásárolni a piacon, és részben ez a keresletmegugrás hajtotta rekordszintre a tőzsdei jegyzéseket. (Persze ezt az akkorra kialakult energetikai viszonyokon belül kell érteni: az orosz gázszállítások fokozatos csökkentése – és a teljes leállítással való fenyegetőzés – nélkül erre a nagy betárolásra eleve nem is lett volna szükség.)

A mostani helyzet azonban épp a magasabb töltöttség és a korábban megszületett döntés miatt sokkal kedvezőbb. A jelenlegi felhasználási és importadatok mellett – bár továbbra is nagy a bizonytalanság a piacon –

reális esély van rá, hogy őszre lényegében teljesen megtelnek az uniós gáztárolók.

Magyarországon messze vagyunk ugyan a rekordtól, de a tárolók telítettsége több szempontból így is megnyugtatónak tűnik. Jelenleg a töltöttség valamivel 50 százalék alatti, ami nagyjából 3 milliárd köbméternyi készletet jelent. Ennél ugyan 2020-ban és 2021-ben is látványosan több gáz volt a tárolókban március közepén, a többi évben azonban jóval kevesebb. Tavaly például feleennyi gázunk sem volt a tavasz elején.

Ráadásul – ahogy erről többször írtunk már – a magyar tárolói kapacitás az ország felhasználásához képest kifejezetten nagy. A közel 3 milliárd köbméteres tartalék a teljes éves hazai fogyasztás több mint 30 százaléka, a lakossági igényt pedig közel egy évig fedezné. Más kérdés, hogy a magyar tárolókban lévő gázt nem törvényszerűen az országban használják fel. A tároló tulajdonképpen raktárként működik, amit bármely gázkereskedő igénybe vehet, és az itt tárolt energiahordozót később akár külföldön is értékesítheti. Erre gyakran sor is kerül, ami különösen látványos volt tavaly ősszel a fűtési szezon kezdetét követően. A legnagyobb hazai készlettel ugyanakkor valószínűleg a különböző állami hátterű szereplők – az MVM és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség – rendelkeznek.

A sorozat eddigi cikkei:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt százszorosára drágult, majd hatodára értékelődött le a földgázEmberemlékezet óta nem volt olyan nyugalom a gázpiacon, mint az elmúlt hetekben. Ez azonban hamar változhat, az európai helyzet ugyanis továbbra sem stabil.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország eldobta a gázfegyvertEgy évig játszottak a gáz árával az oroszok, mostanra azonban annyira keveset szállítanak Európába, hogy esélyük sincs érdemben felhajtani az árakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszáltak tavaly a gázon Európában az oroszok, de év végén jött az összeomlásKevesebb gázárt sokkal több pénzt kaphattak Európában az oroszok 2022-ben, mint a korábbi években. Tavaly év végén azonban már változott a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat az energiaválság számokban energiaválság földgáz gáztároló Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.