Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 31. 15:30 Vállalat

Megvan a kitűzött európai gáztartalék, kérdés, hogy mire lesz ez elég

Augusztus 29-én az EU gáztárolóinak töltöttsége 80,17 százalékon állt, ami azt jelenti, hogy uniós szinten a tervezett novembernél bő két hónappal korábban sikerült elérni a kitűzött 80 százalékos célt. Mindezt úgy, hogy az orosz szállítások továbbra is akadoznak, a tárolók töltése azonban így is gyorsabb ütemben zajlik, mint amit a korábbi években megszokhattunk. Kérdés persze mindez mire lesz elég, alapesetben ugyanis a nyári tartalék a téli fogyasztásnak csak a bő harmadát fedezi.

Rekordütemben telnek

Ha a háború kitörésének napjához viszonyítunk, akkor az elmúlt tíz évben egyszer sem fordult elő, hogy több gázt tároltak volna az uniós országok, mint az idén. Augusztus utolsó napjaiban összesen 82-83 milliárd köbméternyi tartaléka volt a tagállamoknak, ami bő 50 milliárd köbméterrel több a február 24-i állapotnál.

Persze a jelentős növekedés önmagában nem meglepő: a fogyasztás szezonalitása miatt (télen több gázra van szükség) mindig nyáron töltik a tárolókat, az így felhalmozott készleteket pedig télen égetik el. Ezúttal azonban a szokottnál is gyorsabb ütemben zajlik a tartalékolás. A tárolók töltése alapból korábban kezdődött, mint szokott, és annak ellenére kifejezetten gyors, hogy Oroszországból a várt gázimportnak csak töredéke érkezik a kontinensre.

Jelenleg naponta 300-400 millió köbméter gázt tárolnak be az EU-ban, amely normál mennyiségű oroszországi behozatal mellett sem számítana kevésnek. Ha a következő másfél-két hónapban is így folytatódik, akkor október közepére-végére a maximum közelébe lehetnek az európai tartalékok. Ez azt jelentené, hogy megközelíthetnénk a 2019-es rekordszintet, pedig akkor időarányosan az évnek ebben az időszakában jóval több gáz volt készleten az EU-ban.

Annak, hogy az akadozó orosz import ellenére is gyorsan telnek a tárolók több magyarázata van. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a más irányokból megugró behozatal, ám ennél is fontosabb valószínűleg a felhasználás csökkenése. Utóbbiban a már bejelentett különböző állami intézkedések mellett szerepet játszik az energiahordozó rendkívül magas ára is, amely most már egyre látványosabban veti vissza a keresletet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár annyira drága a gáz, hogy emiatt kerülheti el a legrosszabbat EurópaEgyelőre minden jel arra utal, hogy nem lesz szükség fejadagok és hasonló durva korlátozások meghatározására az energiahordozók, különösen a földgáz felhasználásában.

Nálunk lehet még tartalékolni

A 80 százalékos töltöttség ugyanakkor csak egy átlag, az egyes tagállamok között jelentős eltérések vannak. Portugália például 100 százalékon áll, igaz nekik nincs sok tárolójuk, de a jóval nagyobb kapacitásokkal rendelkező lengyeleknél is 99,6 százalékos a telítettség. A magyarországi 62 százalék ezzel szemben európai viszonylatban kifejezetten alacsonynak számít.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás. A mostani töltöttség már durván 4 milliárd köbméternyi tartalékot jelent, ami a teljes éves igényünk 40 százaléka, a lakossági fogyasztást pedig már több mint egy évig fedezné.

Ha azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes országokban nagyjából hány napnyi felhasználásra lenne elegendő az aktuális készlet, akkor kifejezetten jól állunk. A hazai tárolókban 140 napi gáz van, aminél csak az osztrákok tudnák lényegesen hosszabb ideig fedezni a fogyasztásukat a tartalékokból*Itt érdemes megjegyezni, hogy a tárolóban lévő gázt nem törvényszerűen az adott ország fogyasztására van félretéve, a tárolók lényegében speciális raktárok, amelyekben bárki tárolhat földgázt, amit aztán később bárhol értékesíthet.. Németország esetében ugyanez mindössze 79 nap, Lengyelországban pedig a magas töltöttség ellenére is csak 56.

Ráadásul ez ugye egy, az átlagos napi felhasználás alapján számolt mutató, miközben télen jóval nagyobb a fogyasztás, mint az év többi szakaszában. Mindez jól mutatja, hogy

hiába áll jól a betárolás, önmagában ez nem elég az európai igények kielégítésére.

Ha a tárolókat sikerülne teljesen feltölteni, az elmúlt évek fogyasztási adatai alapján a készletek akkor is csak a kereslet nagyjából 40 százalékát fedeznék.

Nagy kérdés, hogy mit csinálnak majd télen az oroszok

Az állami intézkedések és a piaci alkalmazkodás miatt az idén (ha nem lesz nagyon hideg a tél) valószínűleg kevesebb gázra lesz szükség a kontinensen, mint az előző években, de még így is kifejezetten nagy az a mennyiség, amelynek október és március között kellene beérkeznie. Így teljes Európára fokozottan igaz, az, amit korábban a hazai helyzetről írtunk: azt, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet, elsősorban a téli import határozza majd meg.

Volt már olyan időszak, amikor 8-9 milliárd köbméternyi orosz import jött csak a téli hónapokban, így ennyi, esetleg ennél kissé kevesebb most is elég lenne. Jelenleg azonban nagyjából csak feleekkora mennyiséget szállít a Gazprom a kontinensre. Ha ebben nem lesz változás, továbbra is fennáll a veszélye, hogy a tél második felében ellátási gondok lesznek Európában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gázár gazprom gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.