Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 31. 15:30 Vállalat

Megvan a kitűzött európai gáztartalék, kérdés, hogy mire lesz ez elég

Augusztus 29-én az EU gáztárolóinak töltöttsége 80,17 százalékon állt, ami azt jelenti, hogy uniós szinten a tervezett novembernél bő két hónappal korábban sikerült elérni a kitűzött 80 százalékos célt. Mindezt úgy, hogy az orosz szállítások továbbra is akadoznak, a tárolók töltése azonban így is gyorsabb ütemben zajlik, mint amit a korábbi években megszokhattunk. Kérdés persze mindez mire lesz elég, alapesetben ugyanis a nyári tartalék a téli fogyasztásnak csak a bő harmadát fedezi.

Rekordütemben telnek

Ha a háború kitörésének napjához viszonyítunk, akkor az elmúlt tíz évben egyszer sem fordult elő, hogy több gázt tároltak volna az uniós országok, mint az idén. Augusztus utolsó napjaiban összesen 82-83 milliárd köbméternyi tartaléka volt a tagállamoknak, ami bő 50 milliárd köbméterrel több a február 24-i állapotnál.

Persze a jelentős növekedés önmagában nem meglepő: a fogyasztás szezonalitása miatt (télen több gázra van szükség) mindig nyáron töltik a tárolókat, az így felhalmozott készleteket pedig télen égetik el. Ezúttal azonban a szokottnál is gyorsabb ütemben zajlik a tartalékolás. A tárolók töltése alapból korábban kezdődött, mint szokott, és annak ellenére kifejezetten gyors, hogy Oroszországból a várt gázimportnak csak töredéke érkezik a kontinensre.

Jelenleg naponta 300-400 millió köbméter gázt tárolnak be az EU-ban, amely normál mennyiségű oroszországi behozatal mellett sem számítana kevésnek. Ha a következő másfél-két hónapban is így folytatódik, akkor október közepére-végére a maximum közelébe lehetnek az európai tartalékok. Ez azt jelentené, hogy megközelíthetnénk a 2019-es rekordszintet, pedig akkor időarányosan az évnek ebben az időszakában jóval több gáz volt készleten az EU-ban.

Annak, hogy az akadozó orosz import ellenére is gyorsan telnek a tárolók több magyarázata van. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a más irányokból megugró behozatal, ám ennél is fontosabb valószínűleg a felhasználás csökkenése. Utóbbiban a már bejelentett különböző állami intézkedések mellett szerepet játszik az energiahordozó rendkívül magas ára is, amely most már egyre látványosabban veti vissza a keresletet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár annyira drága a gáz, hogy emiatt kerülheti el a legrosszabbat EurópaEgyelőre minden jel arra utal, hogy nem lesz szükség fejadagok és hasonló durva korlátozások meghatározására az energiahordozók, különösen a földgáz felhasználásában.

Nálunk lehet még tartalékolni

A 80 százalékos töltöttség ugyanakkor csak egy átlag, az egyes tagállamok között jelentős eltérések vannak. Portugália például 100 százalékon áll, igaz nekik nincs sok tárolójuk, de a jóval nagyobb kapacitásokkal rendelkező lengyeleknél is 99,6 százalékos a telítettség. A magyarországi 62 százalék ezzel szemben európai viszonylatban kifejezetten alacsonynak számít.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás. A mostani töltöttség már durván 4 milliárd köbméternyi tartalékot jelent, ami a teljes éves igényünk 40 százaléka, a lakossági fogyasztást pedig már több mint egy évig fedezné.

Ha azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes országokban nagyjából hány napnyi felhasználásra lenne elegendő az aktuális készlet, akkor kifejezetten jól állunk. A hazai tárolókban 140 napi gáz van, aminél csak az osztrákok tudnák lényegesen hosszabb ideig fedezni a fogyasztásukat a tartalékokból*Itt érdemes megjegyezni, hogy a tárolóban lévő gázt nem törvényszerűen az adott ország fogyasztására van félretéve, a tárolók lényegében speciális raktárok, amelyekben bárki tárolhat földgázt, amit aztán később bárhol értékesíthet.. Németország esetében ugyanez mindössze 79 nap, Lengyelországban pedig a magas töltöttség ellenére is csak 56.

Ráadásul ez ugye egy, az átlagos napi felhasználás alapján számolt mutató, miközben télen jóval nagyobb a fogyasztás, mint az év többi szakaszában. Mindez jól mutatja, hogy

hiába áll jól a betárolás, önmagában ez nem elég az európai igények kielégítésére.

Ha a tárolókat sikerülne teljesen feltölteni, az elmúlt évek fogyasztási adatai alapján a készletek akkor is csak a kereslet nagyjából 40 százalékát fedeznék.

Nagy kérdés, hogy mit csinálnak majd télen az oroszok

Az állami intézkedések és a piaci alkalmazkodás miatt az idén (ha nem lesz nagyon hideg a tél) valószínűleg kevesebb gázra lesz szükség a kontinensen, mint az előző években, de még így is kifejezetten nagy az a mennyiség, amelynek október és március között kellene beérkeznie. Így teljes Európára fokozottan igaz, az, amit korábban a hazai helyzetről írtunk: azt, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet, elsősorban a téli import határozza majd meg.

Volt már olyan időszak, amikor 8-9 milliárd köbméternyi orosz import jött csak a téli hónapokban, így ennyi, esetleg ennél kissé kevesebb most is elég lenne. Jelenleg azonban nagyjából csak feleekkora mennyiséget szállít a Gazprom a kontinensre. Ha ebben nem lesz változás, továbbra is fennáll a veszélye, hogy a tél második felében ellátási gondok lesznek Európában.

Vállalat gázár gazprom gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

A történelem legnagyobb számviteli csalása vagy etikátlan támadás? Nagy a tétje a New York-i elemző iroda és az indiai milliárdos közötti harcnak.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.