Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. szeptember 6. 12:20 Adat

Agyontámogatás nélkül hozta egyik legnagyobb sikerét a magyar parasport

Soha nem végzett jobb helyen a paralimpiai éremtáblázaton a magyar csapat, mint a hétvégén záródó tokiói játékokon. A 18. hellyel az 1984-es eredményt sikerült megismételni, amely eddig messze a legnagyobb sikere volt a hazai parasportnak. Bár a mostaninál több érmet négyszer is hozott a magyar küldöttség, aranyból csak egyszer, szintén a már említett 37 évvel ezelőtti játékokon született több.

Az eredmény különösen annak fényében nagy siker, hogy a fogyatékkal élők sportját korántsem tömte ki úgy pénzzel az állam, mint a sportot általában. A deklaráltan ilyen célra fordított összeg ugyan emelkedett az elmúlt években, ám aránya az összes sportra fordított pénzhez képest végig rendkívül alacsony volt, ráadásul lényegében folyamatosan csökkent.

A legutóbbi lezárt költségvetés szerint 2019-ben 475 millió forintot fordított „fogyatékosok sportjának támogatására” a kormányzat. A tervekben 2020-ra ennél jóval magasabb, egyébként 17 éves időtávon is abszolút rekordösszeg, 907 millió forint szerepelt, de ezt még akkor lőtték be, amikor úgy volt, hogy 2020-ban rendezik a tokiói játékokat. Így nem lenne meglepő, ha a végső támogatás elmaradt volna ettől.

Ám ha végül el is költötték a 907 millió forintot, az összes sportkiadás növekedéséhez képest az sem lett volna sok. Parasportra különböző költségvetési címeken 2010 előtt sem fordított az állam nagyságrendekkel kevesebbet, pedig akkor tényleg eléggé alulfinanszírozott volt a hazai sport. A Gyurcsány-kormány idején átlagosan nagyjából évi 240 millió forint ment el különböző költségvetési jogcímeken a fogyatékkal élők sportjának támogatására. A 2010-es évek elején is nagyjából ez volt a jellemző, a támogatás csak 2014-ben kezdett el növekedni, és amint látható azóta is csak a két-háromszorosára nőtt.

Ezzel párhuzamosan az összes sporthoz köthető kiadás majdnem a tízszeresére emelkedett.

A 2010-zel záródó hét évben az átlag 38 milliárd volt, miközben a 2017 és 2019 közötti három esztendőben meghaladta a 320 milliárdot is. Ha 2004-hez viszonyítunk, akkor a parasport támogatásának növekedése alig haladta meg a az inflációt, a sportköltés viszont – főleg az előző évek ugrásának eredményeként – sokkal meredekebben nőtt.

Mindez azt is jelenti, hogy bár a parasport támogatása is emelkedett, aránya az összes sportkiadáson belül jelenleg a legalacsonyabb.

A kizárólag ilyen célra fordított összeg a teljes sportköltés 0,1-0,2 százaléka volt az elmúlt években, miközben korábban ennél magasabb ráta volt jellemző.

Adat költségvetés paralimpia sport támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 25. 04:34 Adat, Pénz

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Tíz évig drágultak Magyarországon az ingatlanok, de egyre több adat utal arra, hogy a tavalyi második félévben csökkenni kezdtek az országos átlagárak.

Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

Névértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.