Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. szeptember 6. 12:20 Adat

Agyontámogatás nélkül hozta egyik legnagyobb sikerét a magyar parasport

Soha nem végzett jobb helyen a paralimpiai éremtáblázaton a magyar csapat, mint a hétvégén záródó tokiói játékokon. A 18. hellyel az 1984-es eredményt sikerült megismételni, amely eddig messze a legnagyobb sikere volt a hazai parasportnak. Bár a mostaninál több érmet négyszer is hozott a magyar küldöttség, aranyból csak egyszer, szintén a már említett 37 évvel ezelőtti játékokon született több.

Az eredmény különösen annak fényében nagy siker, hogy a fogyatékkal élők sportját korántsem tömte ki úgy pénzzel az állam, mint a sportot általában. A deklaráltan ilyen célra fordított összeg ugyan emelkedett az elmúlt években, ám aránya az összes sportra fordított pénzhez képest végig rendkívül alacsony volt, ráadásul lényegében folyamatosan csökkent.

A legutóbbi lezárt költségvetés szerint 2019-ben 475 millió forintot fordított „fogyatékosok sportjának támogatására” a kormányzat. A tervekben 2020-ra ennél jóval magasabb, egyébként 17 éves időtávon is abszolút rekordösszeg, 907 millió forint szerepelt, de ezt még akkor lőtték be, amikor úgy volt, hogy 2020-ban rendezik a tokiói játékokat. Így nem lenne meglepő, ha a végső támogatás elmaradt volna ettől.

Ám ha végül el is költötték a 907 millió forintot, az összes sportkiadás növekedéséhez képest az sem lett volna sok. Parasportra különböző költségvetési címeken 2010 előtt sem fordított az állam nagyságrendekkel kevesebbet, pedig akkor tényleg eléggé alulfinanszírozott volt a hazai sport. A Gyurcsány-kormány idején átlagosan nagyjából évi 240 millió forint ment el különböző költségvetési jogcímeken a fogyatékkal élők sportjának támogatására. A 2010-es évek elején is nagyjából ez volt a jellemző, a támogatás csak 2014-ben kezdett el növekedni, és amint látható azóta is csak a két-háromszorosára nőtt.

Ezzel párhuzamosan az összes sporthoz köthető kiadás majdnem a tízszeresére emelkedett.

A 2010-zel záródó hét évben az átlag 38 milliárd volt, miközben a 2017 és 2019 közötti három esztendőben meghaladta a 320 milliárdot is. Ha 2004-hez viszonyítunk, akkor a parasport támogatásának növekedése alig haladta meg a az inflációt, a sportköltés viszont – főleg az előző évek ugrásának eredményeként – sokkal meredekebben nőtt.

Mindez azt is jelenti, hogy bár a parasport támogatása is emelkedett, aránya az összes sportkiadáson belül jelenleg a legalacsonyabb.

A kizárólag ilyen célra fordított összeg a teljes sportköltés 0,1-0,2 százaléka volt az elmúlt években, miközben korábban ennél magasabb ráta volt jellemző.

Adat költségvetés paralimpia sport támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.