Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 10. 11:24 Adat

Közel nyolc hónapja nem volt ennyire kedvező a járványhelyzet

Az operatív törzs mai jelentése szerint vasárnap mindössze 677 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ami több mint három hónapja a legalacsonyabb szám. Persze ebben szerepet játszik, hogy a hétvégén mindig kevesebb tesztet csinálnak, így ilyenkor a regisztrált esetek száma is alacsonyabb, most azonban nem csak erről van szó.

A ma közzétett adatnál legutóbb január-februárban – a második és a harmadik hullám között – érkezett kedvezőbb, de akkor is csak háromszor fordult elő, hogy alacsonyabb esetszámról adott hírt az operatív törzs. Ráadásul akkor tényleg kevés teszttel találtak kevés fertőzöttet, így a pozitív mintavételek aránya – ami szintén fontos járványmutató – azokon a napokon inkább felfelé lógott ki a trendből.

Arról nem is beszélve, hogy pont a hétvégi alacsony tesztszám miatt – hacsak nincs valami hiba a rendszerben – mindig kedden jelenti az operatív törzs a legkevesebb fertőzöttet. A téli hullámvölgyben is ez volt a jellemző. Ma azonban még csak hétfő van, így ha nem anomália az adatközlés, akkor holnap a mainál is kevesebb esetről adhatnak hírt.

A helyzet nemcsak ezért tűnik kedvezőbbnek, mint január-februárban, hanem azért is, mert a pozitív tesztek aránya most már fixen 10 százalék alatt van. Májusban még nem fordult elő, hogy két számjegyű lett volna ez a mutató, aminek eredményeként a pozitivitási ráta hétnapos mozgóátlaga 7,6 százalékra csökkent. Február elején ennél egy hajszállal magasabban értük el a mélypontot, ami azt jelenti, hogy egy rendkívül fontos járványmutató utoljára ősszel, egészen pontosan szeptember 21-én állt alacsonyabban, mint most.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokbanLassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus operatív törzs tesztek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.