Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 10. 11:24 Adat

Közel nyolc hónapja nem volt ennyire kedvező a járványhelyzet

Az operatív törzs mai jelentése szerint vasárnap mindössze 677 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ami több mint három hónapja a legalacsonyabb szám. Persze ebben szerepet játszik, hogy a hétvégén mindig kevesebb tesztet csinálnak, így ilyenkor a regisztrált esetek száma is alacsonyabb, most azonban nem csak erről van szó.

A ma közzétett adatnál legutóbb január-februárban – a második és a harmadik hullám között – érkezett kedvezőbb, de akkor is csak háromszor fordult elő, hogy alacsonyabb esetszámról adott hírt az operatív törzs. Ráadásul akkor tényleg kevés teszttel találtak kevés fertőzöttet, így a pozitív mintavételek aránya – ami szintén fontos járványmutató – azokon a napokon inkább felfelé lógott ki a trendből.

Arról nem is beszélve, hogy pont a hétvégi alacsony tesztszám miatt – hacsak nincs valami hiba a rendszerben – mindig kedden jelenti az operatív törzs a legkevesebb fertőzöttet. A téli hullámvölgyben is ez volt a jellemző. Ma azonban még csak hétfő van, így ha nem anomália az adatközlés, akkor holnap a mainál is kevesebb esetről adhatnak hírt.

A helyzet nemcsak ezért tűnik kedvezőbbnek, mint január-februárban, hanem azért is, mert a pozitív tesztek aránya most már fixen 10 százalék alatt van. Májusban még nem fordult elő, hogy két számjegyű lett volna ez a mutató, aminek eredményeként a pozitivitási ráta hétnapos mozgóátlaga 7,6 százalékra csökkent. Február elején ennél egy hajszállal magasabban értük el a mélypontot, ami azt jelenti, hogy egy rendkívül fontos járványmutató utoljára ősszel, egészen pontosan szeptember 21-én állt alacsonyabban, mint most.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokbanLassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus operatív törzs tesztek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.