Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 16. 12:29 Adat

Mi platón vagyunk, Csehország járványadatai megint romlanak

Beigazolódtak a csehországi félelmek az óvintézkedések lazításával kapcsolatban. A legfrissebb cseh járványügyi statisztikák ismét romlást mutatnak. A napi új esetszámok több mint egy hónapnyi csökkenés után ismét növekedni kezdtek a november végi lazítások miatt. Hasonló fordulat történt Szlovákiában is, ahol december eleje óta szintén emelkedőben van a naponta regisztrált fertőzöttek száma. Lengyelországban azonban kitartani látszik a november közepén megindult javulás, Magyarországon pedig leginkább a plató elérésére következtethetünk az idősor alakulásából.

A tesztekkel azonban továbbra sem tudják lekövetni a járvány alakulását a visegrádi országok: a pozitív mintavételek aránya még mindig nagyon magas a régióban, különösen Lengyelországban, ahol minden harmadik teszt a koronavírus jelenlétét jelzi.

A járvány lefutása tehát még mindig leginkább a napi koronavírushoz köthető halálesetekkel jellemezhető. A csehországi lazítások hatása már ezen a statisztikán is érzékelhető – egyértelmű növekedésről még korai lenne beszélni, de a halálozások közel egy hónapos csökkenése kétséget kizáróan megszakadt az utóbbi napokban.

Magyarországot nézve a halálozási adatok tükrében is a járvány tetőzésére következtethetünk,

Lengyelországban pedig már egyértelműen a járvány fékeződése látszik. Szlovákiában november közepe óta stabilan, a régióban alacsonynak számító szinten alakul a végzetes kimenetelű esetek száma.

Csehországban a fordulat hatására ismét szigorítások következnek: többek között korlátozzák az üzletekben tartózkodók számát, bezárnak a vendéglők, szállodák és mindenféle szabadidős programot kínáló szolgáltatók, előrehozzák az iskolások karácsonyi szünetét és ismét bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat. Mindezeken felül a lakosság széles körű tesztelését is megkezdi az ország önkéntes és ingyenes vizsgálatokkal. Ennek keretében január 15-ig ötnaponta ismételhető lesz a vizsgálat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.