Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 9. 12:25 Adat

A magyar halálozási adatok Csehország legsötétebb időszakát idézik

A visegrádi országok közül a legfrissebb járványstatisztikák Csehországban és Lengyelországban adnak okot a leginkább a bizakodásra.

A napi új koronavírusos esetek száma ezen országokban hetek óta stabil csökkenést mutat, míg Szlovákiában decemberre ismét emelkedő trend bontakozott ki. Magyarország esetében az új fertőzöttek alapján nehéz bármit is mondani, a tesztek összesítésével kapcsolatos anomáliák*November 16-án például több fertőzöttet jelentett a hivatal, mint tesztet, november 26-án elkezdték az antigén-gyorstesztek eredményeit is hozzáadni a statisztikához, az elvégzett tesztek kiugró számát december 1-én és 8-án pedig egy-egy nagyobb összegben adta hozzá az operatív törzs a napi mintavételi adathoz. miatt, mindenesetre ez az adat régiós összehasonlításban a legsúlyosabb járványhelyzetről árulkodik.

A teszteken alapuló adatközlés esetlegessége a pozitív mintavételek arányának kilengésein is megmutatkozik a magyar idősort nézve. Általános probléma azonban a régióban, hogy az ötszázalékos határértéket hónapok óta mindenütt messze meghaladja ez a mutató – sokkal többet kellene minden országban tesztelni ahhoz, hogy vírus terjedéséről valós képet adjon a naponta regisztrált fertőzöttek száma.

Érdemes tehát továbbra is a vírushoz köthető halálesetek számával jellemezni a járvány lefutását. E mutató szerint 

Magyarországon december elejére közel olyan súlyos helyzet alakult ki, mint november elején Csehországban.

A cseh kormány ekkorra már külső segítséget is kért az egészségügyi ellátás megerősítéséhez, majd november közepén bekövetkezett a várt fordulat, azóta javul a helyzet az országban. Egyre biztosabbnak tűnik a járvány fékeződése Lengyelországban is, míg Szlovákiában továbbra sem látszik elmozdulni a halálozási statisztika egy a régióban legalábbis alacsonynak mondható szintről.

Csehországban már meg is kezdődött az óvintézkedések érdemi lazítása, aminek következtében megnőtt a vírus reprodukciós rátája, várhatóan tehát a járvány visszaszorulásának üteme lassulni, stagnálni fog. Szlovákiában a novemberben lebonyolított átfogó tesztprogram és a korlátozó intézkedések ugyan sikerként könyvelhetők el, de egyelőre nem vezettek a járvány visszaszorításához. Lengyelországban november vége óta csak óvatos lazítások történtek, míg Magyarországon a miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy január közepéig hatályosak maradnak az eddigi intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország harmadik a koronavírusban elhunytak globális heti listájánLakosságarányosan a múlt héten csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen koronavírusos megbetegedésben, mint Magyarországon.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.