Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 9. 12:25 Adat

A magyar halálozási adatok Csehország legsötétebb időszakát idézik

A visegrádi országok közül a legfrissebb járványstatisztikák Csehországban és Lengyelországban adnak okot a leginkább a bizakodásra.

A napi új koronavírusos esetek száma ezen országokban hetek óta stabil csökkenést mutat, míg Szlovákiában decemberre ismét emelkedő trend bontakozott ki. Magyarország esetében az új fertőzöttek alapján nehéz bármit is mondani, a tesztek összesítésével kapcsolatos anomáliák*November 16-án például több fertőzöttet jelentett a hivatal, mint tesztet, november 26-án elkezdték az antigén-gyorstesztek eredményeit is hozzáadni a statisztikához, az elvégzett tesztek kiugró számát december 1-én és 8-án pedig egy-egy nagyobb összegben adta hozzá az operatív törzs a napi mintavételi adathoz. miatt, mindenesetre ez az adat régiós összehasonlításban a legsúlyosabb járványhelyzetről árulkodik.

A teszteken alapuló adatközlés esetlegessége a pozitív mintavételek arányának kilengésein is megmutatkozik a magyar idősort nézve. Általános probléma azonban a régióban, hogy az ötszázalékos határértéket hónapok óta mindenütt messze meghaladja ez a mutató – sokkal többet kellene minden országban tesztelni ahhoz, hogy vírus terjedéséről valós képet adjon a naponta regisztrált fertőzöttek száma.

Érdemes tehát továbbra is a vírushoz köthető halálesetek számával jellemezni a járvány lefutását. E mutató szerint 

Magyarországon december elejére közel olyan súlyos helyzet alakult ki, mint november elején Csehországban.

A cseh kormány ekkorra már külső segítséget is kért az egészségügyi ellátás megerősítéséhez, majd november közepén bekövetkezett a várt fordulat, azóta javul a helyzet az országban. Egyre biztosabbnak tűnik a járvány fékeződése Lengyelországban is, míg Szlovákiában továbbra sem látszik elmozdulni a halálozási statisztika egy a régióban legalábbis alacsonynak mondható szintről.

Csehországban már meg is kezdődött az óvintézkedések érdemi lazítása, aminek következtében megnőtt a vírus reprodukciós rátája, várhatóan tehát a járvány visszaszorulásának üteme lassulni, stagnálni fog. Szlovákiában a novemberben lebonyolított átfogó tesztprogram és a korlátozó intézkedések ugyan sikerként könyvelhetők el, de egyelőre nem vezettek a járvány visszaszorításához. Lengyelországban november vége óta csak óvatos lazítások történtek, míg Magyarországon a miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy január közepéig hatályosak maradnak az eddigi intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország harmadik a koronavírusban elhunytak globális heti listájánLakosságarányosan a múlt héten csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen koronavírusos megbetegedésben, mint Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.