Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 9. 12:25 Adat

A magyar halálozási adatok Csehország legsötétebb időszakát idézik

A visegrádi országok közül a legfrissebb járványstatisztikák Csehországban és Lengyelországban adnak okot a leginkább a bizakodásra.

A napi új koronavírusos esetek száma ezen országokban hetek óta stabil csökkenést mutat, míg Szlovákiában decemberre ismét emelkedő trend bontakozott ki. Magyarország esetében az új fertőzöttek alapján nehéz bármit is mondani, a tesztek összesítésével kapcsolatos anomáliák*November 16-án például több fertőzöttet jelentett a hivatal, mint tesztet, november 26-án elkezdték az antigén-gyorstesztek eredményeit is hozzáadni a statisztikához, az elvégzett tesztek kiugró számát december 1-én és 8-án pedig egy-egy nagyobb összegben adta hozzá az operatív törzs a napi mintavételi adathoz. miatt, mindenesetre ez az adat régiós összehasonlításban a legsúlyosabb járványhelyzetről árulkodik.

A teszteken alapuló adatközlés esetlegessége a pozitív mintavételek arányának kilengésein is megmutatkozik a magyar idősort nézve. Általános probléma azonban a régióban, hogy az ötszázalékos határértéket hónapok óta mindenütt messze meghaladja ez a mutató – sokkal többet kellene minden országban tesztelni ahhoz, hogy vírus terjedéséről valós képet adjon a naponta regisztrált fertőzöttek száma.

Érdemes tehát továbbra is a vírushoz köthető halálesetek számával jellemezni a járvány lefutását. E mutató szerint 

Magyarországon december elejére közel olyan súlyos helyzet alakult ki, mint november elején Csehországban.

A cseh kormány ekkorra már külső segítséget is kért az egészségügyi ellátás megerősítéséhez, majd november közepén bekövetkezett a várt fordulat, azóta javul a helyzet az országban. Egyre biztosabbnak tűnik a járvány fékeződése Lengyelországban is, míg Szlovákiában továbbra sem látszik elmozdulni a halálozási statisztika egy a régióban legalábbis alacsonynak mondható szintről.

Csehországban már meg is kezdődött az óvintézkedések érdemi lazítása, aminek következtében megnőtt a vírus reprodukciós rátája, várhatóan tehát a járvány visszaszorulásának üteme lassulni, stagnálni fog. Szlovákiában a novemberben lebonyolított átfogó tesztprogram és a korlátozó intézkedések ugyan sikerként könyvelhetők el, de egyelőre nem vezettek a járvány visszaszorításához. Lengyelországban november vége óta csak óvatos lazítások történtek, míg Magyarországon a miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy január közepéig hatályosak maradnak az eddigi intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország harmadik a koronavírusban elhunytak globális heti listájánLakosságarányosan a múlt héten csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen koronavírusos megbetegedésben, mint Magyarországon.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.