Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 15. 10:15 Adat

A benzin legyőzte a zöldségdrágulást, megbotlott az infláció

Decemberben jelentősen visszaesett az áremelkedés üteme a magyar boltokban: októberben még 3,8 százalék volt az éves drágulás a fogyasztói áraknál, két hónappal később viszont már csak 2,7 százalék. Havi alapon az egymást követően másodszor is 0,3 százalékkal estek az árak.

 

De természetesen nem lett sok dolog olcsóbb. Havi alapon az üzemanyagárak 2,9 százalékos esése húzta le az inflációt, ami egyszerűen a globális kőolajpiaci mozgások lekövetésének eredménye. Ez a novemberi 1,9 százalékos esést követi, de még így is felette van az egy évvel korábbi üzemanyagáraknak 1,5 százalékkal. A fogyasztói kosár legnagyobb eleme, az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágábbak lettek decemberben is, így éves összevetésben már 4,7 százalékos áremelkedésnél tartunk.

De jobban megérthetjük, hogy mi történik az árakkal, ha megnézzük, konkrétan mely termékek és szolgáltatások lettek drágábbak vagy olcsóbbak.

 

Néhány zöldségféle másfélszer annyiba kerül, mint egy éve (hagyma, krumpli, uborka), és ezeknél csak fokozott az árnyomás decemberben. Ennek jelentős része lehet az élelmiszerárak általános emelkedésében. A narancsár viszont nem tudja eldönteni, hogy merre menjen: 17 százalékkal olcsóbb, mint novemberben, viszont 9,2 százalékkal drágább, mint egy éve. A benzinkútnál 7 százalékkal kevesebbet fizetünk egy hónap alatt, akár benzines, akár dízeles az autónk.

Érdekes mellékszál: a KSH továbbra is számon tartja az áprilisban bezárt Magyar Nemzet árát (változatlanul 235 forint.)

Az Magyar Nemzeti Banknak figyelnie kell az inflációra, hiszen a forint gyengesége és a nagy magyarországi béremelkedések előbb-utóbb fokozódó áremelkedést kell okoznia. A maginfláció (amiben a külső tényezők által kevésbé érintett termékek és szolgáltatások szerepelnek) ugyan 2,6 százalékról 2,8 százalékra emelkedett, de egyelőre nem mutat túl nagy nyomást. Ezért tarthatja a jegybank egyelőre rekordmélységben a kamatlábat – ha viszont emelnie kell majd rajta, azzal komoly gondokat fog okozni a reálgazdaságban, és saját eredményében is.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.

Stubnya Bence Hajdu Miklós
2020. január 20. 06:59 Adat

Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?

A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Fontos

Avatar
2020. január 24. 16:21 Élet

Megőrülsz a Facebooktól? A viselkedési gazdaságtan segíthet

Csökkenteni lehet a közösségi média káros hatásain, ha bevetjük a viselkedési gazdaságtan trükkjeit.

Jandó Zoltán
2020. január 24. 10:03 Közélet

Már modellezik a felcsúti kisvasút meghosszabbítását Bicskéig, csak éppen nem kisvasút lesz

A felcsúti stadiontól nem a kisvasút menne tovább Bicske irányába, helyette egy villamosított, normál nyomtávú pályát építenének ki.

Hajdu Miklós
2020. január 23. 16:47 Pénz

Annyira zuhan a forint, hogy kikényszerítheti a laza kamatpolitika végét

Lejtmenetben a forint, az infláció pedig a jegybank által megszabott határokat feszegeti.