Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 15. 10:15 Adat

A benzin legyőzte a zöldségdrágulást, megbotlott az infláció

Decemberben jelentősen visszaesett az áremelkedés üteme a magyar boltokban: októberben még 3,8 százalék volt az éves drágulás a fogyasztói áraknál, két hónappal később viszont már csak 2,7 százalék. Havi alapon az egymást követően másodszor is 0,3 százalékkal estek az árak.

 

De természetesen nem lett sok dolog olcsóbb. Havi alapon az üzemanyagárak 2,9 százalékos esése húzta le az inflációt, ami egyszerűen a globális kőolajpiaci mozgások lekövetésének eredménye. Ez a novemberi 1,9 százalékos esést követi, de még így is felette van az egy évvel korábbi üzemanyagáraknak 1,5 százalékkal. A fogyasztói kosár legnagyobb eleme, az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágábbak lettek decemberben is, így éves összevetésben már 4,7 százalékos áremelkedésnél tartunk.

De jobban megérthetjük, hogy mi történik az árakkal, ha megnézzük, konkrétan mely termékek és szolgáltatások lettek drágábbak vagy olcsóbbak.

 

Néhány zöldségféle másfélszer annyiba kerül, mint egy éve (hagyma, krumpli, uborka), és ezeknél csak fokozott az árnyomás decemberben. Ennek jelentős része lehet az élelmiszerárak általános emelkedésében. A narancsár viszont nem tudja eldönteni, hogy merre menjen: 17 százalékkal olcsóbb, mint novemberben, viszont 9,2 százalékkal drágább, mint egy éve. A benzinkútnál 7 százalékkal kevesebbet fizetünk egy hónap alatt, akár benzines, akár dízeles az autónk.

Érdekes mellékszál: a KSH továbbra is számon tartja az áprilisban bezárt Magyar Nemzet árát (változatlanul 235 forint.)

Az Magyar Nemzeti Banknak figyelnie kell az inflációra, hiszen a forint gyengesége és a nagy magyarországi béremelkedések előbb-utóbb fokozódó áremelkedést kell okoznia. A maginfláció (amiben a külső tényezők által kevésbé érintett termékek és szolgáltatások szerepelnek) ugyan 2,6 százalékról 2,8 százalékra emelkedett, de egyelőre nem mutat túl nagy nyomást. Ezért tarthatja a jegybank egyelőre rekordmélységben a kamatlábat – ha viszont emelnie kell majd rajta, azzal komoly gondokat fog okozni a reálgazdaságban, és saját eredményében is.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 10:55 Adat

Meglepően jó volt a magyar GDP-növekedés

Egyelőre nem érintette meg a magyar gazdaságot az egyre bizonytalanabbá váló globális gazdasági hangulat.

Jandó Zoltán
2019. augusztus 11. 12:41 Adat

Kevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdők

Az elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

Fontos

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.