Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. március 23. 10:03 Élet

Folyamatosan a lakosságra tolja az állam az egészségügy finanszírozásának nagy részét

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

A magyar lakosság kedvezőtlen egészségi állapota nem új keletű probléma, és noha az egészségben töltött életévek száma csak az elmúlt tíz évben közel négy évvel emelkedett, számos mutató kifejezetten negatív folyamatokról árulkodik. Nemcsak a krónikus betegségek előfordulásának aránya magas – elsősorban a hiányos preventív ellátás miatt -, de a társadalmi különbségek is nagyobbak lettek az egészségügy bizonyos területein.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzörnyű a magyarok egészségügyi állapota, ezért rosszak a kilátásaink a hosszú életreRengetegen küzdenek itthon valamilyen krónikus betegséggel, és ez sokkal több ember halálához vezet, mint más országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

A KSH idei Demográfiai Portéja külön fejezetben tárgyalja a jelenséget. Az összetett problémára most két mutatón keresztül nézünk rá, mindkettő a magyar háztartások egészségügyi kiadásaira vonatkozik.

Ha megnézzük, hogyan alakult néhány európai országban az egészségügyi kiadások háztartások által fizetett aránya az OECD-adatok alapján, akkor a következőket látjuk.

  • Kevés olyan ország van – a listán csak Bulgária és Lettország -, ahol az egészségügyi költségek nagyobb arányát fizeti közvetlenül a lakosság, mint Magyarországon.
  • A magyar arány mutatója stagnál, vagyis jóformán ugyanannyi 2002-ben, 2012-ben és 2018-ban.
  • A magasnak számító magyar arányhoz a lengyelek és a spanyolok fizettek hasonló arányban közvetlenül egészségügyért, de 2018-ra mindkét országban ez lecsökkent. (Ugyanakkor tény az is, hogy vannak olyan országok, ahol ugyanezen idő alatt nőtt a háztartások ilyen irányú terhelése, bár ezek így sem jutottak el a magas hazai arányszámhoz 2018-ra.)

Ez azt jelenti, hogy általában véve a magyar egészségügyet nagy arányban finanszírozza (magánbiztosítón keresztül vagy gyógyszerért, ellátásáért közvetlenül fizetve) a lakosság. Az úgynevezett közösségi költés aránya (nonprofit biztosítás, állam, önkormányzat, jótékonysági szervezet) alacsony.

A másik sajátosság, hogy az egészségügyi költségeket jövedelmi tizedekre és háztartásokra bontva azt látjuk, hogy 2010 és 2019 között a legszegényebbek egészségügyi kiadásai 3,2 százalékról 3,6 százalékra nőttek*A jövedelmi különbségek alapján végzett elemzéseknél a népességet jövedelmük alapján tíz csoportba osztják, ahol az egyes csoport a társadalom legkevesebb, a tízes csoport pedig a társadalom legtöbb pénzből élő 10 százalékát takarja. Ezeket nevezzük deciliseknek vagy jövedelmi tizedeknek..

Ráadásul az elmúlt tíz évben – különböző mértékben ugyan, de – mind az öt alsó jövedelmi tizedben nőttek ezek a kiadások arányosan, míg a felső öt jövedelmi tizedből csak kettőben.

Ahogy a KSH tanulmánya mindehhez hozzáteszi: az egészségügyi kiadásokat nézve a legalsó és a legfelső jövedelmi tizedben egy főre nézve nominálisan a különbség 3,6-szoros. De ha az egészségügyi költésekre szűkítjük a fókuszt, az olló nagyobbra nyílik: a legfelső tized nominális értékben 5,3-szor annyit költhet, mint a legalsó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy hatalmas korrupciógyanús tétel volt a magyar egészségügy legnagyobb fejlesztése az elmúlt 20 évbenHazánk volt az egyetlen régiós ország, ahol 2002 és 2019 között csökkent az állami egészségügyi kiadások GDP-hez viszonyított aránya. Aztán jöttek a lélegeztetőgépek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNövekedtek a magyar bérek az elmúlt húsz évben, de nem átütő mértékbenNőttek ugyan a bérek itthon, de a jövedelmek növekedése sem régiós, sem európai összehasonlításban nem volt kiemelkedő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség-gazdaságtan egészségügy egészségügyi költés elmúlt 20 év magánegészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.