Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 14. 09:54 Adat, Élet

A házasoknak kedvez a szakpolitika, és ez meg is látszik a házasodási kedv növekedésén

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

A kétezres években lankadó házasodási kedv Magyarországon egy régi, az 1970-es évek óta tartó tendencia folytatódása, amit ebben az időszakban vélhetően a válságosra forduló gazdasági helyzet táplált a leginkább. A recesszió Európa szerte éreztette a hatását a házasságok számát nézve, igaz, Magyarországon ekkorra már visegrádi és uniós összehasonlításban is rendkívül kevés házasság köttetett.

A 2010-es években tapasztalható növekedés sem kifejezetten magyar sajátosság, a konjunktúrával visszatért a házasodási kedv, és a válság alatt elhalasztott esküvőkre is sor kerülhetett. Figyelemreméltó azonban, hogy ezen időszak alatt a magyar adatsor meghaladta az uniós átlagot és a többi visegrádi ország statisztikáit is. A makrogazdasági körülmények már aligha indokolhatták az elmúlt évtized második felében tapasztalt növekedést –

a közelmúltban már leginkább a szakpolitikai hatások befolyásolhatták a házasságkötések számát.

2015 januárjában a kormány bevezette az első házasoknak két éven keresztül járó, havi ötezer forintos adókedvezményt, ami épp azokban az alacsonyabb keresetű rétegekben jelenthetett leginkább többletmotivációt a házasságkötéshez, amelyeket korábban a válság eltántorított ettől. A házassághoz kötött családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is 2015 óta igényelhető, ami akár az idősebb, korábbi kapcsolataikban gyermeket vállaló párokat is arra késztethette, hogy (újra) megházasodjanak.

2019-ben továbbá megjelent a babaváró hitel a kölcsönök piacán, amit szintén csak az egybekelt párok vehetnek fel, de csak 2022 végéig, az érdekeltek emiatt akár előrébb is hozhatták az egyébként későbbre tervezett házasságkötést. Mindemellett a Polgári Törvénykönyv közelmúltbeli változásai is házasságkötésre késztethették a kapcsolatban élő gyermektelen középkorúakat és özvegyeket, hogy jog szerint is egymás közeli hozzátartozójává váljanak.

Az egyre ritkább válások hátterében elsősorban a válási hajlandóság csökkenése áll, és nem a házasságkötések számának 2010-12 előtti visszaesése. A várhatóan válással véget érő házasságok aránya 2008-ban volt a legmagasabb, 46 százalék a 2021-es Demográfiai portréban közölt számítások szerint, majd a 2010-es években ez a mutató – nevezetesen a teljes válási arányszám – is csökkenni kezdett, így 2020-ban már csak a házastársi kapcsolatok harmadát fenyegette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet demográfia házasság házasságkötés válás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.