Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 30. 14:25 Világ

A karácsonyi ajándékainkat is érintheti, hogy az áramhiány a teljes kínai iparnak betett

Az előzetes várakozásokhoz képest meglepő módon romlott szeptemberben a kínai iparvállalatok üzleti kilátásairól árulkodó beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI).

Ebből egyrészt az következik, hogy véget érhet a kínai gazdaság járványból való kilábalása, ami 18 hónapja tartott, másrészt pedig akár Magyarországon is érezhetőek lesznek a hatások fogyasztói és vállalati oldalon is a Kínából online rendelt termékek drágulása formájában.

És ez még a jobbik eset, mert azt jelzi, hogy sikerült legyártani az adott terméket.

A hivatalos kínai ipar beszerzési menedzserindex a statisztikai hivatal közlése szerint szeptemberben 49,6-ra csökkent az augusztusi 50,1-es szintről. 2020 februárja – Vuhan városa és Hupej tartomány lezárása – óta ez az első 50 pont alatti adat, ami az index módszertana alapján a termelés csökkenéséről árulkodik.

Az eredmény a Wall Street Journal és a Reuters által megkérdezett elemzőket is meglepte, ugyanis mindkét körben arra számítottak, hogy az index szeptemberben változatlan marad.

A kínai gazdaság tavaly viszonylag gyors tempóban lábalt ki a járvány miatt elrendelt korlátozások okozta visszaesésből. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor több tényező is megtörte a gazdaság lendületét. Problémát okoztak a regionális szinten leállásokat eredményező, és egyes esetekben kikötőket is leállásra kényszerítő járványhullámok. Az ellátási láncokban jelentkező áruhiányok – például a félvezető- vagy a chiphiány – komoly költségnövekedést okoztak az érintett iparvállalatoknak, bizonyos alapvető nyersanyagok drágulása mellett.

Az elmúlt időszakban ezek mellett legalább 20 tartományban központilag korlátozták az energiafelhasználást a szigorúbb kibocsátási sztenderdek életbe lépése miatt, ami miatt a termelést is vissza kellett fogniuk az érintett cégeknek. Egyes tartományokban emellett az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat – mivel a hatósági árnál nem adhatják el drágábban az áramot -, aminek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni. A kínai iparvállalatok bevételei ezek miatt augusztusban egyes felmérések szerint a hatodik egymást követő hónapban csökkentek.

A Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint amennyiben az energiahiány kitart, a gyárak visszaeső teljesítménye akár az utolsó negyedéves GDP-növekedést is jelentősebben visszafoghatja. Különösen akkor, ha beigazolódnak a szokásosnál hidegebb télre figyelmeztető jóslatok.

A kínai növekedéssel kapcsolatos kockázatokhoz tartozik emellett továbbra is az ország egyik legnagyobb és leginkább eladósodott ingatlanfejlesztő cégének, az Evergrande-nek a kálváriája. Ezek miatt a Nomura, az  S&P Global Ratings és a héten a Citigroup is csökkentette Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését. 

A lap mindezek mellett egyébként megjegyzi, hogy a szolgáltató szektor várakozásai viszont kedvezőbbek voltak szeptemberben, ami felfele húzhatja az utolsó negyedéves gazdasági teljesítményt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld megA termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramhiány gyár ipar Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.