Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A járvány 2020-ban alapjaiban forgatta fel a világkereskedelmet, és a felfordulás még idén sem ért véget. Emiatt úgy tűnik, hogy az idei karácsonyi rendeléseket is érdemes a szokásosnál korábban átgondolni.

A globális konténerhiány miatt a szállítási díjak még az utóbbi hetekben is a járvány előtti szint sokszorosán álltak, nyáron pedig a délkelet-ázsiai járványügyi intézkedések okoztak leállásokat a világot termékekkel ellátó üzemekben. Mindezektől nem függetlenül még mindig hiány van a világban alapvető építőipari termékekből vagy például az elektronikában és autóiparban széles körben használt chipekből.

Ráadásul a járvány utáni nyitásokat követően a nyugati világban számos helyen ütötte fel a fejét a korábban nem tapasztalt munkaerőhiány. Ez a kiskereskedelemben is érezteti a hatását, például magasabb árak vagy a szokásoshoz képest kisebb akciók formájában. Mindez az amerikai CNBC cikke szerint az Egyesült Államokban azt eredményezheti, hogy akik nem kapcsolnak időben, az idei karácsonyi ajándékozást nem feltétlenül tudják majd a terveiknek megfelelően megvalósítani. Bizonyos termékeket egyáltalán nem lehet majd kapni, mások pedig csak jóval lassabban érnek majd el a vevőhöz a megszokottnál.

Kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mennyire érdemes akár már szeptemberben megtervezni a karácsonyi ajándéknak szánt online rendeléseket, illetve hogy lehet-e számítani hasonló jelenségekre, ezért megkerestük a hazai e-kereskedelem nagyobb szereplőit az erre vonatkozó kérdéseinkkel.

Az Euronics és a MediaMarkt válaszai alapján

chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékek rendelésénél lehet idén Magyarországon késedelemre számítani,

sőt olyan esetek is vannak, amikor a beszállítók bejelentik, hogy bizonyos termékeik nem lesznek már elérhetőek az idén. Az eMAG ezzel szemben kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy jelenleg nem tapasztalnak fennakadást a termékek ellátásában, „több hónapos távra viszont nem szeretnének jóslatokba bocsátkozni”.

A MediaMarkt és a Euronics megerősítette a cikk elején részletezett jelenségeket. A Media Marktnál az elmúlt év során azt tapasztalták, hogy a rendelkezésre bocsátható készlet mennyiségének változása úgy gyártói, mind beszállítói oldalon általános probléma.

Ennek több oka is van, ilyenek például a világjárvány okozta logisztikai nehézségek vagy az alapanyag-ellátottság hiánya.  Minden olyan termékkörnél, amely chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmaz, konkrét hiány nem, de szállítási késedelem előfordulhat

– írták.

Azt ugyanakkor még hozzátették, hogy olyan termékről nincs információjuk, amit már biztosan nem lehet idén karácsonyra megrendelni. Viszont azt megjegyezték, hogy a téli időszakban általánosságban kiemelten népszerű szórakoztató-elektronikai cikkek, például a játékkonzolok időszakosan érkeznek hozzájuk.

Sajnos nekünk is ehhez kell alkalmazkodnunk kereskedőként

– írták.

Fazekas Bálint, az Euronics (Vöröskő Kft.) kereskedelmi ügyvezetője is arról számolt be, hogy a chiphiány szinte minden népszerű termékkörre hatással van: a tévéknél áremelkedést okoz, az olyan termékköröknél, mint például a beépíthető konyhai gépek, az automata kávéfőzők vagy a stick porszívók pedig globális készlethiány van. Fazekas azt írta, idén szándékosan megemelt készlettel mennek neki a karácsonynak az előző évek készletszintjeihez képest,

hiszen látni, hogy az a termék érhető el biztosan a vásárló számára, ami már a raktárban van, a gyártók sorra jelentik be a csúszásokat vagy teljes lemondásokat.

Az idén várható esetleg lassabb kiszállításra Fazekas azt írta, az Euronicsnál kibővített logisztikai szolgáltatásokkal kezdik meg az utolsó negyedévet, hogy a vásárlóknak az előző évekhez képest is gyorsabb és kényelmesebb házhozszállítási szolgáltatást tudjanak biztosítani. 

A MediaMarktnál is bővített kapacitásokkal készülnek az ünnepi időszakra, azt mondják, fontos, hogy a webáruházban vásárlók figyeljék a raktárkészletről közölt aktuális információkat a vásárlási folyamat megkezdése előtt.

Amennyiben e jelzés szerint az adott termék adott időben nem elérhető el raktáron, úgy a szállítási idő ennek megfelelően módosul

– írták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Esztergomban csökken töredékére a Suzuki termelése a chiphiány miattA japán márka indiai leányvállalata ebben a hónapban 60 százalékkal kevesebb kocsit tud gyártani a megszokott szinthez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem bír kijönni a káoszból a tengeri áruszállításMár most több áruszállító konténer van a világon, mint amennyire elméletileg szükség lenne, csak éppen nem lehet hozzájuk férni.

Tech beszállító Emag euronics járvány karácsony kiskereskedelem mediamarkt világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Váczi István
2022. augusztus 1. 10:10 Tech, Világ

Nyugdíjazzák a vadászgépet, amelynek több mint fele lezuhant, mégis 60 éve szolgál

Húsz hónap alatt hat MiG-21-est veszített balesetekben az indiai légierő, de már meg vannak számlálva a problémás típus napjai az országban.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.