Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A járvány 2020-ban alapjaiban forgatta fel a világkereskedelmet, és a felfordulás még idén sem ért véget. Emiatt úgy tűnik, hogy az idei karácsonyi rendeléseket is érdemes a szokásosnál korábban átgondolni.

A globális konténerhiány miatt a szállítási díjak még az utóbbi hetekben is a járvány előtti szint sokszorosán álltak, nyáron pedig a délkelet-ázsiai járványügyi intézkedések okoztak leállásokat a világot termékekkel ellátó üzemekben. Mindezektől nem függetlenül még mindig hiány van a világban alapvető építőipari termékekből vagy például az elektronikában és autóiparban széles körben használt chipekből.

Ráadásul a járvány utáni nyitásokat követően a nyugati világban számos helyen ütötte fel a fejét a korábban nem tapasztalt munkaerőhiány. Ez a kiskereskedelemben is érezteti a hatását, például magasabb árak vagy a szokásoshoz képest kisebb akciók formájában. Mindez az amerikai CNBC cikke szerint az Egyesült Államokban azt eredményezheti, hogy akik nem kapcsolnak időben, az idei karácsonyi ajándékozást nem feltétlenül tudják majd a terveiknek megfelelően megvalósítani. Bizonyos termékeket egyáltalán nem lehet majd kapni, mások pedig csak jóval lassabban érnek majd el a vevőhöz a megszokottnál.

Kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mennyire érdemes akár már szeptemberben megtervezni a karácsonyi ajándéknak szánt online rendeléseket, illetve hogy lehet-e számítani hasonló jelenségekre, ezért megkerestük a hazai e-kereskedelem nagyobb szereplőit az erre vonatkozó kérdéseinkkel.

Az Euronics és a MediaMarkt válaszai alapján

chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékek rendelésénél lehet idén Magyarországon késedelemre számítani,

sőt olyan esetek is vannak, amikor a beszállítók bejelentik, hogy bizonyos termékeik nem lesznek már elérhetőek az idén. Az eMAG ezzel szemben kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy jelenleg nem tapasztalnak fennakadást a termékek ellátásában, „több hónapos távra viszont nem szeretnének jóslatokba bocsátkozni”.

A MediaMarkt és a Euronics megerősítette a cikk elején részletezett jelenségeket. A Media Marktnál az elmúlt év során azt tapasztalták, hogy a rendelkezésre bocsátható készlet mennyiségének változása úgy gyártói, mind beszállítói oldalon általános probléma.

Ennek több oka is van, ilyenek például a világjárvány okozta logisztikai nehézségek vagy az alapanyag-ellátottság hiánya.  Minden olyan termékkörnél, amely chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmaz, konkrét hiány nem, de szállítási késedelem előfordulhat

– írták.

Azt ugyanakkor még hozzátették, hogy olyan termékről nincs információjuk, amit már biztosan nem lehet idén karácsonyra megrendelni. Viszont azt megjegyezték, hogy a téli időszakban általánosságban kiemelten népszerű szórakoztató-elektronikai cikkek, például a játékkonzolok időszakosan érkeznek hozzájuk.

Sajnos nekünk is ehhez kell alkalmazkodnunk kereskedőként

– írták.

Fazekas Bálint, az Euronics (Vöröskő Kft.) kereskedelmi ügyvezetője is arról számolt be, hogy a chiphiány szinte minden népszerű termékkörre hatással van: a tévéknél áremelkedést okoz, az olyan termékköröknél, mint például a beépíthető konyhai gépek, az automata kávéfőzők vagy a stick porszívók pedig globális készlethiány van. Fazekas azt írta, idén szándékosan megemelt készlettel mennek neki a karácsonynak az előző évek készletszintjeihez képest,

hiszen látni, hogy az a termék érhető el biztosan a vásárló számára, ami már a raktárban van, a gyártók sorra jelentik be a csúszásokat vagy teljes lemondásokat.

Az idén várható esetleg lassabb kiszállításra Fazekas azt írta, az Euronicsnál kibővített logisztikai szolgáltatásokkal kezdik meg az utolsó negyedévet, hogy a vásárlóknak az előző évekhez képest is gyorsabb és kényelmesebb házhozszállítási szolgáltatást tudjanak biztosítani. 

A MediaMarktnál is bővített kapacitásokkal készülnek az ünnepi időszakra, azt mondják, fontos, hogy a webáruházban vásárlók figyeljék a raktárkészletről közölt aktuális információkat a vásárlási folyamat megkezdése előtt.

Amennyiben e jelzés szerint az adott termék adott időben nem elérhető el raktáron, úgy a szállítási idő ennek megfelelően módosul

– írták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Esztergomban csökken töredékére a Suzuki termelése a chiphiány miattA japán márka indiai leányvállalata ebben a hónapban 60 százalékkal kevesebb kocsit tud gyártani a megszokott szinthez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem bír kijönni a káoszból a tengeri áruszállításMár most több áruszállító konténer van a világon, mint amennyire elméletileg szükség lenne, csak éppen nem lehet hozzájuk férni.

Tech beszállító Emag euronics járvány karácsony kiskereskedelem mediamarkt világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. október 17. 07:37 Tech

Tud valamit a 90 ezer forintos fogkefe, amit a 900 forintos nem?

Leteszteltük a világ egyik legmodernebb, de őrületesen drága elektromos fogkeféjét, hogy megtudjuk, őrületesen sokat tud-e.

Torontáli Zoltán
2021. október 14. 11:01 Tech

Sürgősen súlyadót vetnének ki az elektromos autókra a kutatók

Ha nem kényszerítjük rá az autósokat és az autógyárakat arra, hogy könnyebb autókat gyártsanak, akkor elvész az elektromos átállás környezeti előnye - állítják.

Hobot Péter
2021. október 9. 17:42 Tech

Borzasztóan zavaró, ha az embert egy robot bámulja, az pedig rémisztő, ha utasítja

Hiába fejlődik gyorsan a humanoid robotika, az emberek csak akkor fogják elfogadni a robotokat, ha azok szociálisan is érzékennyé válnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.