Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A járvány 2020-ban alapjaiban forgatta fel a világkereskedelmet, és a felfordulás még idén sem ért véget. Emiatt úgy tűnik, hogy az idei karácsonyi rendeléseket is érdemes a szokásosnál korábban átgondolni.

A globális konténerhiány miatt a szállítási díjak még az utóbbi hetekben is a járvány előtti szint sokszorosán álltak, nyáron pedig a délkelet-ázsiai járványügyi intézkedések okoztak leállásokat a világot termékekkel ellátó üzemekben. Mindezektől nem függetlenül még mindig hiány van a világban alapvető építőipari termékekből vagy például az elektronikában és autóiparban széles körben használt chipekből.

Ráadásul a járvány utáni nyitásokat követően a nyugati világban számos helyen ütötte fel a fejét a korábban nem tapasztalt munkaerőhiány. Ez a kiskereskedelemben is érezteti a hatását, például magasabb árak vagy a szokásoshoz képest kisebb akciók formájában. Mindez az amerikai CNBC cikke szerint az Egyesült Államokban azt eredményezheti, hogy akik nem kapcsolnak időben, az idei karácsonyi ajándékozást nem feltétlenül tudják majd a terveiknek megfelelően megvalósítani. Bizonyos termékeket egyáltalán nem lehet majd kapni, mások pedig csak jóval lassabban érnek majd el a vevőhöz a megszokottnál.

Kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mennyire érdemes akár már szeptemberben megtervezni a karácsonyi ajándéknak szánt online rendeléseket, illetve hogy lehet-e számítani hasonló jelenségekre, ezért megkerestük a hazai e-kereskedelem nagyobb szereplőit az erre vonatkozó kérdéseinkkel.

Az Euronics és a MediaMarkt válaszai alapján

chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékek rendelésénél lehet idén Magyarországon késedelemre számítani,

sőt olyan esetek is vannak, amikor a beszállítók bejelentik, hogy bizonyos termékeik nem lesznek már elérhetőek az idén. Az eMAG ezzel szemben kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy jelenleg nem tapasztalnak fennakadást a termékek ellátásában, „több hónapos távra viszont nem szeretnének jóslatokba bocsátkozni”.

A MediaMarkt és a Euronics megerősítette a cikk elején részletezett jelenségeket. A Media Marktnál az elmúlt év során azt tapasztalták, hogy a rendelkezésre bocsátható készlet mennyiségének változása úgy gyártói, mind beszállítói oldalon általános probléma.

Ennek több oka is van, ilyenek például a világjárvány okozta logisztikai nehézségek vagy az alapanyag-ellátottság hiánya.  Minden olyan termékkörnél, amely chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmaz, konkrét hiány nem, de szállítási késedelem előfordulhat

– írták.

Azt ugyanakkor még hozzátették, hogy olyan termékről nincs információjuk, amit már biztosan nem lehet idén karácsonyra megrendelni. Viszont azt megjegyezték, hogy a téli időszakban általánosságban kiemelten népszerű szórakoztató-elektronikai cikkek, például a játékkonzolok időszakosan érkeznek hozzájuk.

Sajnos nekünk is ehhez kell alkalmazkodnunk kereskedőként

– írták.

Fazekas Bálint, az Euronics (Vöröskő Kft.) kereskedelmi ügyvezetője is arról számolt be, hogy a chiphiány szinte minden népszerű termékkörre hatással van: a tévéknél áremelkedést okoz, az olyan termékköröknél, mint például a beépíthető konyhai gépek, az automata kávéfőzők vagy a stick porszívók pedig globális készlethiány van. Fazekas azt írta, idén szándékosan megemelt készlettel mennek neki a karácsonynak az előző évek készletszintjeihez képest,

hiszen látni, hogy az a termék érhető el biztosan a vásárló számára, ami már a raktárban van, a gyártók sorra jelentik be a csúszásokat vagy teljes lemondásokat.

Az idén várható esetleg lassabb kiszállításra Fazekas azt írta, az Euronicsnál kibővített logisztikai szolgáltatásokkal kezdik meg az utolsó negyedévet, hogy a vásárlóknak az előző évekhez képest is gyorsabb és kényelmesebb házhozszállítási szolgáltatást tudjanak biztosítani. 

A MediaMarktnál is bővített kapacitásokkal készülnek az ünnepi időszakra, azt mondják, fontos, hogy a webáruházban vásárlók figyeljék a raktárkészletről közölt aktuális információkat a vásárlási folyamat megkezdése előtt.

Amennyiben e jelzés szerint az adott termék adott időben nem elérhető el raktáron, úgy a szállítási idő ennek megfelelően módosul

– írták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Esztergomban csökken töredékére a Suzuki termelése a chiphiány miattA japán márka indiai leányvállalata ebben a hónapban 60 százalékkal kevesebb kocsit tud gyártani a megszokott szinthez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem bír kijönni a káoszból a tengeri áruszállításMár most több áruszállító konténer van a világon, mint amennyire elméletileg szükség lenne, csak éppen nem lehet hozzájuk férni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech beszállító Emag euronics járvány karácsony kiskereskedelem mediamarkt világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.