Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 11:45 Adat

Lassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintre

Csehországban és Szlovákiában mintha csúcsot ért volna a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga, míg Lengyelországban, és különösen Magyarországon még a felfutás látszik. A napi esetszámok még mindig Csehországban messze a legmagasabbak, ez azonban nem csak a járvány ottani viszonylagos súlyosságáról, hanem a tesztelési protokollok közötti különbségekről is árulkodik – a tendenciákat tekintve mindenesetre jól látszik az alábbi ábrán, hogy jelenleg a magyar görbe tart a legmeredekebben felfelé. A különböző tesztelési gyakorlatokról árulkodik a pozitív tesztek arányának alakulása: Szlovákiának sikerült idénre kellőképpen felskáláznia a tesztkapacitásait, és e tekintetben Csehországot is felkészültebben érte a járvány mostani csúcsa, mint a második hullám idején. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedésével a vírust kimutató mintavételek aránya is emelkedik, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradására utal.


A halálozási adatok is arra utalnak, hogy Magyarországon a járvány gyors iramban súlyosbodik, a napi halálesetek száma egyre inkább közelít a Szlovákiában és Csehországban mért adatokhoz. Szlovákiában már az év eleje óta minden nap rendkívül sok a haláleset, míg Csehországban február közepén indult a halálozások gyors növekedése – hasonlóan Magyarországhoz, de jelentősen magasabb szintről. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten stagnál, tehát még nem tükrözi a járvány erősödését.

A lakosság átoltása Magyarországon kétségtelenül gyorsabban halad a keleti vakcinaszállítmányok megérkezése óta a régió többi országához képest. Ennek következtében mostanra éles különbségek láthatók a régió országai között a beadott oltások számát tekintve: Magyarországon közel kétszer annyi vakcinát adtak be, mint az oltakozásban lemaradt Csehországban. Lengyelország és Szlovákia továbbra is hasonló ütemben halad a vakcinációval, hozzájuk képest a magyar orvosok közel másfélszer annyi injekciót adtak be mostanáig.

A beadott oltások száma hamarosan Szlovákiában is megemelkedhet, az országban van már 200 ezer Szputnyik V vakcina, amit a hatóságok vizsgálnak, továbbá az unió soron kívül százezer adag Pfizer oltást szállít. Mindeközben Marek Krajčí, az ország egészségügyi minisztere már a járványhelyzet enyhe javulásáról beszél. Csehország szintén részesül a rendkívüli uniós vakcinaszállítmányból, Miloš Zeman, az ország elnöke pedig Sinopharm vakcinák rendelésével kereste meg Kínát. Lengyelországban a tervezett kórházi beavatkozások halasztásával igyekeznek felkészülni a harmadik hullám okozta terhelésre, a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével az országban még nem kellett szigorítani a szabályokon a február közepi enyhítések óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.