Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 7. 17:14 Adat, Vállalat

Megrángatta az árakat az Aldiban és a Lidlben a december

2020. január vége óta havonta figyeljük az Aldi és a Lidl 42 élelmiszertermékének árát, de egy hónapon belül még sosem tapasztaltunk olyan mértékű változásokat, mint egyes termékeknél decemberben. (Az árakat minden hónap utolsó napján nézzük, virtuális bevásárlókosarunk a mondat végén lévő csillagra kattintva érhető el, a nem reprezentatív módszertanunkról pedig sorozatunk első cikkében írtunk részletesen.*Burgonya 3 kg
Cukor 0,5 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 2 tekercs
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l
Narancs 0,3 kg
)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl árait a járvány is alig tudta szétrázniKészítettünk egy 42 elemből álló bevásárlólistát, és elmentünk az Aldiba, illetve a Lidlbe, hogy megnézzük, milyen eltérések vannak a két diszkontlánc árazásában.

A sertés darált hús egy kilogrammra vetített ára a Lidlben december 31-én fele annyi volt, mint november 30-án. Nem akcióról van szó, hiszen mi a bevásárlásunknál épp azért nem az akciós árakkal számolunk, hogy a rövid ideig tartó kiugró hatások ne befolyásolják a hosszabb távú ár-összehasonlítást. A december végi 779 forintos fasírtalapanyag valószínűleg időszakos olcsó termék, de ez nem változtat azon, hogy normál ár, és ilyet egy év alatt még nem láttunk.

Az eset azonban nem kirívó, a december vége mintha különösen megmozgatta volna a két diszkont árazási stratégiáját: az Aldiban a fehérrépa kilója 400 forintot zuhant novemberhez képest, de 100-120 forintos csökkenésből is volt négy (kígyóuborka, vöröshagyma, tv paprika, burgonya).

Ha virtuális lecsót főztünk volna, akkor a paprikát az Aldiban lett volna érdemes megvennünk, mert ott 100 forintot csökkent az ára egy hónap alatt, vagyis 999 forintról 899-re ment le kilónként, a Lidlben viszont pont 100 forinttal drágult, 899-ről 999 forintra. A paradicsomnál viszont pont fordított volt a helyzet: a Lidlben 100 forinttal esett (599 forintra), az Aldiban viszont 100 forinttal nőtt az ára (799).

Mindezt csak azért emeljük ki, mert január óta hasonló mozgásokra nem nagyon láttunk példákat – az árakra érzékeny vásárlóknak decemberben sokkal jobban résen kellett lenniük, ha spórolni akartak.

Nem reprezentatív, szubjektív bevásárlókosarunk azonban összességében mindkét diszkontban olcsóbb lett decemberre. Az Aldiban 15 698 forintot fizettünk volna a kasszánál, ami novemberhez képest 3,35 százalékos csökkenés, és ugyanezt a Lidlben 15 081 forintért kaptuk volna meg, ez havi 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Méréseink szerint 2020. január vége és december vége között a bevásárlásunk összköltsége az Aldiban 6,6, a Lidlben 9,6 százalékos árcsökkenést mutat.

A két diszkont közötti árkülönbséget (a mi fogyasztói kosarunk szerint számolva) az alábbi grafikon mutatja, amelyen jól látszik, hogy egy 15-16 ezer forintos, 42 alaptermékből álló bevásárlásnál mennyire együtt mozgott a két cég egész évben.

Sorozatunkban majd a 2021. január végi adatfelvétel után tudunk először éves élelmiszer-inflációt (vagy inkább deflációt) számolni, de az már most valószínűnek látszik, hogy a mi nem reprezentatív összetételű kosarunk árának alakulása meglehetősen nagy eltérést fog mutatni a hivatalosan számolt élelmiszer-inflációtól.

Most már az lenne az igazán meglepő, ha a két diszkontban éves szinten áremelkedés lenne, ehhez januárban a feje tetejére kellene állnia a magyar kiskereskedelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullámvasutaznak az árak a Lidlben, most éppen lefeléSzubjektív nagybevásárlásunk alapján úgy tűnik, mintha a Lidlben hónapról-hónapra jobban megrángatnák az árakat, mint az Aldiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Aldi december diszkont fogyasztói kosár Lidl Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.