Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 12. 11:23 Adat

Budapesten 120 ezer új lakást kellene építeni a következő tíz évben

Egy bécsi ingatlanfejlesztő társaság, a Wiener Komfortwohnungen megrendelésére készített tanulmány szerint 2030-ra körülbelül 1,2 millió új lakásra lesz igény Európa kilenc nagyvárosában. A német DIW Econ által készített tanulmány Londonban mutatta ki a legnagyobb várható keresletet, ott 355 ezer lakást kellene építeni tíz év alatt, hogy ki lehessen elégíteni a keresletet.

Ha abszolút értékben nézzük a számokat, London után Varsóban és Párizsban mérték a legnagyobb várható igényt, de Budapest sem marad el érdemben. Nálunk úgy kalkulálnak, hogy a növekvő népesség következtében majdnem 120 ezer lakásra lenne szükség 2030-ig.

Az alábbi grafikonon a relatív értékekkel állítottuk sorba a városokat, és jól látszik, hogy a jelenlegi lakásállományhoz képest Koppenhágában kellene a legtöbbet építkezni, Budapesten pedig nagyobb mértékű fejlesztésre lenne szükség, mint Londonban, Párizsban, Berlinben vagy éppen Bécsben.

 

Az adatok szerint Budapesten legalább hetedével növelni kellene a lakásszámot tíz év alatt.

A számításba egyébként belevették a következő tíz évben várhatóan eltűnő, leépülő lakásállományt is, azaz nettó növekményről van szó. Konstantin Kholodilin, a tanulmány szerzője azt mondja, korábban a politika és a várostervezők is gyakran alábecsülték a fejlesztési igényeket. Berlinben például a kilencvenes évek közepéig tartó intenzív építkezések után nem sok minden történt, mert azt feltételezték, hogy a népesség inkább csökken, mint nő.

Márpedig az előrelátás fontos, mert a lakáskínálat a nagyvárosokban gyakran csak késve alkalmazkodik a kereslethez, az egyre beszűkülő belvárosi építési lehetőségek, az elnyúló engedélyeztetési eljárások és az építőipari munkaerő hiánya miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest felmérés ingatlan kereslet lakás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.