Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, de ha túlságosan irányítani szeretné az életét, az már többet árt, mint használ. Egy amerikai kutatás annak járt utána, hogy milyen hatással van a tinédzserek hosszú távú fejlődésére, ha a szüleik erős kontroll alatt tartják őket serdülőkorukban.

A kutatásban 184 résztvevőt figyeltek meg 13 és 32 éves kora között, egy évente kitöltött kérdőív segítségével. A korai szakaszban a szüleikről és önmagukról kellett kérdéseket megválaszolni, míg felnőtt korban a magánéletükkel és a végzettségükkel kapcsolatos kérdéseket kaptak.

Ezen kívül serdülőkorban az osztálytársaiktól is megkérdezték, hogy mennyire kedvelik a résztvevőket, illetve videofelvételen is megfigyelték, hogyan viselkednek a barátaik társaságában. Felnőtt korban ugyanígy azt vizsgálták videók segítségével, hogy hogyan viselkednek a párjukkal.

A kísérletben résztvevők fele-fele arányban voltak nők és férfiak, nagyon különböző társadalmi rétegekből kerültek be résztvevők, 40 százalékuk vallotta magát valamilyen kisebbséghez tartozónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy akiknek a szülei túlságosan irányítani akarták az életüket, azok

kisebb eséllyel éltek párkapcsolatban 32 éves korukra, és alacsonyabb volt az iskolai végzettségük is.

Akik mégis párkapcsolatban éltek, az átlagnál nagyobb eséllyel választottak olyan partnert, akivel nem tudtak támogató kapcsolatot kialakítani.

Ez leginkább abból fakadt, hogy tinédzser korukban nem lettek eléggé érettek lelkileg, és a társaik sem fogadták be őket. Mivel a túlzott irányítás hatására a gyerekekben nem fejlődik ki az önállóság, ezért kevésbé tudják megvalósítani önmagukat, nem függetlenednek időben a szüleiktől.

Ennek következtében alacsonyabb lesz az önbizalmuk, és ez olyan lemaradáshoz vezet, amit nehéz később behozniuk. Ezeknek a gyerekeknek rosszabb lesz a teljesítménye, és az alacsony önbizalom miatt nehezebben fognak párt találni. A tanulmány eredményei szerint ráadásul ez a hatás egészen

hosszan tartó befolyással lehet a felnőttkori életükre is.

Ezért a szerzők szerint a szülők azzal tehetik a legjobbat a gyermekeiknek, ha megfelelő mozgásteret engednek nekik, ami segíti őket a függetlenség és az önállóság elérésében, hiszen ha ez nem történik meg tinédzser korban, akkor később már nagyon nehéz megküzdeni az ebből fakadó problémákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor segítünk a gyerekünknek a leginkább, ha időben megtaláljuk, miben jóMár meghaladta a szigorú nevelés korát az oktatástudomány, sokkal fontosabb az egyénre szabott szülői odafigyelés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyerekek gyermeknevelés magánélet szülő teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.