Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. február 9. 11:54 Közélet

Akkor segítünk a gyerekünknek a leginkább, ha időben megtaláljuk, miben jó

Nagyon sokat foglalkoznak azzal a szülők, hogy kiválasszák a megfelelő iskolát, ahol a gyerekük a legjobban fog teljesíteni és a legmesszebb jut az életben. De ugyanennyire fontos, ha nem fontosabb a szülők hozzáállása a neveléshez. Ez egy jól kutatott terület, Lea E. Waters és szerzőtársai ezt tekintették át legújabb tanulmányukban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes elit iskolába járatni a gyereket, de nem azért, mint amit várnak tőleEgy friss tanulmány szerint nincsenek lényegi hatással az elit gimnáziumok a gyerekek teszteredményeire, de az életminőségük javulhat a jobb iskolától.

A szülők rengeteg módon befolyásolhatják a gyerekeik jövőbeli sikerét a nevelési módszereikkel. A mértékadó (authoritative) nevelés*Itt a szülök gondoskodóak, de egyfajta “mértékletes kontrollal” kijelölnek határokat a gyerekeknek. Ellentétben a tekintélyelvű (authoritarian) neveléssel, ahol magasabb fokú a szülői kontroll. hatásait már a kilencvenes évek óta vizsgálják kutatók, és úgy találták, hogy felfedezhető pozitív hatás a gyerekek teljesítményére. Egy másik, az utóbbi időben egyre népszerűbb típus, a gyerekek erősségére koncentráló nevelés hatását viszont korábban kevésbé kutatták.

Watersék kutatása azzal kezdődött, hogy a tanév elején egy kérdőív kitöltésével mérték fel több mint 700 gyerek hátterét, kitérve arra, hogy milyen módon nevelik őket a szüleik. Ezekről jól bevett standardizált kérdésekkel tudnak pontos képet kapni, ugyanúgy, ahogy a gyerekek hozzáállásáról és személyiségéről is.

Az elméletük az volt, hogy az erősségeken alapuló nevelés növeli a gyerekek elköteleződését és kitartását.

A gyerekek teljesítményét az átlagos iskolai teljesítménnyel mérték. (Mivel erősségekről beszélnek, felmerült bennük, hogy külön vizsgálják a különböző területek, például tudomány vagy humán tanulmányok eredményességét, de elemzésük során arra jutottak, hogy a kapott jegyek különböző tárgyakból nagyon korrelálnak egymással, ezért pontosabb egy átlagos teljesítményt mérni.) 

Az eredményekből kiderült, hogy több fajta szülői nevelés is pozitívan hat a gyerekek teljesítményére. Ilyen például az, ha biztosítanak bizonyos fokú autonómiát a gyerekeknek, hogy ha egyszerűen csak foglalkoznak velük. Viszont az erősségekre alapuló nevelés bizonyult a leghatékonyabbnak, megelőzve a mértékadó nevelést is (amit egyébként korábban évtizedeken át a legjobbnak hoztak ki a kutatások). Az egy további érdekes kutatási kérdés lehet, hogy ezek a különböző nevelési típusok hogyan egészítik ki egymást.

Arra is kíváncsiak voltak a kutatók, hogy milyen módon hat a nevelés a gyerekek sikerére. Eredményeik alapján arra jutottak, hogy az elköteleződésre nincs hatással, sőt az tanulmányi teljesítményre is csak egy csatornán keresztül hatott, a kitartás növelésén keresztül. Emögött az állhat, hogy amennyiben a szülők és ezáltal a gyerekek is

az erősségeikre koncentrálnak, és ezeket használva tanulnak, akkor több sikerélményük lesz,

 

könnyebb lesz a tanulási folyamat, ami azt is megkönnyíti, hogy sokáig foglalkozzanak a tanulással.

Bár az elköteleződést nem befolyásolja ez a fajta nevelés, az is erősen hat a teljesítményre. Viszont a szerzők ezt a tulajdonságot inkább a kitartás előszobájának tekintik, hiszen a vizsgált gyerekeknél szorosan együtt mozgott ez a két tényező. Watersék elmélete szerint az első lépés, hogy kialakul az elköteleződés, majd ez vezet a kitartáshoz, ami megnöveli a teljesítményt.

A kutatás tanulsága az, hogy nagyon fontos, hogy a szülők igyekezzenek megtalálni, hogy miben jók a gyerekeik. Ezután ezt felhasználva segítsék őket abban, hogy ezeket az erősségeket megtanulják használni és ezek segítségével érjenek el jobb teljesítményt a tanulásban, majd az élet más területein. Persze fontos az iskolák minősége, akárcsak az, hogy a tanterv megfelelően legyen kialakítva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gyermeknevelés oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.