Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 3. 11:27 Vállalat, Világ

A Lidl Csehországban elkezdte kivonni az üzleteiből a zöldséges és péksüteményes nejlonzacskókat

A cseh TN.cz arról számolt be, hogy olvasói március első napján meglepődve tapasztalták, hogy a helyi Lidl üzletekből mind egy szálig eltűntek azok a vékony, átlátszó nejlonzacskók, amelyekbe általában a péksüteményeket és a zöldség-gyümölcsöket szokták pakolni. Amikor rákérdeztek, hogy hova lettek a szokásos nejlon gurigák, azt mondták nekik, hogy a lánc megszüntette a használatukat.

Az eladók azt tanácsolták a vevőknek, hogy ha nincs náluk saját szövetzsák, akkor vegyenek helyben a boltban. Az újrahasznosított anyagból készült, mosható zsákokat kettesével árulják, összesen 19,9 koronáért (260 forintért).

Szövetzsák a Lidl csehországi üzletében. Fotó: TN.cz

A lap megkérdezte a Lidl csehországi központját, annál is inkább, mert úgy tűnt, hogy nem minden boltban szűnt meg egyszerre a nejlonzacskó.

A Lidl szóvivője, Michal Farnik hivatalosan csak annyit mondott, hogy “a nejlonnak alternatívát kínáló újrahasználható zsákok a cég Reset-Plastic kampányába illeszkednek, amelynek elsődleges célja a saját márkás termékek műanyag csomagolásának visszafogása, és ezen nagyon keményen dolgozik a társaság”.

A lap emlékeztet arra, hogy a Lidl már tavaly beszüntette az olyan egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, mint a szívószál, az eldobható pohár vagy a fülpiszkáló.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint akkoriban az Aldi azt fontolgatta, hogy a műanyagzacskók után Németországban jelképes 1 eurócentért kezd számlázni, arra ösztönözve a vásárlókat, hogy ne használják azokat. Akkor úgy tűnt, hogy a döntés a lépésről megszületett, de a bevezetés időpontja bizonytalan volt.

Az egyszer használatos műanyagot kiváltó, akár más anyagból zacskókat következetesen és nagyon sokszor kell használni ahhoz, hogy valóban környezettudatos legyen a lépés. Az eddigi kutatások szerint azonban ezen a téren még van mit tanulnia a vásárlóknak, mert az újrahasználható zsákokból is túl sokat vesznek, gyakran hetente cserélik le őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden héten újat vesznek a többször használható műanyag szatyorbólHiába a műanyagellenes propaganda, Nagy-Britanniában egyre több szatyor fogy. Különösen a többször használatosnak szánt fajtákból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Csehország hulladék Lidl műanyag nejlon zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.