Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 11. 11:53 Vállalat, Világ

Fizetős lehet az Aldiban a kis zöldséges-gyümölcsös műanyagzacskó

Külön kis átlátszó műanyagzacskóba rakod a boltban a kakaós csigát és a túrós batyut? Lehet, hogy az Aldiban ezt ezentúl kétszer is meggondolod, mert sajtóértesülések szerint a német gyökerű élelmiszerlánc ma bejelenti, hogy a jövőben 1 eurócentet számláz minden zacskóért.

A Süddeutsche Zeitung iparági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a döntés megszületett az Aldinál, a bevezetés időpontját azonban egyelőre nem tudta közölni. Megkérdeztük az Aldi magyar egységét, hogy nálunk tervezik-e bevezetni a körülbelül 3 forintos díjat, amint választ kapunk, cikkünket kiegészítjük.

A német társaság szimbolikus árnak tartja az 1 centet, és környezetvédelmi okokkal indokolja a lépést. Az élelmiszerláncokat valóban sok kritika éri amiatt, hogy túl sok műanyag csomagolást alkalmaznak, és ez is egyfajta ösztönző lehet a használat mérséklésére. A nagyméretű szatyrok forgalma például csökkent, amióta nem adják ingyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKísérlet bizonyítja, hogy nem bomlanak le a lebomlónak nevezett műanyagzacskókLegalábbis úgy biztosan nem tűnnek el a környezetből, ahogy képzeli egy vásárló. Ez azt is jelenti, hogy a műanyagoknak valószínűleg nem alternatívája a bioműanyag.

Németországban tavaly több mint 3 milliárd kisméretű, jellemzően átlátszó, vékony zacskót használtak a vásárlók. Hiába terjed a környezettudatos szemlélet, az egy főre jutó használat alig csökkent 2017-hez képest, sőt, a korábbi évekhez képest még nőtt is.

Az Aldi reméli, hogy más láncok is díjat vezetnek be a zacskókra, és azt is tervezi, hogy hamarosan bioműanyagokra cseréli a sajátjait. Más élelmiszerboltok egyébként papírra cserélik a műanyagzacskókat, de ha ezek teljes életciklusát nézzük (a gyártástól az újrahasznosításig, illetve megsemmisítésig), akkor nem teljesen egyértelmű, hogy környezetvédelmi szempontból érdemi az előrelépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Aldi csomagolás élelmiszer környezetvédelem műanyag zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.