Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 1. 11:52 Adat

Európa egyik leghatékonyabb csapata a Fradi, veri a Liverpoolt, fényévekre a Real

Bár heti rendszerességgel közöl labdarúgással kapcsolatos elemzéseket és különböző rangsorokat a CIES Football Observatory, nagyon ritkán fordul elő, hogy ezeken magyar csapat kiemelkedően elöl szerepeljen. Most azonban ez történt: sikerült egy olyan mutatót találni, ami alapján a Ferencváros a vizsgált közel 500 európai csapat közül a negyedik helyen áll. Közvetlenül előzve a Bajnokok Ligája-címvédő Liverpoolt, és messze maga mögött tudva olyan együtteseket, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy éppen a rendkívül hátul kullogó Bayern München.

A CIES Football Observatory szakértői az alapján rangsorolták a csapatokat, hogy azok mennyire hatékonyak a pályán. Néhány olyan statisztikai mutatóból, amiket többnyire a meccsek végén a közvetítésekben is kiírnak (mint például passzpontosság, a labdabirtoklás, a kapura tartó lövések száma vagy éppen a kialakított és kivédekezett helyzetek) felépítettek egy modellt, ami megmondja, hogy ezek alapján hány pontot kellett volna szereznie az adott csapatnak. Ezt vetették össze aztán a ténylegesen megszerzett a pontokkal.

A Ferencváros pedig meccsenkénti átlagban 0,68 ponttal szerzett többet, mint amennyi elvárható lett volna.

A magyar bajnokságban – amit 17 forduló után úgy is magasan vezet a Fradi, hogy legtöbb ellenfelénél egy meccsel kevesebbet játszott – ez azt jelenti, hogy a pályán nyújtott teljesítmény alapján 11 ponttal kevesebbet kellett volna gyűjteniük a jelenlegi 39-nél. Ez még úgy is elég jelentős különbség, hogy 28 ponttal is versenyben lennének a bajnoki címért.

Ennél is nagyobb teljesítmény, hogy a teljes rangsort vezető Astra Giurgiu úgy második a román élvonalban, hogy a statisztikák alapján a kiesés ellen kellene küzdenie, a török Sivasspornak pedig valahol a középmezőnyben lenne a helye, ehelyett vezeti hazája bajnokságát. A nagy csapatok közül a leghatékonyabb a Liverpool, amely épp a Fradi után következik a listán, de top 10-es a Juventus is. A Barcelona éppen csak hogy több pontot gyűjt, mint amennyire a pályán rászolgál, a Real Madrid és a Bayern München pedig kevesebbet. Utóbbi nem is kevéssel: öt meccsenként két pontot dobnak el, így nem is vezetik a Bundesligát.

 

A magyar csapatok közül a Fehérvárnak és a Mezőkövesdnek viszonylag jó még ez a mutatója, a többiek nagyjából hozzák az elvárhatót. Kivéve az Újpestet és a Zalaegerszeget, amelyek masszívan alulteljesítenek.

Nem teljesen egyértelmű a leírás alapján, hogy csak a hazai meccsekből számolták ki a mutatót, vagy a nemzetközi mérkőzéseket is figyelembe vették. A háttéradatbázis szerint előbbi verzió a valószínűbb, ami azt jelenti, hogy a Fradi akár jobban is állhat, mivel az ősszel az Európa Ligában a várakozások felett teljesített.

Erre egyébként pénzügyi szempontból is szüksége volt a fővárosi együttesnek, hiszen a csapatot fenntartó vállalatot még úgyis folyamatosan tőkeemeléssel tudta csak víz felett tartani a tulajdonos klub, hogy egyébként a Fradi nagyon durván ki van tömve – elég jelentős mértékben állami – pénzzel. Az FTC Labdarúgó Zrt.-nél tavaly kétszer is olyan tőkeemelést hajtottak végre, amely többre értékelte a csapatot a világ össze sportvállalkozásánál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

A sikeres EL-szerepléssel viszont összesen közel 1,8 milliárd forintot kerestek, ami még a Fradi mércéjével mérve sem kevés, az elmúlt évek teljes büdzséjének 30-40 százaléka. Más kérdés, hogy a Fehérvár FC Kft. tavalyi rekordját ezzel biztosan nem fogják megdönteni, ugyanis a Mol Vidi hasonló EL-szerepléssel sokkal több pénzt kaszált. Ennek elsődleges oka az, hogy a fehérvári csapat egy évvel korábban úgy jutott be az Európa Ligába, hogy végigmenetelt a sokkal többet fizető Bajnokok Ligája selejtezősorozaton, és annak csak az utolsó körében esett ki, miközben a Fradi ezúttal egy fordulóval korábban.

 

Mindenesetre nem lenne meglepő, ha az FTC Labdarúgó Zrt. 2019-ben jóval 6 milliárd feletti bevételt ért volna el. Ez talán már elég ahhoz, hogy ne kelljen kisegítenie újabb százmilliókkal a jelentős részben állami pénzből működő tulajdonosnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Barcelona Európa Liga Fradi FTC Labdarúgó Zrt. Liverpool Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.