Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Egészen messzemenő következményei lehetnek egy igazán pitinek induló bajorországi ügynek. Egy októberi éjszakán két iskoláskorú lány gyümölcsöt, zöldséget és joghurtot halászott ki egy szupermarket szeméttárolójából a München melletti Olchingban.

Bár a DPA hírügynökség rövid tudósításban erről nincs szó, valószínűleg térfigyelő kamera vette fel a ténykedésüket, és ennek nyomán jelenthette fel az áruház a fiatalokat. Az ügy mindenesetre bíróság elé jutott, és a lányokat közérdekű munkára ítélték, valamint felfüggesztett pénzbüntetést is kaptak.

A fiatalok szerint azonban jogtalanul ítélték el őket, mert az élelmiszerpazarlás elleni fellépést nem szabad üldözni, ellenkezőleg, támogatni kellene. Ezért arra készülnek, hogy ma délben panaszt nyújtanak be a német alkotmánybíróságnál, ebben egy emberi és állampolgári jogokat védő civilszervezet segíti őket. Mielőtt ezt megteszik, a tervek szerint lesz egy támogató demonstráció az alkotmánybíróságnak otthont adó Karlsruhe egyik parkjában.

Az ügy azért érdekes, mert a fejlett világban egyre erőteljesebb igény van az élelmiszerpazarlás visszaszorítására, jórészt az éghajlatváltozással való összefüggése miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az élelmiszerpazarlás miatt kerül a légkörbe az üvegházhatású gázok nyolc százaléka. Németországban pedig most kiderülhet, mit tud kezdeni a jog az ehhez kapcsolódó aktivizmussal. Pontosabban az a kérdés, hogy változik-e a németül Containernnek nevezett jelenség jogi megítélése. Az országban ugyanis bármilyen kidobott tárgy egészen addig a kidobó tulajdonának számít, amíg a hulladékszállító szolgáltató el nem viszi.

A kukázáson kapottakat akár több száz euróra is megbüntethetik.

Más kérdés, hogy arányaiban a boltok tehetnek a legkevésbé az élelmiszer-pazarlásról. Az EU Fusions projekt kutatása alapján a legnagyobb pazarlók a háztartások, az élelmiszer feldolgozása közben pocsékolják el a menthető élelmiszer közel ötödét, gyártás közben a bő tizedét, ennél egy kicsit több az éttermeknél jön össze, a boltok pedig csak 5 százalékban veszik ki a részüket a teljes pazarlásból.

 

Ennek ellenére egyre több országban születnek olyan törvények, amelyek a kiskereskedelmi pazarlás ellen próbálnak fellépni. Az első ilyen átfogó jogszabályt Franciaországban alkották meg 2016-ban, Csehországban pedig idén év elején hagyott jóvá az alkotmánybíróság egy hasonló törvényt. A lengyelek sem maradtak le sokkal, náluk szeptemberben lépett hatályba egy hasonló rendelkezés.

Magyarországon ugyan nincs ilyen kötelezettség, de a nagyobb üzletláncok és a gyártók is rendszeresen és egyre nagyobb mennyiségben adnak át élelmiszert a rászorulóknak, leginkább a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban kötelező lett segélyszervezetnek átadni az el nem adott élelmiszertAz új szabályt néhány parlamenti képviselő megtámadta, de az alkotmánybíróság nem adott nekik igazat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alkotmánybíróság Bajorország élelmiszer-pazarlás németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.