Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

Csak én élek buborékban, és láttam azt, hogy az összes közösségi médiás ismerősöm beleállt a műanyagmentes július igencsak támogatható ötletébe, vagy tényleg sikerült egy olyan kísérletet elindítani, amely a számolási hibahatárnál nagyobb mértékben tudja csökkenteni a műanyag szemetet? Ez a visszatérő kérdés foglalkoztatott, ezért megkértem a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-t, hogy küldje el a júliusi szemétszállítási adatait.

Budapest persze nem egyenlő az országgal, de talán nem túlzás azt gondolni, hogy a kísérleti hónapnak a nagyvárosi lakosság lehetett a legfontosabb célcsoportja, mert általában ez a leginkább környezettudatos réteg, amely még meg is engedheti magának a választás lehetőségét.

A Budapesten szelektíven gyűjtött és elszállított műanyaghulladék*A vegyes hulladék közé dobott mennyiséget tehát nem tartalmazza ez az adat. mennyisége így alakult:

  • 2019 (műanyagmentes) július: 1362 tonna.
  • 2018 (nem műanyagmentes*Néhányan már tavaly is csatlakoztak a kezdeményezéshez, de összehasonlíthatatlanul kisebb volt a visszhangja, mint idén.) július: 1329 tonna.

A növekedés tehát egy év alatt 33 tonna műanyag (azaz 2,4 százalék) volt, minden erőfeszítésünk ellenére.

Idén még júniusban is kevesebb műanyagot dobtak a fővárosiak a szelektív gyűjtőkbe, mint júliusban, akkor 1212 tonna volt az érték, és bár a szezonalitás miatt nem szerencsés a júniust a júliushoz hasonlítani, annyi azért látszik, hogy még az előző hónap mennyiségét sem sikerült megközelíteni.

Érdekes ugyanakkor az elszállított fémhulladék mennyisége is, amely így alakult:

  • 2019 (műanyagmentes) július: 309 tonna.
  • 2018 (nem műanyagmentes) július: 148 tonna.
  • 2019 június: 265 tonna.

A növekedés egy év alatt 161 tonna, vagyis 108,7 százalék.

Lehet találgatni, hogy a számok mire utalhatnak, de a két adatsorból mintha az látszana, hogy a PET-palackok helyett sokan alumínium dobozra váltottak a műanyagmentesség jegyében. (Emellett a mennyiségek növekedésében közrejátszhatott az is, hogy az emberek jobban odafigyeltek a szelektálásra, azaz több műanyagot, illetve fémet dobtok a vegyes kukák helyett a megfelelő gyűjtőkbe.)

A fémhulladék idén június és július között 16,6 százalékkal ugrott meg, ugyanezen időszak alatt a műanyag viszont csak 12,4 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

Az alumínium egyébként újrahasznosítás szempontjából nem rossz irány, erről itt írtunk korábban, mert az első előállítása ugyan rendkívül sok energiát emészt fel, de az újrahasznosítás technológiája viszonylag egyszerű, jó hatásfokú és már sokkal kevésbé energiaigényes eljárás.

Visszatérve a budapesti számokhoz: nem tudhatjuk, hogy a műanyagmentes mozgalom meghirdetése nélkül mennyi szemét keletkezett volna, és ahhoz képest milyenek az eredmények. A számok ellenére is feltétlenül igaz, hogy a (műanyag)fogyasztás visszafogásának van értelme, és nem is csak kampányszerűen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobbJön a sörösdobozos ásványvíz, de jó ez valamire?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alumínium fkf hulladék július műanyag műanyagmentes szemét szemétszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.