Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 1. 09:40 Élet

Alumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobb

Az utóbbi időben egyértelmű fogyasztói trend lett, hogy az emberek egy része rossz lelkiismerettel vásárolja a műanyagba csomagolt árukat, köztük a PET-palackos üdítőket. Például egyre többen vesznek emiatt vízszűrős kancsót és szódagépet ahelyett, hogy eldobható palackos ásványvizeket vennének.

Az ipar gyorsan válaszol az ilyen változásokra, így az Egyesült Államokban máris terjedni kezdett, hogy az ásványvizet is dobozba öntik műanyag palackozás helyett. A Pepsi például az USA egyes – környezetileg tudatosabb – részein máris alu dobozban adja az Aquafina ásványvizet, az Ever & Ever és a sörösdobozokban vizet áruló Liquid Death nevű márkák pedig teljes mértékben erre az ötletre és üzenetre építik magukat. A Pepsi 2025-re globálisan és teljes egészében újrahasznosított vagy lebomló anyagokra állítaná át a csomagolóanyagait, ezért előbb-utóbb Magyarországig is el fog érni ez a trend.

A műanyag elhagyása valóban jó dolog, a folyamatosan termelődő egyszer használatos műanyagok jelentős része a szárazföldi és óceáni élővilágot mérgező mikroműanyagként végzi, és előbb utóbb az emberek szervezetébe is visszakerül. Míg a PET-műanyagok mindössze egytizedét hasznosítják újra (vagy annyit sem), addig az alu dobozok kétharmadát újra fel tudják használni. De a csapvízzel összevetve továbbra is összehasonlíthatatlanul szennyezőbb a dobozos megoldás is, a csomagolt vizet továbbra is le kell gyártani és el kell szállítani, ami az éghajlatváltozást okozó széndioxid-kibocsátás óriási többségéért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyed kiló műanyagot nyelünk le éventeManapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg – állítja a WWF új tanulmánya.

Élet alumínium doboz fmcg PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. február 21. 17:31 Élet

Akár egy honlap színeivel is befolyásolhatják, hogy hová tesszük a pénzünket

Megvizsgálták kutatók, és működik. Apróságokkal lehet hatni a legfontosabb döntéseinkre.

Stubnya Bence
2020. február 20. 12:26 Élet

A titokban szivárogtatott metán miatt még jobban rombolja az éghajlatot az olaj- és gázipar

A metán természetes módon és a földgáz kitermelése közben is a légkörbe kerülhet. Egy új tanulmány szerint jelentősen alulbecsültük az olajipar szerepét.

Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Az indonéziai kénbányászok joggal pályázhatnának a világ legrosszabb munkahelye címére.

Fontos

Fabók Bálint
2020. február 24. 06:50 Vállalat

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?

Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.