Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 1. 09:40 Élet

Alumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobb

Az utóbbi időben egyértelmű fogyasztói trend lett, hogy az emberek egy része rossz lelkiismerettel vásárolja a műanyagba csomagolt árukat, köztük a PET-palackos üdítőket. Például egyre többen vesznek emiatt vízszűrős kancsót és szódagépet ahelyett, hogy eldobható palackos ásványvizeket vennének.

Az ipar gyorsan válaszol az ilyen változásokra, így az Egyesült Államokban máris terjedni kezdett, hogy az ásványvizet is dobozba öntik műanyag palackozás helyett. A Pepsi például az USA egyes – környezetileg tudatosabb – részein máris alu dobozban adja az Aquafina ásványvizet, az Ever & Ever és a sörösdobozokban vizet áruló Liquid Death nevű márkák pedig teljes mértékben erre az ötletre és üzenetre építik magukat. A Pepsi 2025-re globálisan és teljes egészében újrahasznosított vagy lebomló anyagokra állítaná át a csomagolóanyagait, ezért előbb-utóbb Magyarországig is el fog érni ez a trend.

A műanyag elhagyása valóban jó dolog, a folyamatosan termelődő egyszer használatos műanyagok jelentős része a szárazföldi és óceáni élővilágot mérgező mikroműanyagként végzi, és előbb utóbb az emberek szervezetébe is visszakerül. Míg a PET-műanyagok mindössze egytizedét hasznosítják újra (vagy annyit sem), addig az alu dobozok kétharmadát újra fel tudják használni. De a csapvízzel összevetve továbbra is összehasonlíthatatlanul szennyezőbb a dobozos megoldás is, a csomagolt vizet továbbra is le kell gyártani és el kell szállítani, ami az éghajlatváltozást okozó széndioxid-kibocsátás óriási többségéért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyed kiló műanyagot nyelünk le éventeManapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg – állítja a WWF új tanulmánya.

Élet alumínium doboz fmcg PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Ha a szülők túlságosan irányítani akarják gyermekeiket, azzal visszafordíthatatlan lelki károkat okozhatnak nekik.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.