Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 1. 09:40 Élet

Alumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobb

Az utóbbi időben egyértelmű fogyasztói trend lett, hogy az emberek egy része rossz lelkiismerettel vásárolja a műanyagba csomagolt árukat, köztük a PET-palackos üdítőket. Például egyre többen vesznek emiatt vízszűrős kancsót és szódagépet ahelyett, hogy eldobható palackos ásványvizeket vennének.

Az ipar gyorsan válaszol az ilyen változásokra, így az Egyesült Államokban máris terjedni kezdett, hogy az ásványvizet is dobozba öntik műanyag palackozás helyett. A Pepsi például az USA egyes – környezetileg tudatosabb – részein máris alu dobozban adja az Aquafina ásványvizet, az Ever & Ever és a sörösdobozokban vizet áruló Liquid Death nevű márkák pedig teljes mértékben erre az ötletre és üzenetre építik magukat. A Pepsi 2025-re globálisan és teljes egészében újrahasznosított vagy lebomló anyagokra állítaná át a csomagolóanyagait, ezért előbb-utóbb Magyarországig is el fog érni ez a trend.

A műanyag elhagyása valóban jó dolog, a folyamatosan termelődő egyszer használatos műanyagok jelentős része a szárazföldi és óceáni élővilágot mérgező mikroműanyagként végzi, és előbb utóbb az emberek szervezetébe is visszakerül. Míg a PET-műanyagok mindössze egytizedét hasznosítják újra (vagy annyit sem), addig az alu dobozok kétharmadát újra fel tudják használni. De a csapvízzel összevetve továbbra is összehasonlíthatatlanul szennyezőbb a dobozos megoldás is, a csomagolt vizet továbbra is le kell gyártani és el kell szállítani, ami az éghajlatváltozást okozó széndioxid-kibocsátás óriási többségéért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyed kiló műanyagot nyelünk le éventeManapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg – állítja a WWF új tanulmánya.

Élet alumínium doboz fmcg PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.