Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 12. 13:07 Világ

Sokkal több e-autót exportál az EU, mint amennyit behoz, de van egy csavar

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban az uniós országok összesen 4,7 milliárd euró értékben exportáltak elektromos és hibrid meghajtású (elektromos és belső égésű motorral egyaránt ellátott) autókat.

Az import ezzel szemben csak 1,6 milliárd euró volt, vagyis a kereskedelmi többlet 3,1 milliárd euró (azaz durván 1000 milliárd forint) lett. Ha azonban megnézzük az export országonkénti eloszlását, akkor hamar feltűnik, hogy a kivitelben a földrajzi értelemben vett Európához tartozó Norvégia 39, Svájc pedig 4 százalékot képvisel.

 

Ez azt jelenti, hogy ha ezzel a két, az unióhoz gazdaságilag is meglehetősen szorosan kapcsolódó országgal nem számolunk, akkor az export már csak 2,68 milliárd eurót tett ki, az összesített többlet pedig durván 1 milliárd euróra olvad (mivel ebből a két országból import nem érkezett).

 

Érdekes, hogy a behozatal elsöprő többsége két ázsiai országból, Dél-Koreából és Japánból érkezett, és Kína egyelőre nem játszik látható szerepet a kereskedelemben.

A legnagyobb exportőr és importőr is Németország, amely a teljes uniós kivitel 64 százalékát, és az import 26 százalékát adja. Az elektromos hajtású autók nemzetközi kereskedelmében érték szerint még a hibrid járművek dominálnak, 60-67 százalékos import-export aránnyal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufiTöbb száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autó elektromos autó Európai Unió export import Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.